Comisiile de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar doua voturi "impotriva" si o abtinere, cu unele amendamente, dupa un maraton de dezbateri, care a durat trei zile, potrivit Mediafax.

Parlamentarii din comisiile de buget-finante au inceput, marti, dezbaterile generale la proiectul bugetului de stat pe 2015, in prezenta secretarului de stat in MFP Daniela Pescaru si in ciuda obiectiilor opozitiei privind absenta ministrului Darius Valcov de la sedinta si le-a finalizat joi, la ora 22.00, dupa trei zile de dezbateri aprinse.

Raportul comisiei de buget-finante urmeaza sa intre, vineri in dezbaterea plenului Parlamentului, iar votul final ar putea avea loc duminica, in aceeasi zi cu depunerea juramantului in fata Legislativului de catre noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis. Proiectul de buget a fost aprobat in sedinta din 12 decembrie a Guvernului. Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltarii, Finantelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, in timp ce alocarile pentru ministerele Sanatatii, Culturii si Administratiei si Internelor vor fi mai mici.

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa explice ca scaderile de bugete pentru 2015 se explica prin reducerea contributiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale si prin plata titlurilor executorii, fiind firesc sa nu se regaseasca in buget cheltuielile economisite.

"Acolo unde exista - si va rog pe toti ministri sa explicati acest lucru, pentru ca, pana la urma, e explicatia noastra sa explicam - acolo unde apar scaderi in diverse bugete, apar din doua motive. In primul rand, scaderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplica si la institutiile publice, adica si la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, ca platim mai putin CAS, nu doar privatul, ci si institutia publica, si, de asemenea, titlurile executorii, hotararile judecatoresti pe care le-am platit si le platim in continuare, e normal sa nu mai apara in buget", spunea premierul Ponta, la inceputul sedintei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.