Iesirile de capital din Rusia au crescut de 2,5 ori in 2014 pentru a atinge 151 de miliarde de dolari, potrivit statisticilor bancii centrale, care spera in continuare la o revenire a calmului in 2015, scrie AFP.

Acest fenomen s-a cifrat la 61 de miliarde in 2013.

In total, balanta conturilor curente ale tarii, masura mai larga a schimburilor comerciale cu restul lumii, s-a ridicat la 56,7 miliarde de dolari in 2014 fata de 34,1 miliarde in 2013.

Banca centrala estimase la inceputul lui decembrie iesiri de capital de 128 miliarde de dolari dar prabusirea rublei de la finalul anului, din cauza caderii cursului petrolului si a panicii populatiei, a agravat sensibil fenomenul.

Iesirile de capital au fost accelerate si de rambursarea datoriilor contactate in exterior de companii rusesti, intr-un context de acces la pietele de finantare redus de sanctiunile legate de criza ucraineana.

"In 2015, marimea acestor plati ale datoriei exterioare ar urma sa se diminueze, ceea ce ar urma sa se reflecteze de o maniera pozitiva asupra indicatorilor iesirilor de capital", a precizat banca.