Grecia "Speranta" vs. "Cruda realitate": 0 - 2. Un ring de dans plin de farfurii sparte asteapta ca Tsipras si Varoufakis sa vina sa danseze

de Ilias Papageorgiadis     HotNews.ro
Vineri, 6 februarie 2015, 18:16 Economie | Finanţe


(Urmarea articolului referitor la cea mai critică lună Februarie din istoria recentă a Greciei)

În vreme ce discotecile lumii sunt mai mult sau mai puțin la fel, grecii se bucură de muzica lor în "discoteci" structurate puțin altfel. "Bouzoukia", un concept unic grecesc, este o combinație de concert, restaurant și discotecă. Avem un cântăreț ce cântă live, un ring de dans destul de mare cu clienți stând la mese de jur împrejur și care, de îndată ce nivelul de veselie atinge cote înalte, vor începe să danseze pe scaune sau pe mese și desigur, pe ringul de dans.

Pe la sfârșitul anilor 70, cei ce apreciau dansul mesenilor aruncau flori (garoafe), dar prin anii 50-60, aprecierea era reprezentată de aruncatul sau spartul farfuriilor în ringul de dans.Nu este exclus să se mai întâmple și în zilele noastre dar aceste manifestări sunt excepții destul de rare.
Când Președintele Obama a prevenit un atac împotriva Greciei

După prima săptămână de la instalarea noului guvern al Greciei, atmosfera a fost destul de negativă. Duminică, Președintele Obama a făcut o declarație de susținere a Greciei, o mișcare care a surprins pe mulți. Puțini analiști au fost atenți la niște scurgeri de informații publicate de Mega Tv și de capital.gr, ambele surse de știri de încredere, care făceau cunoscut faptul că un atac economic de proporții îndreptat împotriva Greciei a fost blocat cu câteva minute înainte de a începe. Știrea provenea de la o sursă diplomatică de la Londra și a fost dezvăluită reporterilor de la Mega Tv în timpul întâlnirii dintre Yannis Varoufakis și George Osborne și potrivit sursei, Duminică dimineață a existat o mare stare de tensiune în Europa. ”Grupul ostil al Eurogroup, a pregătit un atac periculos la adresa Greciei dar atacul a fost prevenit de Franța și Statele Unite prin declarațiile Președintelui Obama și a Ministrului de finanțe francez Michel Sapin, reacția piețelor financiare oglindind aceste declarații.”

Oficialii Europeni, vorbind ca… politicienii români experimentați


Aduceți la televizor un politician experimentat din România și cereți-i să susțină un subiect ”dificil” și veți constata că acesta va evita să răspundă direct la problema enunțată și va încerca să spună lucruri care să mulțumească pe toată lumea indiferent cât ați insista. Exact același lucru s-a întâmplat și cu oficialii europeni ce s-au întâlnit cu cei greci în zilele care au trecut…

Primul ministru italian a oferit celui grec… o cravată, ministrul francez al finanțelor a avut doar lucruri frumoase de spus despre Grecia iar cel englez a fost de asemenea bun cu Grecia în declarațiile sale. Dar dincolo de politețuri și comentarii referitoare la codul vestimentar al oficialilor greci, toată lumea a insistat pe același principiu: ”Grecia trebuie să respecte regulile și angajamentele luate și trebuie să continue reformele”.

Speranța dezgropată…

Grecii s-au bucurat: ”Oficialii noștri se luptă din greu! Nu vedeți? Europenii au înțeles în sfârșit problema…”, piața de capital a atins niveluri foarte ridicate și aproape toată media a considerat că ”un consens va fi mai mult ca sigur atins.” Foarte puțini analiști au insistat însă că negocierile nici măcar nu au început și că nu au existat încă discuții cu oficialii germani dar li s-a răspuns cu ”Dacă Franța, Marea Britanie și Italia și-au exprimat solidaritatea, de ce să ne pese atât de mult de Germania?”

Păi… când Franța s-a contrat cu Germania, toate țările din zona Euro au luat partea Germaniei. Când Italia a încercat același lucru, restul Europei a fost de partea Germaniei și tot așa s-a întâmplat cu Spania și alte câteva țări. Indiferent dacă suntem de acord sau nu cu Dna. Cancelar Merkel, trebuie să admitem că aceasta a stabilit regulile jocului politic și economic din Europa în timpul crizei.

Spărgând farfurii pe ringul de dans nr. 1

În vreme ce grecii se rugau pentru o soluție favorabilă, Banca Centrală Europeană a readus Miercuri pe toată lumea la realitate. Băncilor elene li s-a tăiat suportul la nivel european întrucât produsele lor colaterale (bondurile grecești) nu au mai fost acceptate. De Miercuri de la ora 22:30, doar o singură sursă de lichidități a mai rămas deschisă pentru băncile grecești: Emergency Liquidity Assistance (ELA) manageriat de Banca Națională a Greciei.

