Inflatia in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia in martie anul trecut, a atins pragul de 42,5% in ultimul an, conform datelor publicate miercuri de Serviciul de Statistica al Crimeei scrie The Moscow Times.

Totalul este de aproape 4 ori mai mare decat rata de cresterea preturilor de consum in intreaga Federatie Rusa, unde inflatia a atins 11,4 procente, cel mai mare nivel din 2008 incoace.

Cresterea masiva a inflatiei sub guvernarea Moscovei poate fi comparata cu deflatia de 0,5 procente in Crimeea anului 2013, Conform Serviciului de statistica al Crimeei.

Crimeea s-a confruntat cu probleme economice de cand a fost ocupata de soldatii rusi dupa inlaturarea de la putere a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Anexarea a rupt legaturile economice cu Ucraina, ceea ce a dus la probleme cu transportul, finantele si furnizarea de energie pentru peninsula de la Marea Neagra.

Preturile la alimente au crescut acut in Crimeea, cu 52,9% in decursul anului 2014. Spre comparatie, in intreaga Federatie Rusa, pretul alimentelor au crescut cu 15,9%.

In acelasi timp, costul serviciilor in Crimeea a crescut cu 27 de procente anul trecut, conform datelor oficiale.

Se asteapta ca inflatia in Rusia sa atinga pragul maxim intre 15 si 17 procente in martie sau aprilie, a declarat miercuri ministrul adjunct al dezvoltarii economice Alexei Vedev, potrivit agentiei oficiale de presa RIA Novosti.