Banca centrala a Rusiei a anuntat miercuri o serie de masuri destinate "sustinerii stabilitatii sistemului financiar" puternic afectat de prabusirea masiva a rublei, la inceputul acestei saptamani, scrie AFP.

Aceasta lista de sapte masuri tehnice prezentata intr-un comunicat vizeaza in special facilitarea accesului la devize straine si protejarea bancilor de pierderi contabile care ar putea sa le fragilizeze.

Asa cum anuntase anterior ministerul Economiei, Banca centrala va lucra cu guvernul pentru a recapitaliza anumite institutii financiare, in 2015.

Rubla, care evolua pozitiv inaintea acestui anunt, si-a accelerat aprecierea. Dolarul era cotat in jurul orei 15,05 GMT la 61,14 ruble, fata de 67,88 ruble in ziua precedenta, iar euro 76,56 ruble fata de 85,15 ruble.

Socul monetar generat de caderea rublei risca sa devalorizeze o parte a activelor prezente in conturile bancilor. Cresterea spectaculoasa sa dobanzii de interventie anuntata marti de banca centrala (17% fata de 10,5%) reprezinta de altfel o inasprire a conditiilor de creditare care ar putea avea consecinte grele pentru sector.

Sistemul bancar rusesc este cu atat mai fragilizat cu cat este foarte dispersat, impartit intre cativa mastodonti controlati de puterea publica si peste 800 de mici institutii financiare cu situatia financiara fragila si uneori cu practici indoielnice.

Autoritatile rusesti incearca de ani de zile sa le reduca numarul, mostenit din perioada caderii URSS, cand erau suficiente cateva mii de dolari pentru a crea o banca.