Guvernul grec nu a considerat aceste știri alarmante. Jurnaliștii au reamintit populației că în 2012 băncile grecești au obținut lichidități de la Emergency Liquidity Assistance (ELA), aproximativ 130 de miliarde de euro fiind injectați în sistemul bancar elen.

Mario Draghi, Președintele Băncii Centrale Europene a păstrat ce era mai bun pentru final: “În 2 săptămâni de acum, pe 18 Februarie, situația va fi reevaluată”.

(Toate acestea s-au întâmplat la câteva ore după ce Ministrul Varoufakis declara că ”guvernul din care face parte contează pe Banca Centrală Europeană pentru o soluție favorabilă…)

Spărgând farfurii pe ringul de dans nr. 2

Cu câteva ore înainte, Martin Schulz, Președintele Parlamentului European, a trimis un mesaj direct: “Dacă Grecia modifică acordurile, cealaltă parte nu mai este obligată să le respecte… Grecia nu va mai primi niciun ban și nu va mai putea să-și acopere cheltuielile curente.”

Spărgând farfurii pe ringul de dans nr. 3

În aceași zi, a apărut în media pe surse, un document trimis de Guvernul german celui grec prin care le cerea să respecte acordul curent. Grecia “a respins acest document și l-a trimis înapoi ca fiind inacceptabil”.

Spărgând farfurii pe ringul de dans nr. 4        

Joi, ministrul de finanțe grec s-a întâlnit în sfârșit cu cel german Dl. Wolfgang Schaeuble. Mulți experți spun că această întâlnire ar fi trebui să aibă loc de la bun început dar că noul guvern al Greciei nu a dorit să recunoască poziția Germaniei de lider european.

Ca în bancul cu iepurașul ce spune tuturor că-și curăță pistolul ca să-l omoare pe lup dar lupului îi spune că-și curăța pistolul și vorbește prostii, Varoufakis nu i-a spus lui Schaeuble tot ce declarase în zilele precedente. În prezența ministrului de finanțe german a fost mai umil și pragmatic și întrucât trecuse deja de la discursul despre ștergerea datoriilor la unul care conținea soluții mai realiste, Varoufakis a susținut că Grecia este focusată pe reformarea economiei, ba chiar a mers mai departe spunând că guvernul din care face parte este de acord cu 67% din reformele agreate de guvernul anterior. Pentru un partid care a câștigat alegerile spunând că respinge 100% din programul agreat de guvernul conservativului Antonis Samaras, aceasta este deja o mare concesie…

Dar nu a fost suficient, Wolfgang Schaeuble menținând punctul de vedere al Germaniei: “Trebuie să faceți tot ce ați promis… ne-am înțeles că nu ne înțelegem”. De îndată ce a înțeles că dorința sa de a negocia a fost tratată cu indiferență de către partea germană, Varoufakis a schimbat și el tonul: “Nici măcar nu ne-am înțeles că nu ne înțelegem”.

Unii cu concesii, alții cu declarații mândre și Rusia în spate

În vreme ce Europa a trimis mai multe mesaje Greciei și ministrul Varoufakis a făcut câțiva pași în direcția unui acord, Primul Ministru al Greciei Alexis Tsipras își continuă retorica spunând Joi membrilor Parlamentului: ”Suntem o țară suverană și vom respecta promisiunile pe care le-am făcut cetățenilor… Grecia nu poate fi șantajată!”.

În același timp, ministrul apărării Panos Kammenos (președintele partidului radical de dreapta / membru al coaliției de guvernare) a considerat corectă menținerea unei dispute referitoare la Rusia cu omologul său german.

Tsipras nu a contrazis poziția lui Kammenos anunțând doar că va avea discuții cu Putin în cadrul vizitei pe care o va avea la Moscova în luna Mai.

Guvernul grec a decis să amâne de Sâmbătă până Duminică votul de încredere în Parlament în încercarea de a îndulci puțin declarațiile unora din membrii cabinetului.

Ringul de dans a fost pregătit și așteaptă Grecia să vină să danseze…

Până Marți, toate acestea se vor termina și un ring de dans plin de cioburile farfuriilor sparte îi va aștepta pe Tsipras și pe Varoufakis să danseze fără a se răni. Un summit de lucru extraordinar al Grupului de lucru al zonei Euro va avea loc pe 11 Februarie, un posibil summit al liderilor europeni putând avea loc pe 12 Februarie. La aceste evenimente Grecia se așteaptă ca propunerile sale să fie aprobate pentru a rezolva problema lichidităților până la o eventuală înțelegere finală undeva în luna Mai.

