Ministrul adjunct al Finantelor chineze, Shi Yaobin, afirma, citat de presa germana, ca Beijingul ar saluta participarea Statelor Unite la Banca Asiatica de Investitii in Infrastructuri (AIIB), o initiativa pe care americanii nu o vad cu ochi buni, in ciuda ralierii europenilor la acest proiect, scrie AFP.

"Am saluta aderarea Statelor Unite la Banca Asiatica de Investitii in Infrastructuri", a afirmat Shi, intr-un interviu acordat ziarului Handelsblatt care va fi publicat joi. "AIIB nu va fi un concurent al Bancii Mondiale", a subliniat el. "Noua banca va juca in special un rol de sustinere pentru alte institutii internationale", potrivit unor extrase din interviu publicate miercuri.

"Pentru AIIB, vrem sa invatam modalitatea de lucru a acestor institutii si, daca este posibil, am putea sa le copiem regulile bune", a insistat oficialul chinez. "Acest lucru se refera la normele de mediu sau guvernamentale precum si cateva reguli de buna practici de achizitii", potrivit acestuia.

Dupa Marea Britanie, Parisul, Berlinul si Roma au anuntat marti intentia de a deveni "membri fondatori potentiali" ai AIIB, al carei obiectiv va fi finantarea lucrarilor de infrastructuri in regiunea asiatica.

Aceasta noua banca, anuntata de China in octombrie si care ar urma sa aiba sediul la Beijing, cu un capital initial de 50 de miliarde de dolari, este aspru criticata de Washington.

Americanii considera ca va concura Banca Mondiala si Banca Asiatica de Dezvoltare, dominata de Japonia si de Statele Unite, ascutind lupta pentru putere in peisajul deja complicat al institutiilor internationale.