Berlinul cere Atenei propuneri pana la reuniunea extraordinara a Zonei Euro convocata miercuri, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schauble, citat de AFP.

"Pana atunci, guvernul grec trebuie sa faca propuneri asupra modului in care lucrurile ar trebui sa continue", a declarat Martin Jager, intr-o conferinta de presa.

Seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a anuntat organizarea unei reuniuni extraordinare a ministrilor de Finante din Zona Euro consacrata Greciei, in conditiile in care actualul program de ajutor al tarii se incheie la finele lui februarie.

UE doreste sa convinga Grecia sa ceara o prelungire a acestui acord, pentru a evita un faliment si un vant de panica pe piete, dar Atena refuza acest lucru.

"Nu este clar la ora actuala care este pozitia exacta a guvernului grec asupra chestiunilor discutate" si a ceea ce trebuie sa se intample in saptamanile viitoare pana la terminarea programului, a adaugat purtatorul de cuvant al lui Wolfgang Schauble.

Ministrul german, un mare aparator al austeritatii bugetare, a avut joi prima sa intalnire cu noul sau omolog grec, Yanis Varoufakis, la Berlin. Fara nicio surpriza, cei doi si-au afisat dezacordul iar germanul nu si-a ascuns scepticismul in ceea ce priveste masurile noului guvern de extrema stanga.