Citeva dintre cele mai importante raspunsuri date de Darius Valcov la intrebarile cititorilor:
Despre asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pe proiectul noului Cod Fiscal: As prefera sa nu apelam la formula asumarii raspunderii
Despre tintele noului Cod Fiscal: Una din tintele noastre este cresterea numarului contractelor de munca, iar azi in Romania 56% din IMM-uri nu au nici un angajat cu forme legale
Despre colectarea veniturilor bugetare: Veniturile suplimentare obtinute de ANAF in primele 2 luni din 2015 au depasit cu suma de 1 miliard de lei previziunile bugetare.
Despre efectul scutirii impozitului pe profitul investit: Din momentul aplicarii scutirii impozitului pentru profitul reinvestit sumele incasate din impozitul pe profit au crescut.
Despre introducerea Romaniei in prima faza a procedurii privind dezechilibrele macroeconomice: Din punct de vedere macroeconomic, cred ca UE a gresit introducind si Romania pe aceasta lista.
Despre planul Juncker: In aprilie, ministerul Finantelor, insarcinat de Guvernul Romaniei, va prezenta noile propuneri pentru Planul Juncker, care urmeaza a fi analizate (acest lucru nu se face prin negociere asupra fondurilor care urmeaza a fi primite).
- Nota redactiei: Ministrul Darius Valcov va raspunde luni, 2 martie, la intrebarile ramase fara raspuns astazi
Intrebare suna cam asa: "Cu MTO-ul?Ce facem cu MTO-ul?"
Dumneavoastra ati facut vreun fel de simulare privind fluctuatia incasarilor la bugetul de stat in urmatorii 5 ani?
Avem simulari facute privind bugetul general consolidat pana in 2020, atat in privinta PIB, dar si in privinta fiecarui buget in parte.
Aveti condamnati la inchisoare carora refuzati sa le luati banii pe care i-au furat in schimb tot vorbiti de taxe aplicate romanilor cinstiti? Tineti medicii pe salarii jenante, mai mici decat castiga maturatorii in afara in loc sa luati banii furati inapoi si sa-i platiti decent.
Cand or sa plece toti medicii din tara pentru ca refuzati sa-i platiti ce o sa se faca Romania?
Ma numesc Alexandru Leitersdorfer si sunt din Cluj. Am citit ca este in dezbatere publica Noul Cod fiscal , de aceea as dori sa va pun in atentie cateva lucruri referitor la taxe si impozite locale:
-Notiunea de cladire nerezidentiala ar trebui bine definita in lege. Eu am avut situatii in care am inchiriat acelasi apartament de locuit pe parcursul a doi ani catre firme (birouri) apoi persoane fizice locatari, apoi din din nou birouri. Cateodata chirasul se schimba tot la 3 luni ( ba firma , ba persoana fizica) . Aici ce zice noul Cod??
-Nu am gasit nimic despre cladirile cu destinatie mixta ( rezidential si nerezidential) , ele cum vor fi impozitate?
-Consider (parerea mea personala) ca in cazul cladirilor nerezidentiale posedate de persoane fizice, acel raport de evaluare va da nastere la nenumarate controverse , discutii si abuzuri. Aici ar fi trebuit gasita o grila pt. evaluare.
Cu respect,
Alexandru Leitersdorfer
Cluj
Pe 27 noiembrie 2014 a fost emis de către Ministerul Finanțelor Publice , Ordinul pentru aprobarea Procedurii de depunere la organul fiscal a documentului de certificare întocmit. de consultantul fiscal.
Când estimați ca se vor emite normele de certificare actualizate , pe baza cărora sa se poate face certificarea declarațiilor fiscale.
Cu stima,
Cristian Mitrus
Consultant fiscal
Alpha Consulting
V-as intreba de ce nu trebuie pastrata o diferenta de impozitare in aceste cazuri deoarece cel care a construit pe firma si-a "ingropat" profitul firmei pe urmatorii 10-20 de ani, plus TVA cheltuit si dedus din TVA-ul incasat pe firma - cateva zeci de mii de euro.
Cel care a construit pe persoana fizica administreaza si o companie, dar plateste lunar TVA si impozite deoarece el nu a dorit sa-si "ingroape" profiturile.
Si atunci e normal sa creasca impozitele de douazeci de ori pt cel corect?
Sau ne determinati sa "vindem" proprietatile catre firmele proprii?
Deja din 2014 s-a introdus CAS pe veniturile din chirii.
Va ofer spre analiza un caz:
- proprietar persoana fizica inchiriaza imobil si obtine 1.400 euro x 12 luni = 16.800 euro anual
- plateste cca 4.000 euro impozite pe chirii statului roman (contract inregistrat la ANAF)
- impozitul actual pe cladire 1.700 lei (0.1% din valoarea imobilului), impozit 2016 (2%)=34.000 lei, adica cca 8.000 euro.
Din 16.800 euro incasati, STATUL ia 12.000 euro si proprietarul 4.800 euro anual. Vi se pare CORECT?
Cred ca evazionistii trebuie adusi in legalitate si nu invers.
va supun atentiei o speta interesanta. Puneti in excel miile de autovehicule inregistrate in Bulgaria....de la 1 aprlie..hai de la 1 mai sa nu fie pacaleala...emiteti un OUG ca le permiteti sa se inmatriculeze in Romania cu 10 euro timbre, taxa de timbre...iar impozitul pe cilindree redus cu 50 %....hai sa facem un test in acest sens...cu siguranta vor veni bani la buget....apoi RAR ul isi face treaba si ii triaza la ITP..Practic nu orice rabla va circula in Romania..plus vor plati RCA...etc...deci ? putem sa eliminam acest ruc iesftin cu inregistrarea in Bulgaria...pentru a colecta Romania bani la buget ?
Ceea ce veti face este sa conditionati indirect serviciile pe care statul roman ar trebui sa le ofere gratuit din taxele deja colectate luand aceste sume de la miile de ONG-uri din Romania.
Majoritatea acestor ONG-uri sunt mult mai eficiente si aduc mai multe beneficii romanilor decat spitalele care sunt in paragina indiferent de cate zeci sau sute de milioane de Euro primesc din taxele noastre si asta din motive pe care sunt sigur ca le stiti si dumneavoastra si Guvernul.
