Guvernul rus a ordonat marilor societati publice exportatoare sa vanda o parte din veniturile in valute, pentru a ajuta rubla, ceea ce ar putea reprezenta o sustinere de pana la 50 de miliarde de dolari, scrie AFP.

Dezvaluita de ziarul economic Kommersant, directiva a fost publicata marti in monitorul oficial de catre guvern. Ea cere grupurilor gazeifer Gazprom, petroliere Rosneft si Zarubejneft si producatorilor de diamante Alrosa si Kristall sa-si aduca devizele la nivelul de la inceputul lunii octombrie si deci sa vanda inainte de 1 martie tot ce au acumulat de atunci.

Surse din piata interogate de Kommersant estimeaza ca aceasta directiva ar putea aduce intre 40 si 50 de miliarde de dolari, respectiv un miliard pe zi vandut, in medie. Este o suma considerabila, reprezentand pana la un sfert din schimburile cotidiene pe rubla la Bursa de la Moscova.

Banca centrala a indicat ca va avea consultari cu societatile exportatoare in vederea "punerii la punct a unui program optim de actiune" in ceea ce priveste aceste vanzari.

Acestea se vor adauga la vanzarile cotidiene ale bancii centrale (peste zece miliarde de la inceputul lui decembrie) si, de saptamana trecuta, celor ale ministerului de Finante (sapte miliarde prevazute in total).

Marti, euro scadea la 66,77 ruble in jurul orei 13,00 GMT iar dolarul la 54,69 ruble, mult departe de pragurile de 100 de ruble si, respectiv, 80 de ruble atinse la inceputul saptamanii trecute.

Evolutia constituie o usurare pentru Moscova, avand in vedere panica instalata in piete si in randul populatiei. Dar socul saptamanii trecute impinge deja in sus preturile iar majorarea masiva a dobanzii de interventie a bancii centrale, decisa pentru a apara moneda nationala, va scumpi creditul pentru firme si pentru populatie.

Guvernul se asteapta la un recul de 0,8% al produsului intern brut, anul viitor, dupa o crestere de 0,6% in acest an, dar unii economisti prevad o cadere a PIB-ului de pana la 5%.