Grecia a făcut destul de mult zgomot sperând la un rezultat avantajos și încercând să schimbe regulile jocului. Se va așeza acum la masa negocierilor știind că are lichidități limitate, că veniturile publice sunt în scădere și că băncile pot primi bani doar de la Emergency Liquidity Assistance (ELA) cel puțin până pe 18 Februarie când situația va fi reevaluată.

Europenii cer Greciei să facă un pas înapoi și să accepte tot ce a fost stabilit de comun acord în trecut, în vreme ce guvernul grec le spune votanților săi și membrilor Parlamentului că ”am obținut noi aliați, am schimbat agenda discuțiilor și vom învinge!”. Oficialii guvernamentali amintesc totodată neoficial că Germania este mereu dură la începutul discuțiilor și asigură pe toată lumea că au luat în considerare acest lucru.

Este posibil ca Tsipras și Varoufakis să danseze zeibekiko printre cioburile farfuriilor sparte și să securizeze poziția Greciei ÎN zona Euro fără a porni o revoluție în propriul partid? Pot ei face tot ce cere Europa în vreme ce-și mențin statutul de viteji/victorioși din Grecia? Ar putea ei să impună europenilor cererile Greciei în pofida faptului că încep să nu mai aibă timp la dispoziție?  

Este timpul să-i privim cum dansează…

P.S. 1. Subsemnatul, fiind grec de asemenea dorește ca Guvernul să protejeze țara și să mențină linia pro-europeană. Aș prefera de asemenea ca să-și plătească datoriile dar aceasta este doar o opinie personală.

P.S. 2. O soluție posibilă este ca Grecia să obțină niște avantaje minore în schimbul unui nou acord. Părerea mea este însă că membrii Guvernului vor accepta cu greu un asemenea scenariu.

P.S. 3. Băncile grecești din România, fiind reglementate de Banca Națională a României sub conducerea Dlui. Mugur Isărescu, nu au probleme.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9312 vizualizari

 • +13 (21 voturi)    
  ai uitat PS 4: La munca (Vineri, 6 februarie 2015, 18:44)

  linarel [utilizator]

  ca la lene si smecherii sintem campioni olimpici.

  Semnat
  Grecia
  • 0 (4 voturi)    
   Lenea e mai important decât munca (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 10:14)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   pentru cei cărora le place să-și pună mintea la contribuție.
   • -1 (1 vot)    
    ......si cum mintea lipseste.... (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 15:50)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    ce mai pui la contributie..? NIMIC.
 • +15 (15 voturi)    
  Primii care au spart farfurii au fost grecii (Vineri, 6 februarie 2015, 22:48)

  24alex24 [utilizator]

  Domnule Ilias, vă iert poziția părtinitoare pentru că sunteți grec, iar inima dumneavoastră nu poate să bată decât pentru Atena.

  Din perspectiva mea, grecii sunt primii care au comis gafe majore după alegeri. Premierul Tsipras și miniștrii săi au încercat în prima fază să creeze un front sud-nord coalizând statele debitoare (Franța, Italia, Spania, Portugalia și Irlanda) plus Marea Britanie antieuropeană împotriva leadershipului nordic (în primul rând german). Ignorarea părții germane, principalul stat creditor care a salvat Grecia de la faliment, împreună cu efortul diplomatic vizibil de a izola Berlinul în UE și de a-i forța mâna inclusiv prin șantajul vis-a-vis der criza ucraineano-rusă au otrăvit cu siguranță relația viitoare a autorităților germane cu cele elene.

  Grecii au tratat cu dispreț partea germană, iar asta nu are cum să nu afecteze negativ negocierile care urmează.

  Din perspectiva germanilor, atât oameni de rând cât și a guvernanților, Germania nu iși poate permite în această fază un plan Marshall pentru că sutele de miliarde de euro nerambursabili transferate de poporul german ar dispărea în buzunarele largi ale politicienilor și autorităților elene extrem de corupte, fără vreun beneficiu susbtanțial pentru economia balcanică. Germania este dispusă să sprijine financiar Grecia, și chiar să îi taie din datorii, pe măsură ce guvernul de la Atena dovedește eficiență în combaterea corupției, evaziunii fiscale, reduce aparatul de stat supradimensionat și face reforme economice structurale. La Berlin s-a înțeles că reformele făcute numai pe jumătate de până acum și austeritatea prea dură au aruncat mulți greci în sărăcie și șomaj. Nemții nu dau dovadă de totală lipsă de empatie și în spațiul public german se manifesta înțelegere și o disponibilitate de a înmuia măsurile de austeritate cu fonduri europene mai importante.
 • +14 (14 voturi)    
  Cine a spart primul oalele (Vineri, 6 februarie 2015, 23:07)

  24alex24 [utilizator]

  Mă tem că modul confrontațional și lipsit de tact al grecilor față de Germania imediat după victoria Syriza, trimiterea acasă printr-un spectacol ieftin a troicii BCE-FMI-CE și mesajele Atenei nu vrea să își respecte obligațiile asumate de reformă și de achitare a datoriilor înaintea oricăror negocieri cu UE au fost resimțite ca o insultă de către toațe țările creditoare: Belggia, Olanda, Germania, Danemarca, Suedia și Finlanda.