Dorim sa introducem o prevedere prin care si pensionarii sa poate directiona cei 2% din impozitul pe venit.
Eu sper sa puteti introduce codurile, prin lege sau prin asumare, oricum ar fi.
Am un srl pe care realizez un venit anual in suma de 15000 lei.
Va rog sa fiti amabil si sa-mi spuneti cu ce mai raman eu ca asociat unic, daca trebuie sa-i dau statului 3%+1530/trim., respectiv 450 lei + 6120 lei?
Daca ati fi in locul meu, ce ati face si ce ati simti dvs., fata de aceasta nelogica propunere de modificare a codului fiscal?
Multumesc
Pe de o parte, sa angajati o persoana chiar din familia dvs., iar pe de alta parte va puteti indrepta spre un PFA, unde nu exista aceasta taxa pe care dvs. o amintiti.
2. Cum explicati nonsalanta afirmatiei ca se vor inchide 80000 firme si nu conteaza? Am mai remarcat aceeasi abordare, poate chiar un pic mai clasica pentru un angajat la stat, la Gratiela Iordache - pdlista anchetata ulterior pentru returnare ilegala TVA 20 mil eur. V-ati pus problema ca cele 80.000 firme genereaza venituri si indirect, prin contractele pe care le au cu alte companii?
3. De ce nu se generalizeaza TVA la incasare? Stiu care este cauza reala - statul va suferi initial pe parte de incasari pentru ca este el insusi prost platitor. Ma intereseaza o explicatie logica si economica pentru neintroducerea generala a unui sistem care ar combate evaziunea in domeniu si ar penaliza maxim exact rau-platnicii. Incepand cu statul, in cazul de fata.
2. Nu am afirmat ca se vor inchide 80.000 de firme, ci ca acestea vor ramine inactive in conditiile in care la finalul lui 2013 in Romania existau 180.000 de firme cu cifra de afaceri zero.
3. Nu ne permit directivele europene.
Astfel o sa ajung sa platesc statului aproape jumatate din cat castig. Mi se pare o masura care descurajeaza munca, si mai ales munca cinstita si legala, si incurajeaza munca la negru. Din 22% din venit cat platesc acum o sa ajun sa platesc cam 48%.
Cunosc si altii care sunt in aceeasi situatie ca si mine, pentru ca pe cei cu norma de venit nu ii afecteaza atat de mult, ei platind CAS din norma, si nu din intreg venitul.
Nu exista o solutie pentru a limita impactul asupra veniturilor pe PFA in sistem real care lucreaza cinstit si onest? In ce masura credeti ca aceasta taxa in plus va face mai multe PFA-uri sa isi declare toate veniturile, si in ce masura cei care pana acum lucrau legal o sa treaca inapoi la munca la negru?
In propunerea de Cod Fiscal, PFA-urile nu vor plati contributii decat pentru angajat, nu si pentru angajator, asa cum este astazi.
Ca pensionar (peste 70 ani), bolnav cronic, ramas singur cu o pensie sub cea medie, imi suplimentez venitul prin inchirierea unei garsoniere. Am contract inregistrat la ANAF si platesc impozit, respectiv CASS, pentru chirie.
Intrebare: De ce sa mai tin contabilitate in partida simpla pentru chiria respectiva? asta presupunand drumuri, cozi, formulare, registre, cont in banca, ceva cunostinte de contabilitate, etc.
De cand am aflat, inima mea, destul de bolnava, este foarte afectata. Probabil va trebui sa nu mai inchiriez...
Era candva vorba ca numai cei care inchiriaza cinci sau mai mult de cinci imobile, trebuie sa tina contabilitate.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Anaf-ul are datele pe toti anii, si anume totalul castigurilor brute realizate cat si totalul pierderilor si al impozitelor rezultate. Cred ca s-ar putea efectua o simulare si cred ca rezultatul, concluzia, ar fi ca varianta cu retinere la sursa a unui impozit de 1% e mai benefica din toate punctele de vedere decat actualul sistem
Intrebarea mea e una simpla, ce se schimba pentru un PFA cu norma de venit? Cu alte cuvinte ce taxe cresc/scad/apar si in ce conditii la un PFA cu norma de venit.
Va multumesc.
- la 2.000 lei venituri luanre, veti avea de platit in plus 7 lei
- la 4.000 de lei veti plati mai putin cu 31 de lei
- la 8.000 lei veti plati mai mult cu 124 lei
- la 15.000 lei veti plati mai mult cu 396 lei
Consider puerila motivatia CE cum ca nu suntem in recesiune si nu ar fi trebuit aplicate stimulente pentru investitii. La un PIB sub jumatate din media europeana, ar trebui sa franam?
In ce mod raspundeti acuzelor aduse de CE?
Aveti de gand sa cereti sprijinul PNL pentru sustinere, aceasta masura fiind eminamente liberala?
Va fi o analiza a modului de comunicare cu CE? Sunt doua variante: ori sunt rau intentionati, ori nu aveti comunicatori destoinici. Ce faceti pentru a-i gasi?
conform OUG nr.80/ 2014 registrul de evidenta fiscala va fi obligatoriu la PFA din 2015 (cu toate ca sunt deja destule registre, iar cele doua rjip si ri sunt dupa parerea mea super de ajuns pt determinarea tuturor sumelor) :
(8) Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual.
(9) Modelul şi conţinutul Registrului de evidenţă fiscală vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
DAR
conform OMFP 170/2015 publicata zilele trecute de dv. " Pentru evidenţierea în contabilitatea în partidă simplă a operaţiunilor efectuate se utilizează următoarele registre contabile: Registrul-jurnal de încasări şi plăţi (cod 14-1-1/b) şi Registrul-inventar (cod 14-1-2/b), prevăzute la cap. V. " Iar la sectiunea 5 nici urma de registru de evidenta fiscala.
Mai se va utiliza acest registru la PFA sau nu pentru ca toata ziua trebuie sa mergem sau sa sunam la anaf sa intrebam ca sa nu luam amenzi, iar ei nu stiu nimic ?!
Va multumesc .
2. De atatia ani de zile aud de noi si noi reglementari "pe persoana fizica" mai ales si pe firmele mici. Cu evaziunea din Portul Constanta ce facem? Cand o sa incetati sa ma hartuiti oamenii simpli si o sa va preocupati de marii rechini ai evaziunii fiscale?
