Ministrii grec si german de Finante Yanis Varoufakis si Wolfgang Schauble au constatat joi, la Berlin, dezacordul lor asupra a numeroase puncte de vedere si au anuntat ca nu au gasit solutii la problemele zonei euro, scrie AFP.

"Nu am cazut de acord asupra a ceea ce trebuie sa facem acum", a recunoscut Schauble, intr-o conferinta de presa dupa o intalnire cu omologul sau gre, dar "am vazut de acord asupra faptului ca nu suntem de acord", a adaugat acesta, in engleza ("we agreed to disagree").

Varoufakis, care a incheiat un turneu european cu aceasta etapa cruciala la Berlin, l-a contrazis insa. "Din punctul meu de vedere, nu am cazut de acord nici macar asupra faptului ca nu suntem de acord".

Aceasta a fost prima intalnire germano-greaca dupa ce stanga radicala a preluat puterea la Atena, in care problema stergerii partiale a datoriei elene nu a fost "de actualitate" si nu a fost discutata, dupa cum au precizat cei doi ministri.

Varoufakis a spus ca tara sa face "totul pentru a evita" incetarea de plati, in plina tentativa de renegociere a enormei datorii a tarii si la o zi dupa ce o decizie a BCE a complicat finantarea bancilor grecesti si a statului grec.

Institutia monetara de la Fankfurt a anuntat miercuri seara sfarsitul unui regim special care permitea bancilor grecesti sa se refinanteze prezentand drept garantii obligatiuni emise de Atena.

Schauble a precizat ca discutiile legate de datoria greaca trebuie efectuate cu Troica finantatorilor internationali - Comisia Europeana, BCE si FMI -, respingand ideea unei modificari a interlocutorilor.

Un aparator inflexibil al austeritatii bugetare in Europa, ministrul german a spus ca "nu a putut sa-si ascunda scepticismul" in fata omologului sau in ceea ce priveste o serie de masuri anuntate de noul guvern grec care nu merg "neaparat in directia buna".