George Soros si-a anuntat retragerea din activitatea de investitor, in timpul unei cine pe care a gazduit-o joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, afirmand ca managerii fondurilor de hedging au in aceste zile o viata de iad din cauza incertitudinilor si volatilitatii din pietele financiare, potrivit Mediafax.

George SorosFoto: Wikipedia

Soros, in varsta de 84 de ani, probabil cel mai influent si respectat investitor financiar, alaturi de Warren Buffet, a renuntat sa mai administreze banii clientilor inca din 2011 si a dezvaluit oaspetilor unei cine gazduite joi seara ca incredinteaza fondurile familiei directorului de investitii Scott Bessent.

"M-am mai retras de mai multe ori in trecut, dar de data asta decizia este definitiva. Imi dedic toata energia activitatilor filantropice", a spus investitorul.

Soros a fondat primul sau fond de hedging impreuna cu Jim Rodgers, in 1973, dar nu a devenit faimos pana cand nu a pariat 1 miliard de lire sterline impotriva Bancii Angliei, in asa-numita "miercure neagra", in 1993.

El a mizat pe faptul ca Marea Britanie a intrat in Mecanismul European al Ratelor de Schimb cu un nivel prea ridicat al lirei si a avut dreptate. Guvernul condus la acea data de John Major a cheltuit 2 miliarde de lire pentru sustinerea lirei, iar dobanda de politica monetara a urcat pentru scurt timp la 12%, dar Executivul a fost nevoit sa se recunoasca infrant.

Soros a spus joi ca de la criza din 2008 legatura dintre pietele financiare si afacerile internationale este tot mai stransa, ceea ce face lucrurile dificile, relateaza MarketWatch.

"Acest fapt a sporit nivelul incertitudinilor, volatilitatii si impredictabilitatii, pe pietele financiare si in afacerile internationale...Astfel interactiunea sporita dintre cele doua domenii se transpune in socuri externe pentru ambele", a aratat Soros.

De exemplu, sanctiunile financiare si prabusirea preturilor petrolului, impreuna, au provocat o criza financiara in Rusia. Niciunul dintre acesti factori nu ar fi provocat singuri acest lucru, a explicat magnatul.

"Acest fapt a facut ca rolul managerilor fondurilor de hedging sa devina foarte dificil. Marile oportunitati sunt in mare parte pierdute sau percepute ca socuri", a aratat Soros.

El a adaugat ca nivelul ridicat al incertitudinilor si volatilitatii il face sa fie mai putin optimist decat pietele, intrucat acesti factori descurajeaza asumarea de riscuri si cererea de investitii.