Cum se vor mai deschide firme mici in Romania cand ele trebuie sa plateasca de la deschidere 3% + 1530 lei/trimestrial?
De ce spuneti ca cele 80000 de firme nu au nici un impact in economie? La o cifra anuala de 50000 lei rezulta ca dispar din economie 4 mld lei, din care 1 mld taxe (TVA + Impozit 3%).
Multumesc,
Cat a fost recuperat din aceasta suma pana in 2014? Cat reprezinta aceste sume din totalul sumele stabilite de instante?
Multumesc.
1. De ce nu exista criterii clare si transparente in stabilirea normelor de venit pentru cei ce obtin venituri din activitati independente? In momentul de fata exista diferente foarte mari intre normele stabilite pentru aceeasi activitate de judete diferite, in unele cazuri valoare normei de venit fiind dubla in unele judete fata de altele.
2. Ce masuri planuiti sa includeti in viitorul Cod Fiscal pentru scaderea birocratiei cu care se loveste un PFA (numarul de declaratii, registre, evidente, etc. pe care trebuie sa le tina un PFA)?
Un bun exemplu este noul Registru de Evidenta Fiscala pe care l-ati introdus la inceputul acestui an dar pentru care nu ati elaborat inca un ordin de ministru pentru stabilirea modelului si continutului. Era necesar un nou registru? Si daca tot l-ati introdus, de ce nu este stabilit inca modelul si continutul in conditiile in care trebuia sa fie disponibil de la inceputul anului?
3. Ce masuri planuiti sa includeti in viitorul Cod Fiscal pentru a scadea povara fiscala a PFA-urilor care sunt in momentul de fata impozitate cu unele dintre cele mai mari valori ale impozitelor pe venit din Europa?
Sunt cumva IMF si UE prea duri cu guv din RO?
Din punct de vedere macroeconomic, cred ca UE a gresit introducind si Romania pe aceasta lista.
Tind sa cred ca masurile propuse de dvs si d-nul Socol (care de altfel mi-a fost profesor) si explicate in emisiunea de la Antena 3 sunt destul de bune, adica cel putin in cuvinte si pe termen lung arata bine.
Dar stim co totii ca efectele acestor masuri se vor vedea in minim 2 ani (caz fericit), cand agentii ec. vor fi descurajati sa mai faca evaziune fiscala (speram ca se poate si la noi in Romania) si astfel incasarile la bugetul statului vor creste din prisma faptului ca vor fi mai multi contribuabili declarati.
Acum intrebarea mea avand in vedere ca vom pierde aprox 10 mld pe an in urmatorii 5 este urmatoarea:
- De unde vom acoperii gaura aceasta la bugetul statului, mai exact de unde vom taia. Si va rog frumos sa fiti cat mai concis si exact posibil.
Multumesc !
Vi se pare normal ca la impozitarea microintreprinderilro in functie de numarul de salariati, sa considerati "salariati" doar pe cei cu norma intreaga ?
Daca un salariat lucreaza cu norma intreaga la o companie si cu norma de 2 ore la microintreprindere nu este tot salariat ?
Daca o microintreprindere are 2 salariati cu 4 ore pe zi, conform Codului Fiscal nu are nici un salariat !
Este un abuz si o discriminare.
Multumesc.
Intrebare : cum va trebui sa procedeze un client al unui magazin, care nu primeste bon fiscal, nu vrea sa intre intr-o disputa verbala cu vanzatorul/patronul insa doreste sa semnaleze aceasta incalcare a legii organelor fiscale FARA SA RISTE O EVENTUALA RAZBUNARE din partea celui reclamat ?
Ii recomand dlui.Valcov sa faca o campanie media de informare cu masurile aferente obligativitatii emiterii bonurilor fiscale si cu loteria fiscala.
Am demarat deja procedurile pentru campania de publicitate.
In prezent platesc 16% + 5.5% din profit + 31.3% din suma asigurata la pensii(da, platim deja pensii). Mai adaugam faptul ca un pfa nu are concediu de odihna sau medical(practic esti platit doar daca muncesti), nu are nici siguranta proiectelor(oricand se pot rezilia contracte) iar pentru a se descurca un pfa trebuie sa fie foarte bine pregatit(in domeniul sau) si mereu intr-un proces de invatare.
Daca un astfel de om, reuseste sa incaseze niste venituri mai mari(pe merit!) dvs veniti si spuneti: hmm.. hai sa va luam 38.000 lei pe an.
Prin aceasta masura practic desfiintati ideea de PFA si de mic intreprinzator(cu sanse de a dezvolta afaceri si deci pentru a crea celebrele locuri de munca).
Nimeni nu rezista ca PFA independent in sistem real daca nu este bun in ceea ce face, iar dvs loviti acum fix in oamenii buni care mai vor sa faca ceva aici in tara. PFA-urile in sistem real platesc deja sume mari la bugetul de stat - singurul avantaj era ca alegeam cat sa platim la pensii.
Chiar si asa, sa exploram totusi aceasta idee:
1. Cand iese un PFA la pensie? si care este procedura pt incasarea acestor pensii. Momentan ne strangeti banii dar nu clar nicaieri cum poate folosi un PFA acesti bani. Concret, ce trebuie sa faca un pfa care iese la pensie pentru a-si primi pensia?
2. De aproximativ doi ani de zile ANAF-ul colecteaza contributiile la CAS si CASS pt PFA-uri. Daca am o problema medicala, trebuie sa cer dovada Anaf-ului ca am platit, si cu aceasta hartie sa merg la Casa de Sanatate ca sa obtin adeverinta de asigurat. Vi se pare normal? De ce nu faceti treaba pana la capat? De ce trebuie adeverinte? Ar trebui ca aceasta informatie(calitatea de asigurat) sa fi in sistem si din orice spital sa se poata verifica acest fapt.
3. In prezent cota pt pfa-uri la plata CAS este 31.3%? Practic platim cumva ca si cand am fi angajati si am plati si partea angajatorului. De ce nu este 10.5% ?
