Standard & Poor's a degradat luni cu un grad ratingul Rusiei, la "BB+", in categoria speculativa, potrivit unui comunicat citat AFP.

Pentru a-si justifica decizia, S&P, care nu exclude o noua degradare, a invocat deteriorarea flexibilitatii monetare a tarii, precum si a perspectivelor de crestere.

La jumatatea lunii ianuarie, ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, afirma ca este "destul de mare" probabilitatea de reducere a ratingului Rusiei.

Trecerea in categoria "speculativa" va indeparta in mod automat datoriile rusesti din portofoliile unor investitori si risca sa accelereze fugile masive de capital provocate de criza ucraineana.

La sfarsitul lui decembrie, Uliukaiev spunea ca daca amenintarea cu reducerea ratingului este pusa in practica vor exista "consecinte materiale" pentru Moscova, care s-ar putea trezi constransa sa ramburseze anticipat pana la 30 de miliarde de dolari din datoria sa.

O alta agentie, Fitch Ratings, a redus la inceputul lui ianuarie ratingul Rusiei, mentinandu-l insa deasupra categoriei "speculativ".