Miliarde de lei au ajuns din conturile a trei banci moldovenesti aflate sub administrare speciala - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank - in conturile a patru banci din Rusia, potrivit raportului Comisiei de ancheta privind situatia din sistemul financiar-bancar, citat de presa din Republica Moldova.

Potrivit documentului publicat pe deschide.md si citat de Unimedia.md, cele trei institutii financiare s-au implicat masiv in tranzactii interbancare dubioase, fara a se tine cont de riscurile de credit, astfel, incalcand legislatia.

Membrii comisiei au constatat ca o mare parte din creditele acordate de BEM, Banca Sociala si Unibank au ajuns in conturile a patru banci din Federatia Rusa (ZAO "Metrobank", ZAO "Alef Bank" JSC, OAO "Gazprombank" si ZAO "Interprombank").

Potrivit documentului, numai in perioada octombrie-noiembrie 2014, Banca de Economii a plasat circa 21,2 miliarde de lei la patru banci. 10,93 de miliarde de lei au fost plasati la Banca Sociala, 5,91 miliarde la "Alef-Bank", 3,41 miliarde la "Interprombank" si 907,5 milioane de lai la "Gazprombank".

Plasamentele la bancile din Federatia Rusa erau efectuate fara gaj si dobanda, in timp ce BEM a atras resurse de la Moldova-Agroindbank, Banca Sociala si Moldonconbank la o dobanda de 3%.

Totodata, in aceasta perioada, BEM a acordat credite de peste 12 miliarde de lei la patru companii. Este vorba de Caritas Grup, Provolirom, Voximar Com si Drucard.

Banca de Economii a raportat aceste credite ca fiind asigurate cu depozite ale bancilor din Federatia Rusa, la care institutia financiara detinea plasamente in sume aproape egale.

In raportul Comisiei se mentioneaza ca deciziile de acordare a creditelor au fost luate de Consiliul de Administratie al BEM, care era condus de Ilan Shor.

Pentru acordarea acesor credite si-au pus semnatura si ex-directorul SIS Ivan Ursu si juristul Bursei de Valori a Moldovei Stanislav Buzda.

La sfarsitul anului 2014, Banca Nationala a Moldovei a impus administrarea speciala la cele trei banci, aflate in pragul falimentului.