Daca aveti dovezi, le astept pe adresa de email darius.valcov@senat.ro
Exista sansele modificarii noului cod pentru a nu afecta asa puternic aceasta categorie (i.e. daca sunt si salariati sa nu plateasca, sau macar posibilitatea de a alege suma asigurata)?
In caz contrar, ce alternative ar avea un astfel de PFA pentru a nu fi sufocat de taxe (16% impozit, 5.5 + 26.3 cas/cass)?
1) Ce sumă totală a negociat România cu Comisia Europeană pentru a primi fonduri, prin așa numitul ”Plan Junker” ?
2) Ce organism statal (Minister, Agenție, BNR) va coordona activitatea în ”Planul Junker” ?
3) Când va lansa Ministerul Finanțelor procedurile de urmat pentru calificarea IMM-urilor pentru a accesa fonduri provenite din ”Planul Junker” ?
Vă mulțumesc.
1. Ce masuri clare aveti in vedere pentru reducerea birocratiei? Astept de mult timp sa veniti in intampinarea contribuabililor cu solutii pentru secolul 21, ca ceea ce se printeaza poate fi foarte usor completat online si ca zecile de formulare care sunt solicitate si inventate parca peste noapte sunt inutile si nu fac decat sa incurajeze spaga catre inspectorii fiscali sau eludarea legilor. Orice interactiune cu institutiile statului este o intoarcere in timp cu zeci de ani, un soc pentru oricine vrea sa plateasca ceva, ce sa mai vorbim de recuperarea unor bani.
2. Economia subterana in 2014 in Romania reprezinta peste un sfert din PIB. Vorbim de zeci de miliarde de euro care ar putea anula multe din zecile de taxe existente si ar putea plati salarii si investitii pentru orice se doreste in tara asta. Cum veti imbunatati nivelul de colectare fiscala a.i sa reusiti sa scoateti din "anonimat" macar 5-10% din aceasta valoare extrema?
Multumesc
Masurile luate in ultima perioada in ce priveste casele de marcat cu jurnal electronic, reforma ANAF, dar si loteria bonurilor fiscale sint o parte din cele care vor aduce spunem noi, la reducerea cu 5% anual a gap-ului din TVA si celelalte taxe.
vreau sa va spun ca va apreciez foarte tare pentru toate problemele pe care le reparati dupa prostiile facute de dinastia Boc. Intrebarea mea este:
Stiti ca in ministerul apararii este al 6-lea an cand sunt inghetate salariile dar cu tot cu salarii de merit? Adica aceleasi persoane beneficiaza de un spor de 15-20% al 6-lea an la rand. E corect? Problema nu ar fi pentru structurile de conducere, ei oricum ar lua daca s-ar aplica prevederile privind atribuirea acestui spor, prbleme sunt la structuri mici unde nu mai exista motivatie. Exemplu intr-o structura de 100 de oameni 25 ar beneficia de acest spor (prin aplicarea instructiunii), DAR acei 25 sa fie aceiasi de 6 ani?
Multumesc anticipat
Respect
De exemplu, daca cineva are o firma acasa, va plati impozit pe proprietata ca fiind nerezidential. Ce se intampla daca destinatia cladirii e mixta iar spatiul afacerii nu poate fi evidentiat distinct iar cheltuielile aferente imobilului NU sunt in sarcina firmei? Cred ca ar trebui sa mai fie o litera c la art. 434 (2).
Impozitul minim cred ca este o alta eroare grava care nu face decat sa inchida micile firme de subzistenta. Efect: o alta migratie sau trait din ajutoare.
2. Credeti ca peste 20 de ani, vor mai fi bani de pensii, tinand seama de evolutia natalitatii in perioada post revolutie si de migratia catre alte tari? Aveti o strategie pe termen lung? Mi-e teama ca finantam o alta schema Ponzi ( legala si obligatorie) care se va prabusi.
2. Daca vom reusi sa-i aducem pe romanii din diaspora sa lucreze in Romania, vom rezolva problema ridicata de dvs.
Sunt angajat cu norma intrega unde castig 12000 lei net / an, am un PFA in alt domeniu unde castig 15000 lei brut/an, mai am si venituri din asigurari aprox. 8000-900 lei brut/an. CASS platesc pentru fiecare tip de venit desi serviciile medicale lasa de dorit.
Dupa noul Cod Fiscal, pentru PFA mai trebuie sa platesc in fiecare luna CAS 35% din salariul mediu brut adica min 800 lei, pe langa celelalte impozite si taxe.
1.Ce sanse mai am ca PFA in conditiile astea?
2.In conditiile in care imi pierd locul de munca care si asa este destul de fragil, e o cifra normala CAS 35% (~ min 800 lei) / luna ?
Observ cu amaraciune ca micul intreprinzator in Romania nu are nicio sansa.
Cu respect
În realitate, pentru persoanele care realizează venituri din activități independente care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale baza lunară de calcul a CAS este venitul realizat. Acest venit nu poate fi mai mic decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Plăţile anticipate se determină prin aplicarea cotei de contribuție asupra echivalentului reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate, iar în anul următor, se efectuează regularizarea venitului bază de calcul și se stabilesc diferenţe de contribuţie faţă de plăţile anticipate, în funcție de venitul realizat.
Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale sau integrale de contribuție, în funcție de opțiunea contribuabilului, asupra bazelor de calcul.
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente determinate în sistem real, și care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu au obligația de efectua plăţi anticipate pentru anul fiscal în curs.
Contribuția de asigurări de sănătate se plătește pe fiecare sursă, plafonat la 5 salarii medii brute pe țară, urmând ca ulterior, să se efectueze o regularizare anuală.
Ceea ce vreti sa faceti dumneavoastra impotriva persoanelor fizice, PFA + I.I. si a micilor intreprinzatori in general(vezi microintreprinderi), seamana a subminarea economiei nationale sau abuz in serviciu mai nou.
Mai ca imi vine sa va suspectez de intentia de a distruge clasa de mijloc din Romania(care se incapataneaza sa reziste), dar nu cred ca o faceti intentionat(daca ati fi vrut, nu v-ar fi reusit).
Doriti sa ramana doar doua categorii, clanurile mafiote aflate in fruntea tarii(imbogatiti peste noapte prin devalizarea acesteia) si prostimea care sa-i slujeasca.