  În momentul de față Grecia a reușit să-și antagonizeze atât de tare partenerii europeni creditori încât guvernul comunist-naționalist elen și-a tăiat singur craca de sub picioare. Merkel. Schäuble si alți lideri de guvern din nord sunt mult mai puțin înclinați să facă compromisuri acum decât în preajma alegerilor din Grecia. De asemenea, faptul că Grecia vrea să medieze între Vest și Rusia (deși nu are greutatea necesară să joace un asemenea rol), reușind de facto doar să paralizeze poziția europeană, și intenționează să reia în mod unilateral relațiile cu Moscova, ignorând consensul european, nu poate decât să irite și mai mult spiritele la Berlin, Paris și Londra.

  Acest joc al șantajului nu va da roade și cred că există un risc major ca Grecia să iasa din zona Euro si sa intre în faliment. Mai mult, un asemenea scenariu se poate acutiza cu ieșirea din UE, din NATO și o eventuală apropiere, inclusiv militară de Moscova.
  La ora asta Tsipras se joacă cu foscul și este tentat să întindă coarda în speranța că UE și Germania va ceda presiunilor. Mai sigur este însă că se va rupe coarda.

  Dacă guvernul grec imediat după alegeri începea demersuri diplomatice, și în public și în culise, la Bruxelles și în toate capitalele europene majore, inclusiv în Berlin, fără să-și vexeze gratuit interlocutorii nordici, ar fi putut obține mult mai multe astăzi în termeni de sprijin financiar și relaxarea măsurilor de austeritate.
  • 0 (4 voturi)    
   grecilor ...le trebuie un BASESCU. (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 15:57)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui 24alex24

   si un BOC.....II exportam dar contracost, returnarea vapoarelor "ajunse" la ei.
 • +3 (3 voturi)    
  sirtakiul suna cu jale... (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 9:24)

  un domn [utilizator]

  Grecul de rand nu si a consumat Comunismul sangvin, lenea si trandaveala post WW2, grecul de rand este evazionist si tzepar...Tzipras este numele in fapt Tzeparis....ce a ffost Grecia candva ?...a fost un nume...acum nu mai poate sa isi hraneasca locuitorii doar cu legende...fara Munca
 • +5 (5 voturi)    
  D-le Tsipras mai reflectati ! (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 11:19)

  Azra [utilizator]

  Premierul Tsipras si guvernul sau ar trebui sa-si aminteasca acum perioada dictaturii coloneilor in Grecia si sfarsitul acesteia, cand tara, pentru a fi salvata a fost "promovata" si integrata apoi in UE si NATO, de catre occident iar de atunci si ca urmare, Grecia a cunoscut realmente o perioada de dezvoltare economica fara precedent. Fara toate aceste schimbari politico-economice fundamentale care au urmat, Grecia ar fi fost astazi un fel de Albanie a anilor '90, la cheremul tuturor vanturilor politice.Responsabilitatea pentru dificultatile eco-nomico financiare pe care le cunoaste de cativa ani Grecia revine nu doar crizei economice internationale declansata dupa 2009, care a afectat si alte tari membre UE, Inclusiv Romania cat, in mod ecential proastei gestiuni financiare din aceasta tara, nerespectarii normelor si reglementarilor comunitare in acest domeniu si imensei fraude fiscale perpetuate ani de zile, cu cunostiinta si tolerata de guvernele grecesti anterioare. GuvernulTsipras trebuie sa-si reaminteasca si de cea de a doua salvare a Greciei, prin acordurile pe care Grecia le-a semnat, obtinand creditare pentru plata datoriei de 130 de miliarde de Euro(care a fost redusa in prealabil!!), bani conditionati de infaptuirea unor serioase reforme economice-care reclama rigurozitate si austeritate pentru o perioada( si nu doar reducerea celui de al 14-lea salariu sau cereri de iertare a datoriilor externe ori, mai nou, santajul grec cu iesirea din zona Euro si orientarea tarii spre Moscova!). Vorba unui clasic: "Nu faceti bine d-le Tsipras"! Jucati la extrem de periculoasa "ruleta ruseasca", as adauga.Dar ganditi-va, daca ati face-o doar ca cetateanul grec Tsipras, ar fi strict problema dvs.Ca prim ministru insa, raspunderea este alta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by