Contabilitatea simplificata a fost extinsa pentru firme cu o cifra de afaceri pana la 700.000 euro

de Red. Economic     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2014, 18:12 Economie | Finanţe


Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta prin care firmele care se vor incadra in categoria microintreprinderilor, potrivit normelor europene, vor beneficia de sistemul european de raportare financiara simplificat specific microintreprinderilor. Firmele care vor beneficia de contabilitatea simplificata trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua din urmatoarele criterii: total active sub 350.000 euro; cifra de afaceri neta sub 700.000 euro; numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar maxim 10.

Care sunt modificarile pentru firmele care vor aplica noile reguli (sursa: comunciat la Ministerului Finantelor):

Principalele elemente de simplificare sunt cele referitoare la întocmirea unui bilanţ prescurtat şi a unui cont prescurtat de profit şi pierdere. Ambele componente ale situaţiilor financiare anuale vor cuprinde informaţii minime care trebuie prezentate conform Directivei.

Noile prevederi privind sistemul european de raportare financiară simplificat înlocuiesc sistemul simplificat de contabilitate introdus opțional începând cu anul 2011. Spre comparație, de sistemul simplificat de contabilitate au beneficiat aproximativ 12.900 de operatori economici (circa 2% din totalul entităților din economia națională), potrivit informațiilor din baza de date aferentă exerciţiului financiar al anului 2013.

OUG mai vizează următoarele aspecte care urmăresc, de asemenea, diminuarea sarcinilor administrative pentru contribuabili:

1. Reducerea obligaţiilor de auditare:

 •     conform OUG, atunci când o societate are obligaţia să întocmească şi situaţii financiare anuale consolidate, pe lângă cele individuale, raportul de audit să poată fi întocmit sub forma unui singur raport pentru ambele categorii de situații financiare. Modificarea are rolul de a simplifica raportarea financiară și de a reduce costurile administrative;
 •     sunt excluse din categoria entităţilor obligate să-şi auditeze situaţiile financiare anuale persoanele juridice care aparţin unui grup de societăţi şi intră în perimetrul de consolidare al unei societăţi-mamă cu sediul în România, care are obligaţia să aplice Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, în condiţiile în care se introduce și posibilitatea ca societatea-mamă să întocmească un singur raport de audit;
 •     sunt exceptate de la obligaţia de auditare organizaţiile fără scop patrimonial care primesc finanţări din fonduri publice, luând în considerare faptul că situaţiile financiare anuale ale persoanelor juridice fără scop patrimonial de utilitate publică, potrivit legii, sunt supuse auditului financiar.

2. Se reglementează posibilitatea întocmirii unui raport unic al administratorilor, atunci când o societate are obligaţia să întocmească şi situaţii financiare anuale consolidate, pe lângă cele individuale.

3. Se introduce posibilitatea optării pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic şi de către entitățile nou-înfiinţate, care au dreptul potrivit legii să facă această opțiune.

Această prevedere oferă coerenţă în conducerea contabilităţii şi în modalitatea de raportare financiară pentru entităţile care au dreptul să opteze pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic.

4. Se prevede în mod explicit că pentru un exercițiu financiar poate fi depus doar un singur rând de situații financiare și sunt aduse clarificări în ceea ce priveşte corectarea erorilor constatate după depunerea situațiilor financiare anuale, în sensul că acestea se corectează la data constatării lor, potrivit reglementărilor contabile emise de instituțiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6760 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  ... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 22:49)

  g01an [utilizator]

  Foarte interesant. Iacata si niste vesti bune. Doar ca din nou se opereaza prin OUG intr-un domeniu in care avem nevoie de stabilitate. Lucrurile acestea ar trebui dezbatute in parlament (mai degraba decat pensiile parlamentarilor).
 • 0 (0 voturi)    
  cum ramane cu impozitul de 3% in acest caz (Joi, 11 decembrie 2014, 11:22)

  mihaigavril [utilizator]

  Iata ca acum incep sa se poata realiza facilitati care inainte de alegeri nu erau posibile. As ruga redactia sa specifice in up date daca impozitul de 3% pe venit se mentine si se raporteaza la o cifra maxima de afaceri de 700.00 Euro ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by