1. Banii platiti pentru CASS nu te ajuta cu nimic deoarece atunci cand ai nevoie de sistem, nu te baga nimeni in seama daca nu "platesti". Banii acestia, asa putini cati sunt, sunt deturnati de cei care ar trebui sa-i gestioneze.
Faceti ordine intai si dupa aceea vedeti daca mai trebuie sa colectati sume suplimentare.
Cum este posibil ca oameni din sistem sa detina farmacii sau clinici private???!!!
Cum este posibil ca medici din sistemul de stat sa lucreze si la clinicile private, sau mai rau, sa aiba cabinet privat acasa???!!!
Eu daca am un mecanic auto angajat si se poarta urat cu clientii in timpul serviciului sau lucreaza doar daca primeste spaga, in acelasi timp imi fura clientii lucrand la masinile lor acasa dupa orele de program, il dau afara imediat, nu stau sa ma falimenteze.
statul roman(cu s mic) STA si se plange ca nu are bani, in schimb medicii(unii, nu toti) au cabinete sau clinici mult mai dotate ca majoritatea spitalelor. Ma intreb si eu: DE UNDE DOM'LE???!!!
2. CAS este o aberatie si nu are nici o legatura cu pensia care o va primi amarasteanul care contribuie o viata intreaga la acest joc piramidal.
Nu are legatura nici macar cu pensiile care sunt platite catre pensionarii actuali. Banii nu ajung deoarece sunt colectati in "sacul fara fund". Daca exista cu adevarat, atunci acesta este bugetul Romaniei.
Numai ca aici este o problema deoarece trebuie sa cautati in apropierea dumneavoastra, sau poate trebuie sa va uitati si in oglinda si poate reusiti sa vedeti totusi "padurea din spatele copacilor".
Si acum sa vorbim putin pe cifre:
Doriti sa implementati CAS ca si CASS???!!!
Adica sa fie platit la minim pe economie, indiferent de valoarea veniturilor???!!! Normal ar fi in ambele cazuri la valoarea reala.
Va dau un exemplu, si abia astept sa trimiteti in toata tara aberatiile cu regularizarea CASS pe anul 2012(daca mai rezistati pana atunci, acolo va fi inceputul sfarsitului):
- venituri din dividende de cativa lei(singurele venituri/coasigurat, din cauza vestitelor cupoane de dupa "revolutie", vandute de altfel, dar pricopsiti cu unele reziduale de care nu pot scapa oamenii), iar conform legii actuale trebuie platit suma de 468 lei CASS/2012.
Ati dat vreo doua ordonante ca sa o dregeti cu copii, dar aceasta tot asa a ramas, si asta nu e tot: SURPRIZAAAA!!! pe anii 2013 si 2014 va fi la fel.
Acum veniti si spuneti ca va trebui platit si CAS, si aici vorbim de cateva mii de lei anual pentru cativa lei venituri.
Sau ce sa mai vorbim de impozitarea PFA+I.I. la valoarea veniturilor, pai cum, la SRL+S.A. se plateste la cifra de afaceri???!!!
Sa revenim la cifre:
- pentru a acumula un punct la pensie trebuie sa fii angajat minim 35 de ani cu salariul mediu brut pe economie(2415 lei/2015) si sa platesti 26,3%(sau 31,3%), rezulta deci aproximativ 266.763 lei.
- o sa beneficiezi aproximativ 5 ani de pensie de 830 lei/luna(total 49800 lei, speranta de viata 70 ani/65 ani iesire la pensie), si astia daca o fi de unde.
Deci care este legatura dintre CAS platite si pensia mea???!!!
Sunt PFA, freelancer, am citit prevederile referitoare la PFA-uri din noul cod fiscal si am o intrebare:
Credeti ca mai are sens sa ma intorc din Anglia?
cazul B: Microintreprindere reala, dupa noul cod: aceeasi activitate, doar ca de data aceasta fara acte, adica la negru (microintreprinderea a fost lichidata)...statul primeste 0 RON anual si are de platit diverse ajutoare sociale... Plus vot anti-PSD, pe viata!
prevederea"din orice surse", etc, plafon fara a se avea in vedere si "posibila calitate de salariat' care sa excluda ineptiile ce rezulta din socotelile ulteriare?
Despre ce 'solidaritate " si " contributiitate" discutam?
Codul fiscal reglementeaza "impozite, taxe, contributii, etc" de platit sau raman si prevederile din Legea sanatatii publice?
Considerati ca va veni vreo mare firma din cele 2 tari, sa isi mute sediul social in Romania, asa cum se mutain Irlanda,Olanda,etc?
Daca in 2016 nu se muta nicio firma, vei iesi definitiv din viata politica?Indiferent daca veti mai fi mnistru?
Aveti curajul sa puneti un astfel de pariu?
Pentru marile firme, nu e neaparata nevoie sa fie niste taxe mici, ele vor si "altceva"
2.doriti marirea impozitarii la circa 600000 de PFAuri din cele peste 800000.SI transformarea acestora in salariati.
Asta este o manipulare a maselor ca vor fi create 200000 de noi locuri d emunca. Minicuan! este doar otransformare.
De ce nu dati niciodata numarul de CNPuri care platesc un anumit numar de taxe?
Sa vedem evolutia lor in timp, si cite CNPuri noi apar in sistem?Nu cumva ca adevarul este altul?
Numele dvs imi spune ceva, ..., am o intrebare,
- Cunosteti sistemul de taxare(fiscal) din ELVETIA / GENEVE ?
http://ge.ch/impots/
Cu acest sistem puteti sa veniti la taxa unica 12 % , sa acomodati TVA 15%, controla evaziunea, administra averile ilicite si limita taxele la max 7 (sapte).
Simplu de implementat, usor de gestionat, interactiv si cu alerte specifice fraudei si exagerarilor, se potriveste exact disciplinei financiare pe care o doreste ROMANIA .
Contactati-ma !
Merci
Cordialement,
Este normal asa ceva sa platesti impozit la niste bani pe care deja ii dai la stat?
Si asa este o masura discriminatorie plata cass la pensionarii cu pensie mai mare, toata lumea trebuie sa fie egala. Faptul ca au pensie mai mare se datoreaza faptului ca au contribuit mai mult.
