Franta a pierdut locul cinci in clasamentul celor mai mari economii mondiale, dupa ce a fost depasita de Marea Britanie, scrie cotidianul francez Le Figaro, care ironizeaza discursul lui Francois Hollande din 31 decembrie, cand presedintele spunea: "Franta este o mare tara; este a cincea putere economica a lumii".

Potrivit unei prime estimari a Comisiei Europene, PIB-ul Marii Britanii il va depasi pe cel al Frantei cu 98 de miliarde de euro (2232 miliarde euro pentru prima si 2134 miliarde pentru a doua).

Aceasta schimbare de locuri se explica prin trei factori: crestere, inflatie si forta lirei sterline.

Astfel, economia Marii Britanii a crescut cu 3% in 2014, ceea ce a permis un spor de circa 60 de miliarde de euro. Inflatia britanica a fost de 1,5 %, de unde unde provine o alta crestere de 30 - 40 de miliarde de euro, la care se adauga aprecierea lirei sterline cu 5,4% fata de euro, ceea ce conduce la o crestere a PIB-ului regatului de circa 126 miliarde de euro.

Franta nu a beneficiat decat de o crestere de 0,4% si de o inflatie de acelasi ordin. In acest fel, PIB-ul nu a crescut decat cu circa 20 miliarde euro, potrivit Comisiei Europene.