Cresterea economica a Chinei a incetinit puternic in 2014, ajungand la un nivel inedit in aproape un sfert de secol, foarte departe de varfurile din ultimul deceniu si ilustrand astfel eforturile Beijingului de "reechilibrare" a tarii, scrie AFP.

Produsul Intern Brut (PIB) al celei de-a doua economii mondiale a crescut anul trecut cu 7,4%, a anuntat marti Biroul national pentru statistici (BNS).

Rezultatul este superior previziunii unui panel de 15 analisti interogati de AFP (+7,3%), dar sub cresterea de 7,7% inregistrata in 2013.

Gigantul asiatic inregistreaza astfel cea mai slaba crestere din 1990, anul care a urmat represiunii miscarii din piata Tiananmen.

Norii care au umbrit anul 2014 nu s-au disipiat inca iar motoarele PIB-ului continua sa sufere: o piata imobiliara cu probleme, exporturi afectate de cadrul economiei mondiale.

Beijingul si-a fixat pentru 2014 un obiectiv oficial de "circa +7,5%", dar in ultimele luni a minimizat importanta acestuia, evocand "o noua norma". Semn ca prosperitatea anilor de crestere cu doua cifre - pana la un varf de +14,2% in 2007 - departe de a reveni in actualitate.

Guvernul insista asupra eforturilor pentru reechilibrare si construirea unui model economic "mai durabil" - erodand monopolurile grupurilor publice si severele supracapacitati industriale, limitand datoriile guvernelor locale si sustinand cererea interna.

Dar "nu sunt foarte rele. Cresterea a ratat pe putin tinta oficiala in 2014", tempereaza Liu Li-gang, analist la banca ANZ. In opinia acestuia, contributia sporita a sectorului serviciilor la cresterea PIB-ului, in detrimentul industriei si a constructiilor, "reflecta evolutiile structurale in curs".

BNS a anuntat si cifre incurajatoare pentru decembrie: productia industriala si-a accelerat cresterea la 7,9% in cifre anualizate, in timp ce vanzarile in detaliu isi revin (+11,9% sur un an), sugerand o consolidare a consumului gospodariilor.