Va rog in mod insistent sa revedeti modul de impozitare a pensiilor prin eliminarea din baza de impozitare a cass
Multumesc in speranta ca veti avea in vedere propunerea mea.
Totodată, plafonul neimpozabil lunar de 1.050 lei acordat în anul fiscal 2016 va fi majorat cu 50 lei, în fiecare an fiscal, începând cu drepturile aferente luni ianuarie, până ce plafonul de venit neimpozabil va ajunge la valoarea de 1.200 lei /lunar.
Totodată, plafonul neimpozabil lunar de 1.050 lei acordat în anul fiscal 2016 va fi majorat cu 50 lei, în fiecare an fiscal, începând cu drepturile aferente luni ianuarie, până ce plafonul de venit neimpozabil va ajunge la valoarea de 1.200 lei /lunar.
Nu era de ajuns ca se plateste 5,5% din venitul estimat/realizat catre C.A.S.? Mai nou, conform notei de fundamentare din proiectul de modificare a codului fiscal, de la 01.01.2017 va fi obligatorie si contributia la pensie.
2 intrebari decurg de aici:
1. Se va plati un procent stabilit din venitul realizat/preconizat catre C.A.S. sau este o cota minimala impusa de M.F.?
2. Ce se intampla in momentul in care nu ai niciun venit pe anul in curs? Se mai plateste C.A.S.?
Pentru persoanele care realizează venituri din activități independente care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale baza lunară de calcul a CAS este venitul realizat. Acest venit nu poate fi mai mic decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Plăţile anticipate se determină prin aplicarea cotei de contribuție asupra echivalentului reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate, iar în anul următor, se efectuează regularizarea venitului bază de calcul și se stabilesc diferenţe de contribuţie faţă de plăţile anticipate, în funcție de venitul realizat.
Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale sau integrale de contribuție, în funcție de opțiunea contribuabilului, asupra bazelor de calcul.
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente determinate în sistem real, și care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu au obligația de efectua plăţi anticipate pentru anul fiscal în curs.
3.2 Referitor la contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)
Persoanele fizice care nu realizează venituri nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Domnule Ministru cum vedeti dvs. controlul financiar-contabil al Asociatiilor de Proprietari, astfel incat sa eradicam si evaziune si furtul din banul privat?
Multumesc.
De ce ii priveste ANAF pe cei cu profesii liberale, care presteaza activitati ca PFA-uri sau in baza unor contracte de DA, ca pe niste evazionisti? De ce se trezesc companii si persoane fizice ca li se cer din urma contributii pe care in mod normal nu le datoreaza, platindu-le deja o data? De ce sunt tratati de ANAF ca si angajati, cand ei isi exercita profesia in baza unor alte forme la fel de legale?
Multumesc!
In contextul reformei integrale a Codului Fiscal, doua teme:
- care abordarea propusa de organele de control ale statului in ceea ce priveste productia artizanala de bauturi spirtoase? De ce nu se ia o masura a controlului numarului de cazane (in prezent pot exista cazane cate gospodarii exista in Romania, cam 7,5 milioane). Se anticipeaza vreo masura mai drastica de control si de limitare a numarului de cazane?
- care este atitudinea statului si mai precis a Ministerului de Finante in ceea ce priveste vanzarile cu un volum urias de alcool sanitar, prezent pe rafturile tuturor magazinelor, supermagazinelor si hipermarketurilor? A verificat statul roman in ce masura vanzarile de alcool sanitar ascund un consum nefiscalizat de alcool etilic? Nu ar fi mai fireasca vanzarea acestui produs doar prin lanturile de farmacii, alternativa cu fiscalizarea/acizarea productiei?
Multumesc pentru raspunsuri!
Din punct de vedere al contribuțiilor sociale obligatorii se propun următoarele modificări:
- Se instituie obligația de plată a cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale pentru toate persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea activităţilor independente.
Se propune, totodată, ca aceste persoane să poată opta pentru aplicarea cotei integrale de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, așa cum este în prezent, în vederea stabilirii integrale a punctajului de pensie.
- Începând cu data de 1 ianuarie 2017, cota pentru contribuţia integrală de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, este de 21%, din care 7,5% cota pentru contribuția individuală și 13,5% pentru contribuția datorată de angajator.
- Din punct de vedere al impozitului pe venit se menține cota de impozit de 16% pentru calculul impozitului datorat pe veniturile realizate de persoanele din activități independente în anii 2016-2018 . Începând cu data de 1 ianuarie 2019 cota de impozit pe veniturile din activități independente va fi de 14%.
Sunt PFA si lucrez cu contract de prestari servicii. Sunt cu toate taxele la zi si momentan sunt multumita de aceasta forma de organizare.
Va rog sa-mi spuneti care este viitorul PFA-urilor in Romania si daca se vor majora taxele. Ce taxe vor plati PFA-urile in 2015, 2016 in Romania?
Cred ca ar trebui mentinute la un nivel jos, pentru a nu incuraja evaziunea fiscala. Dvs. ce parere aveti?
Din punct de vedere al contribuțiilor sociale obligatorii se propun următoarele modificări:
- Se instituie obligația de plată a cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale pentru toate persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea activităţilor independente.
Se propune, totodată, ca aceste persoane să poată opta pentru aplicarea cotei integrale de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, așa cum este în prezent, în vederea stabilirii integrale a punctajului de pensie.
- Începând cu data de 1 ianuarie 2017, cota pentru contribuţia integrală de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, este de 21%, din care 7,5% cota pentru contribuția individuală și 13,5% pentru contribuția datorată de angajator.
- Din punct de vedere al impozitului pe venit se menține cota de impozit de 16% pentru calculul impozitului datorat pe veniturile realizate de persoanele din activități independente în anii 2016-2018 . Începând cu data de 1 ianuarie 2019 cota de impozit pe veniturile din activități independente va fi de 14%.
Modificarea actualului COD FISCAL si a proiectului de actual de COD FISCAL, astfel incat grupa de munca "ALTE CONDITII" sa beneficieze de cote de contributii de asigurari sociale distincte fata de grupa CONDITII SPECIALE. In caz contrar, Legea nr. 263/2010 nu poate departaja la calculul financiar grupa ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE. Modificarile care trebuie incluse atat in actualul COD FISCAL, cat si in proiect sunt:
"Cotele de contributii de asigurari sociale, sunt:
a) 26,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
b) 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
c) 36,3% pentru condiţii speciale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator.
d) 41,3% pentru conditii speciale din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori."
