Spania a imprumutat Greciei 26 de miliarde de euro in momentul in care ea insasi traversa o grava criza si nu se pune problema sa stearga aceasta datorie, a avertizat vineri ministrul spaniol al Economiei, citat de AFP.

Madridul a furnizat aceasta suma prin intermediul creditelor bilaterale si in cadrul sprijinului financiar acordat Atenei incepand cu 2010 de catre partenerii europeni si Fondul Monetar International (FMI), a reamintit Luis de Guindos, intr-o conferinta de presa.

Noul guvern grec, ajuns la putere la finele lui ianuarie si dominat de stanga radicala Syriza, pare hotarat sa scape de Troica finantatorilor (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana) si de masurile pe care aceasta i le impune din 2010. De asemenea, guvernul Tsipras cere si o reducere a datoriei publice.

Aceste 26 de miliarde "reprezinta aproximativ ceea ce noi cheltuim intr-un an pentru alocatiile de somaj, intr-o tara unde rata somajului este de 23%", a subliniat ministrul. In plus, Spania a fost nevoita sa se imprumute la dobanzi net superioare celor pe care i le plateste in prezent Grecia, a adaugat acesta.

"Exista o linie rosie"", a avertizat Luis de Guindos, in contextul in care Atena si Zona Euro nu reusesc sa ajunga la o intelegere. "Normal ca Spania doreste (...) ca acest credit (...) sa-i fie rambursat", a spus ministrul.