(Urmarea articolului referitor la cea mai critică lună Februarie din istoria recentă a Greciei)

În vreme ce discotecile lumii sunt mai mult sau mai puțin la fel, grecii se bucură de muzica lor în "discoteci" structurate puțin altfel. "Bouzoukia", un concept unic grecesc, este o combinație de concert, restaurant și discotecă. Avem un cântăreț ce cântă live, un ring de dans destul de mare cu clienți stând la mese de jur împrejur și care, de îndată ce nivelul de veselie atinge cote înalte, vor începe să danseze pe scaune sau pe mese și desigur, pe ringul de dans.

Pe la sfârșitul anilor 70, cei ce apreciau dansul mesenilor aruncau flori (garoafe), dar prin anii 50-60, aprecierea era reprezentată de aruncatul sau spartul farfuriilor în ringul de dans.

Nu este exclus să se mai întâmple și în zilele noastre dar aceste manifestări sunt excepții destul de rare.

Când Președintele Obama a prevenit un atac împotriva Greciei

După prima săptămână de la instalarea noului guvern al Greciei, atmosfera a fost destul de negativă. Duminică, Președintele Obama a făcut o declarație de susținere a Greciei, o mișcare care a surprins pe mulți. Puțini analiști au fost atenți la niște scurgeri de informații publicate de Mega Tv și de capital.gr, ambele surse de știri de încredere, care făceau cunoscut faptul că un atac economic de proporții îndreptat împotriva Greciei a fost blocat cu câteva minute înainte de a începe. Știrea provenea de la o sursă diplomatică de la Londra și a fost dezvăluită reporterilor de la Mega Tv în timpul întâlnirii dintre Yannis Varoufakis și George Osborne și potrivit sursei, Duminică dimineață a existat o mare stare de tensiune în Europa. ”Grupul ostil al Eurogroup, a pregătit un atac periculos la adresa Greciei dar atacul a fost prevenit de Franța și Statele Unite prin declarațiile Președintelui Obama și a Ministrului de finanțe francez Michel Sapin, reacția piețelor financiare oglindind aceste declarații.”

Oficialii Europeni, vorbind ca… politicienii români experimentați

Aduceți la televizor un politician experimentat din România și cereți-i să susțină un subiect ”dificil” și veți constata că acesta va evita să răspundă direct la problema enunțată și va încerca să spună lucruri care să mulțumească pe toată lumea indiferent cât ați insista. Exact același lucru s-a întâmplat și cu oficialii europeni ce s-au întâlnit cu cei greci în zilele care au trecut…

Primul ministru italian a oferit celui grec… o cravată, ministrul francez al finanțelor a avut doar lucruri frumoase de spus despre Grecia iar cel englez a fost de asemenea bun cu Grecia în declarațiile sale. Dar dincolo de politețuri și comentarii referitoare la codul vestimentar al oficialilor greci, toată lumea a insistat pe același principiu: ”Grecia trebuie să respecte regulile și angajamentele luate și trebuie să continue reformele”.

Speranța dezgropată…

Grecii s-au bucurat: ”Oficialii noștri se luptă din greu! Nu vedeți? Europenii au înțeles în sfârșit problema…”, piața de capital a atins niveluri foarte ridicate și aproape toată media a considerat că ”un consens va fi mai mult ca sigur atins.” Foarte puțini analiști au insistat însă că negocierile nici măcar nu au început și că nu au existat încă discuții cu oficialii germani dar li s-a răspuns cu ”Dacă Franța, Marea Britanie și Italia și-au exprimat solidaritatea, de ce să ne pese atât de mult de Germania?”

Păi… când Franța s-a contrat cu Germania, toate țările din zona Euro au luat partea Germaniei. Când Italia a încercat același lucru, restul Europei a fost de partea Germaniei și tot așa s-a întâmplat cu Spania și alte câteva țări. Indiferent dacă suntem de acord sau nu cu Dna. Cancelar Merkel, trebuie să admitem că aceasta a stabilit regulile jocului politic și economic din Europa în timpul crizei.

Spărgând farfurii pe ringul de dans nr. 1

În vreme ce grecii se rugau pentru o soluție favorabilă, Banca Centrală Europeană a readus Miercuri pe toată lumea la realitate. Băncilor elene li s-a tăiat suportul la nivel european întrucât produsele lor colaterale (bondurile grecești) nu au mai fost acceptate. De Miercuri de la ora 22:30, doar o singură sursă de lichidități a mai rămas deschisă pentru băncile grecești: Emergency Liquidity Assistance (ELA) manageriat de Banca Națională a Greciei.

Guvernul grec nu a considerat aceste știri alarmante. Jurnaliștii au reamintit populației că în 2012 băncile grecești au obținut lichidități de la Emergency Liquidity Assistance (ELA), aproximativ 130 de miliarde de euro fiind injectați în sistemul bancar elen.

Mario Draghi, Președintele Băncii Centrale Europene a păstrat ce era mai bun pentru final: “În 2 săptămâni de acum, pe 18 Februarie, situația va fi reevaluată”.

(Toate acestea s-au întâmplat la câteva ore după ce Ministrul Varoufakis declara că ”guvernul din care face parte contează pe Banca Centrală Europeană pentru o soluție favorabilă…)

Spărgând farfurii pe ringul de dans nr. 2

Cu câteva ore înainte, Martin Schulz, Președintele Parlamentului European, a trimis un mesaj direct: “Dacă Grecia modifică acordurile, cealaltă parte nu mai este obligată să le respecte… Grecia nu va mai primi niciun ban și nu va mai putea să-și acopere cheltuielile curente.”