Numai in aceasta situatie Legea nr. 263/2010 poate sa departajeze la calculul financiar grupa ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE, in corelare cu art. 18 c). In caz contrar, din cauza CODULUI FISCAL, Romania ramane singura tara din lume cu 2 grupe de munca distincte, dar cu acelasi tratament financiar la pensionare.
Mentiuni: Art. 27 din Legea nr. 263/2010 este cel care preia ad-litteram cotele de contribuţii de asigurări sociale din Codul Fiscal. Articolul nu poate fi modificat cat timp nu se modifica articolul corespondent Art. 296^18, alin. 3, lit. a^3) din actualul Cod Fiscal, iar in proiectul de COD FISCAL - Art. 147.
Multumesc!
a) 31,3% pentru condiţii normale de muncă, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% datorate de angajatori;
b) 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 25,8% datorate de angajatori;
c) 41,3% pentru condiţii speciale şi alte condiţii de muncă, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 30,8% datorate de angajatori.
Cotele de contribuţii de asigurări sociale se stabilesc prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
1. reducerea plafoanelor pentru platile cash la PF si PJ (acum numerarul in circulatie este la cel mai ridicat nivel) cocomitent cu obligativitatea firmelor care au case de marcat sa aiba si POS (aici e chelt bancii care o scoate foarte repede din comisioane)
2. TVA la incasare optional pentru toate firmele
3. Taxare inversa pentru operatiunile intre 2 firme din Rom platitoare de tva - pt reducerea evaziunii fiscal care in acest domeniu este uriasa
4. Asociatiile/Fundatiile/ ONG-urile sa nu mai aiba dreptul sa desfasoare simultan si activitati economice decat pe entitate distincta (societate comerciala) pt ca foarte multe magarii se fac pe aceste entitati sub paravanul activitatilor fara scop lucrative
5. Toate aspectele fiscale care tin de implementarea de proiecte de finantare sa fie cuprinse intr-un capitol disctinct in Codul Fiscal.
Din punct de vedere al contribuțiilor sociale obligatorii se propun următoarele modificări:
- Se instituie obligația de plată a cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale pentru toate persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea activităţilor independente.
Se propune, totodată, ca aceste persoane să poată opta pentru aplicarea cotei integrale de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, așa cum este în prezent, în vederea stabilirii integrale a punctajului de pensie.
- Începând cu data de 1 ianuarie 2017, cota pentru contribuţia integrală de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, este de 21%, din care 7,5% cota pentru contribuția individuală și 13,5% pentru contribuția datorată de angajator.
- Din punct de vedere al impozitului pe venit se menține cota de impozit de 16% pentru calculul impozitului datorat pe veniturile realizate de persoanele din activități independente în anii 2016-2018 . Începând cu data de 1 ianuarie 2019 cota de impozit pe veniturile din activități independente va fi de 14%.
Intrebarea este de ce trebuie sa platesc CASS pentru un apartament inchiriat. Pe langa ca sunt asigurat medical in toate tarile europene mai beneficiez si de o asigurare privata de sanatate. Deci la sfarsit de luna eu platesc 3 taxe pentru acelasi beneficiu.
Sincer sunt de acord sa platesc impozit pe venit ...dar sa platesc CASS in ambele tari ... nici nu cred ca se impaca cu legile europene.
PS noul Cod Fiscal la prima vedere arata super bine. Daca are in spate o analiza fundamentata atunci multa bafta in al aproba.
Persoanele fizice care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care produce efecte pe teritoriul României și fac dovada valabilității asigurării, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate.
În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea Acest venit nu poate fi mai mic decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale sau integrale de contribuție, în funcție de opțiunea contribuabilului, asupra bazelor de calcul.
În cazul în care norma lunară de venit obţinută prin raportarea normei anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, după aplicarea corecţiilor prevăzute la Titlul IV Impozit pe venit din Codul fiscal, este sub nivelul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, nu au obligația plăţii contribuției de asigurări sociale.
8.2 Referitor la contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este valoarea anuală a normei de venit, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul.
"La un PFA se va plati doar contributia angajatului, si va pot da citeva exemple in ceea ce priveste cresterea sau scaderea contributiilor in functie de veniturile lunare (in 2016):
- la 2.000 lei venituri luanre, veti avea de platit in plus 7 lei
- la 4.000 de lei veti plati mai putin cu 31 de lei
- la 8.000 lei veti plati mai mult cu 124 lei
- la 15.000 lei veti plati mai mult cu 396 lei"
Cum se vor declara aceste venituri din moment ce un PFA cu NORMA de venit, plateste taxe raportate la norma de venit, nu la venitul efectiv?
Multumesc.
În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea Acest venit nu poate fi mai mic decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale sau integrale de contribuție, în funcție de opțiunea contribuabilului, asupra bazelor de calcul.
În cazul în care norma lunară de venit obţinută prin raportarea normei anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, după aplicarea corecţiilor prevăzute la Titlul IV Impozit pe venit din Codul fiscal, este sub nivelul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, nu au obligația plăţii contribuției de asigurări sociale.
8.2 Referitor la contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este valoarea anuală a normei de venit, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul.
Ce reduceri de cheltuieli planuiti? Ce subventii eliminati?
Cum putem avea aceasta crestere economica? Pare imposibil intr-o tara atat de neomogena ca si Romania. Singurele sisteme care au generat o astfel de crestere sunt liberalismul clasic ( repet, datorita neomogenitatii populatiei legat de valori ).
Nu am alte venituri
mi- a venit sa platesc contributia la sanatate 468 lei pentru 9 lei dividende pe anul 2012
cum se poate asa ceva, de unde sa platesc 468 lei daca venitul a fost de 9 lei ?
