Banca centrala a Rusiei a anuntat luni punerea sub tutela a bancii, care va fi salvata de faliment prin injectarea a 30 de miliarde de ruble (430 de milioane de euro), anunta AFP. In aceeasi zi, guvernul de la Moscova a anuntat introducerea de bariere vamale pentru a limita exporturile de cereale.

Trust este a 29-a banca a tarii in termeni de active si a 15-a in ceea ce priveste depozitele persoanelor fizice, din cele peste 800 de banci ale tarii, potrivit site-ului specializat Banki.ru.

Banca centrala nu a precizat daca dificultatile bancii sunt legate de devalorizarea rublei, care a fragilizat sistemul financiar.

In cadrul unei reuniunii extraordinare, Banca Rusiei a aprobat planul de salvare pregatit de agentia insarcinata cu depozitele si punerea in practica a unei administratii provizorii, potrivit unui comunicat publicat luni. Un investitor, care va trebui sa fie "o mare banca ruseasca", va fi cautat pentru a prelua institutia financiara.

Un credit acordat de banca centrala va permite mentinerea lichiditatilor la un nivel suficient pentru a continua operatiunile fara efecte asupra clientilor.

Bancile rusesti sunt supuse la incercari grele dupa devalorizarea masiva a rublei. Banca Centrala a anuntat o serie de masuri destinate asigurarii stabilitatii sistemului financiar al tarii, iar guvernul pregateste un plan de recapitalizare a sectorului bancar in valoare de 1.000 de miliarde de ruble (13 miliarde euro), adoptat vineri de camera inferioara a Parlamentului, Duma.

Sectorul bancar rusesc este foarte vulnerabil, cu peste 800 de institutii mostenite din anii post-sovietici, unele foarte fragile. Banca Centrala a inchis in ultimii doi ani cateva zeci de banci, pentru a elimina verigile slabe ale sistemului.

In ultimele zile, dobanzile pe piata interbancara, barometru al increderii bancilor, au crescut puternic, reflectand tensiunile si problemele de lichiditate.

Prin decizia de a limita exporturile de cereale, Rusia spera sa majoreze cererea si sa reduca astfel pretul pe piata interna, care a crescut pe fondul deprecierii rublei.

Aceasta masura va fi prezentata de premierul Dmitri Medvedev in urmatoarele 24 de ore, a precizat vicepremierul Arkadi Dvokovici, citat de agentiile rusesti de presa la capatul unei reuniuni guvernamentale.

Caderea rublei, care face exporturile mai competitive pentru agricultori, a determinat o crestere puternica a pretului graului in Rusia, in ciuda uneia dintre cele mai abundente recolte inregistrate vreodata.