Economia zonei euro a inregistrat vesti bune luni, cu un nou recul al somajului si o imbunatatire a tendintei in ceea ce priveste inflatia, dar economistii raman prudenti, chiar daca spectrul deflatiei pare sa se estompeze, scrie AFP.

Rata somajului a inregistrat in ianuarie cel mai redus nivel din aprilie 2012 in uniunea monetara, 11,2% fata de 11,3% luna precedenta.

In acelasi timp, oficiul european pentru statistica Eurostat a publicat prima estimare a inflatiei, pentru februarie. Desi preturile au continuat sa scada in zona euro pentru a treia luna consecutiv, "riscul deflatiei se estompeaza progresiv", explica Peter Vanden Houte, de la ING.

Deflatia se caracterizeaza printr-o scadere prelungita a preturilor care poate afecta cresterea economica, antrenand scaderi de salarii si ale consumului.

Dar reculul preturilor inregistrat in februarie este mai putin puternic decat in ianuarie, cu un declin de 0,3% in cifre anualizata fata de -0,6% luna precedenta. Este, de asemenea, sub estimarile economistilor, care mizau pe o scadere de 0,4%.

Un alt element pozitiv, "nu exista in prezent multe semne care sa indice o amanare a deciziilor de cumparare ale consumatorilor", noteaza Howard Archer, IHS Global Insight.