Am depus contestatie ?
cum se poate rezova problema cu CASS la sanatate daca veniturile din dobanda bancara sau dividende din cupon privatizare sunt foarte mici de cati va lei sau zeci de lei pe an ?
de ce se calculeaza contributie la sanatate pe tot anul daca aceste venituri au fost doar intr-o luna ?
multumesc
Ma numesc Tőrös –Víg Ioan .Sunt beneficiarul unei constructii de 18 birouri in Oradea, pe care-l construiesc ca persoana fizica , si cu foarte mari sacrificii, fara fonduri sau alte stimulente .Dupa 3 ani sper sa-l pot termina macar partial anul acesta. Pana acum am dat statului T.V.A., adica in jur de un sfert din cladire, pe care nu il pot recupera si nu il pot deduce pentru faptul ca ,sunt persoana fizica.In viitor nu am posibilitatea sa amortizesc aceasta constructie , asa cum are o persoana juridica. ,,Poate,, o sa reusesc sa dau in chirie cu 100euro/luna /birou, astfel ajungand la un venit de 21.600 euro/an. O sa platesc un impozit de aproximativ 5.000euro(momentan impozit + Cass), la care de la anul se adauga si CAS. Doriti sa ridicati impozitul pe cladire cu 20 de ori, asta ar fi cam 11.000 de euro pe an , pe care-l platesti si in cazul in care imobilul nu produce. Deci, in cel mai fericit caz , daca am ocupare 100%, statul i-a de la mine cel putin 16.000 euro din 21.600 euro, acesta dupa ce déjà a luat un sfert din cladire sub forma de T.V.A. Vi se parte corect? Se doreste o noua nationalizare? , Propun statului sa gestioneze aceasta cladire , in schimbul sumelor ce doreste de la mine.
Cu respect Tőrös-Víg Ioan.
1. Un PFA in sistem real care este si angajat la o firma, momentan nu plateste deloc CASS. Conform noului Cod Fiscal va trebui sa plateasca 10.5% din venitul realizat, sau va putea sa aleaga o suma pentru contractul cu casa de pensii (cum consider ca ar fi corect de vreme ce deja plateste ca si angajat cas)?
2. Un PFA in sistem real care desfasoara activitatea de acasa, va trebui sa cheme evaluator sau sa plateasca 2% impozit daca deduce cheltuielile? In cazul in care renunta la deducerea cheltuielilor mai plateste impozit 2%?
Pentru persoanele care realizează venituri din activități independente care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale baza lunară de calcul a CAS este venitul realizat. Acest venit nu poate fi mai mic decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Plăţile anticipate se determină prin aplicarea cotei de contribuție asupra echivalentului reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate, iar în anul următor, se efectuează regularizarea venitului bază de calcul și se stabilesc diferenţe de contribuţie faţă de plăţile anticipate, în funcție de venitul realizat.
Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale sau integrale de contribuție, în funcție de opțiunea contribuabilului, asupra bazelor de calcul.
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente determinate în sistem real, și care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu au obligația de efectua plăţi anticipate pentru anul fiscal în curs.
3.2 Referitor la contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)
Persoanele fizice care nu realizează venituri nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, conform proiectului Codului fiscal, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi evidenţiate distinct, se aplică următoarele reguli:
a) dacă la adresa clădirii este înregistrat sediul unui comerciant, la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează ca pentru clădirile rezidențiale
b) dacă la adresa clădirii este înregistrat sediul unui comerciant, la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile aferente imobilului sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează ca pentru clădirirle nerezidențiale.
De asemenea, aplicarea regimului fiscal presupune îndeplinirea unor condiţii legale privitoare la utilizarea sumelor respective, în anul curent sau în anii următori, numai pentru activităţile statutare ale cultelor religioase, cum sunt: întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, învăţământ şi acţiuni specifice cultelor religioase.
Am activitate de consultanta pe care o defasor efectiv la terti, in apartament nu desfasor nicio activitate. Am doua camere in care locuiesc impreuna cu familia.
Poate ar trebui sa lamuriti acest aspect. Mi s-ar parea sinistru sa platesc 5.000 de lei pe an pentru un PFA pe care castig 1.500 lei pe luna (daca ii castig).
Totodată, așa cum rezultă din întrebare, în apartament nu se desfășoară nicio activitate economică, fiind folosită exclusiv pentru locuit. În acest caz, impozitul pe clădiri se calculează conform clădirilor rezidențiale.
In primul rand va urez succes in implementarea acestui proiect.
Va intreb de ce nu se ia in calcul impozitarea bisericii , care obtine profituri uriase si de ce nu se incearca (din nou) legalizarea prostitutiei(care se practica la scara larga) ?
1. Care e logica din spatele propunerii de diminuare a profitului pe dividente de la 16% la 0%? Care apreciați că sunt șansele de a se aproba această propunere și de ce ar fi ea un câștig pentru economie?
2. Pentru un contract de muncă din care angajatul câștigă 2.000 de lei net, angajatorul plătește statului taxe de 1.300 de lei. Când va scădea presiunea pe angajator în cazuri de acest gen?
1.Va rog sa-mi spuneti care este directiva europeana care va da dreptul sa introduceti taxarea la microintreprinderi de 3%+1530 lei/ trim?
2.Va rog sa-mi spuneti care este directiva europeana care i-a impus PSD introducerea de la 01.01.2013 in mod obligatoriu a taxei de 3% impozit pe venit si anularea optiunii intre inpozitul pe venit si cel pe profit?
3.Cum justificati discriminarea societatilor comerciale prin aplicarea unor politicii fiscale diferite?
4.Cunoasteti ca in OMFP 1802/2014 privind Reglementarile contabile, microintreprinderile sunt cele care in doua exercitii financiare consecutive NU depasesc limitele a doua din cele trei criterii:
- total active 350000 euro;
- cifra de afaceri 700000 euro;
- angajati 10;
Aceste criterii fiind de la 0 la 350000 euro,de la 0 - 700000 euro si de la 0 la 10 angajati?
5.De ce nu ati prevazut o taxa pentru contribuabilii care infiinteaza firme offshore in paradisuri fiscale pentru a scapa de taxe in Romania?
6.De ce nu ati prevazut o taxa pentru societatile care capuseaza companiile de stat si inclusiv pentru companiile de stat care sunt nerentabile si cu datorii la stat neplatite de ani de zile?
7.Ati auzit vreodata de taxa pe celibat perceputa din salariu inainte de 1989?Considerati ca este vreo diferenta intre cele doua taxe?
Multumesc