Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, vice-cancelar social-democrat in guvernul Angelei Merkel, a cerut miercuri noului guvern grec sa fie "corect" fata de "oamenii din Germania si din Europa care s-au aratat solidari" cu Atena in ultimii ani, scrie AFP.

Germania respecta alegerea democratica a grecilor si "obiectivul nostru este sa mentinem Grecia in zona euro", a declarat Gabriel, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin.

Dar "trebuie respectat principiul dreptatii in privinta populatiei noastre", in privinta "oamenilor din Germania si din Europa (...) care s-au aratat solidari" cu grecii prin ajutoarele consimtite dupa 2010, a adaugat ministrul. "Echitatea si solidaritatea trebuie sa functioneze in ambele sensuri", a pledat acesta.

Guvernul grec condus de Alexis Tsipras doreste sa renegocieze datoria sa si sa reevalueze o parte din reformele dureroase aplicate de precedentele cabinete, conditii impuse de statele europene si de Fondul Monetar International in schimbul ajutoarelor acordate in ultimii ani. Pentru multi dintre greci, aceasta politica de austeritate a fost impusa de germani.

Tarile din zona euro au imprumutat 200 de miliarde de euro Greciei in mai multe planuri succesive de ajutor, prin intermediul unui fond garantat de tarile membre, FESF, si sub forma de credite bilaterale.