Spărgând farfurii pe ringul de dans nr. 3

În aceași zi, a apărut în media pe surse, un document trimis de Guvernul german celui grec prin care le cerea să respecte acordul curent. Grecia “a respins acest document și l-a trimis înapoi ca fiind inacceptabil”.

Spărgând farfurii pe ringul de dans nr. 4

Joi, ministrul de finanțe grec s-a întâlnit în sfârșit cu cel german Dl. Wolfgang Schaeuble. Mulți experți spun că această întâlnire ar fi trebui să aibă loc de la bun început dar că noul guvern al Greciei nu a dorit să recunoască poziția Germaniei de lider european.

Ca în bancul cu iepurașul ce spune tuturor că-și curăță pistolul ca să-l omoare pe lup dar lupului îi spune că-și curăța pistolul și vorbește prostii, Varoufakis nu i-a spus lui Schaeuble tot ce declarase în zilele precedente. În prezența ministrului de finanțe german a fost mai umil și pragmatic și întrucât trecuse deja de la discursul despre ștergerea datoriilor la unul care conținea soluții mai realiste, Varoufakis a susținut că Grecia este focusată pe reformarea economiei, ba chiar a mers mai departe spunând că guvernul din care face parte este de acord cu 67% din reformele agreate de guvernul anterior. Pentru un partid care a câștigat alegerile spunând că respinge 100% din programul agreat de guvernul conservativului Antonis Samaras, aceasta este deja o mare concesie…

Dar nu a fost suficient, Wolfgang Schaeuble menținând punctul de vedere al Germaniei: “Trebuie să faceți tot ce ați promis… ne-am înțeles că nu ne înțelegem”. De îndată ce a înțeles că dorința sa de a negocia a fost tratată cu indiferență de către partea germană, Varoufakis a schimbat și el tonul: “Nici măcar nu ne-am înțeles că nu ne înțelegem”.

Unii cu concesii, alții cu declarații mândre și Rusia în spate

În vreme ce Europa a trimis mai multe mesaje Greciei și ministrul Varoufakis a făcut câțiva pași în direcția unui acord, Primul Ministru al Greciei Alexis Tsipras își continuă retorica spunând Joi membrilor Parlamentului: ”Suntem o țară suverană și vom respecta promisiunile pe care le-am făcut cetățenilor… Grecia nu poate fi șantajată!”.

În același timp, ministrul apărării Panos Kammenos (președintele partidului radical de dreapta / membru al coaliției de guvernare) a considerat corectă menținerea unei dispute referitoare la Rusia cu omologul său german.

Tsipras nu a contrazis poziția lui Kammenos anunțând doar că va avea discuții cu Putin în cadrul vizitei pe care o va avea la Moscova în luna Mai.

Guvernul grec a decis să amâne de Sâmbătă până Duminică votul de încredere în Parlament în încercarea de a îndulci puțin declarațiile unora din membrii cabinetului.

Ringul de dans a fost pregătit și așteaptă Grecia să vină să danseze…

Până Marți, toate acestea se vor termina și un ring de dans plin de cioburile farfuriilor sparte îi va aștepta pe Tsipras și pe Varoufakis să danseze fără a se răni. Un summit de lucru extraordinar al Grupului de lucru al zonei Euro va avea loc pe 11 Februarie, un posibil summit al liderilor europeni putând avea loc pe 12 Februarie. La aceste evenimente Grecia se așteaptă ca propunerile sale să fie aprobate pentru a rezolva problema lichidităților până la o eventuală înțelegere finală undeva în luna Mai.

Grecia a făcut destul de mult zgomot sperând la un rezultat avantajos și încercând să schimbe regulile jocului. Se va așeza acum la masa negocierilor știind că are lichidități limitate, că veniturile publice sunt în scădere și că băncile pot primi bani doar de la Emergency Liquidity Assistance (ELA) cel puțin până pe 18 Februarie când situația va fi reevaluată.

Europenii cer Greciei să facă un pas înapoi și să accepte tot ce a fost stabilit de comun acord în trecut, în vreme ce guvernul grec le spune votanților săi și membrilor Parlamentului că ”am obținut noi aliați, am schimbat agenda discuțiilor și vom învinge!”. Oficialii guvernamentali amintesc totodată neoficial că Germania este mereu dură la începutul discuțiilor și asigură pe toată lumea că au luat în considerare acest lucru.

Este posibil ca Tsipras și Varoufakis să danseze zeibekiko printre cioburile farfuriilor sparte și să securizeze poziția Greciei ÎN zona Euro fără a porni o revoluție în propriul partid? Pot ei face tot ce cere Europa în vreme ce-și mențin statutul de viteji/victorioși din Grecia? Ar putea ei să impună europenilor cererile Greciei în pofida faptului că încep să nu mai aibă timp la dispoziție?

Este timpul să-i privim cum dansează…

P.S. 1. Subsemnatul, fiind grec de asemenea dorește ca Guvernul să protejeze țara și să mențină linia pro-europeană. Aș prefera de asemenea ca să-și plătească datoriile dar aceasta este doar o opinie personală.

P.S. 2. O soluție posibilă este ca Grecia să obțină niște avantaje minore în schimbul unui nou acord. Părerea mea este însă că membrii Guvernului vor accepta cu greu un asemenea scenariu.

P.S. 3. Băncile grecești din România, fiind reglementate de Banca Națională a României sub conducerea Dlui. Mugur Isărescu, nu au probleme.