Guvernul rus a anuntat miercuri primele sale masuri destinate atenuarii efectelor crizei economice si bugetare, care includ economii bugetare, ajutor pentru sectoarele bancar, aparare si agricol precum si o indexare a pensiilor, potrivit AFP.

Acest plan, pus la punct in conditiile in care sanctiunile occidentale si caderea cotatiei petrolului ar urma sa arunce Rusia intr-o recesiune puternica in acest an, contine 60 de masuri. Urmand a fi revizuit in primavara, planul are ca obiectiv "dezvoltarea economica si stabilitatea sociala" si prevede ca sursa de finantare o reducere a cheltuielilor bugetare cu 5% pe an timp de trei ani.

Alocatiile sociale si cheltuielile legate de aparare vor fi insa scutite de aceasta reducere.

Costul planului nu a fost precizat. El a fost evaluat saptamana trecuta de guvern la 1.375 miliarde ruble (18 miliarde euro), dar a fost revizuit ulterior.

Din punct de vedere social, pensiile vor fi indexate de la 1 februarie cu peste 11%, nivelul inflatiei din 2014, reprezentand un cost de 188 miliarde ruble (2,5 miliarde euro).

Pentru a mentine finantarea economiei, in plus fata de recapitalizarea sectorului bancar din fonduri publice de 1.000 miliarde ruble (13 miliarde euro), deja anuntata, alte injectii sunt prevazute.

Este vorba de alocarea catre banci a unei sume de pana la 250 miliarde ruble (3,3 miliarde euro) destinata infrastructurilor precum si a 300 miliarde ruble (3,9 miliarde euro) pentru banca de dezvoltare VEB cu scopul de a acorda credite pentru alti actori economici.

Documentul precizeaza crearea unei structuri pentru activele toxice ("bad bank") care ameninta sa se acumuleze in bilanturile bancilor deja fragilizate de prabusirea rublei. Un astfel de mecanism a fost folosit de o serie de tari europene in ultimii ani.

Sectorului agricol ii vor fi alocate 50 de miliarde de ruble (650 milioane euro), pe langa fondurile deja deblocate pentru a compensa embargoul decretat asupra produselor alimentare europene si americane.