Guvernul vrea sa ajusteze legile fiscale: Activitatea unei firme, suspendata doar la diferenta de 300-500 lei. Masura suspendarii activitatii, revocata imediat daca se plateste o amenda de 10 ori mai mare decat suma gasita neinscrisa

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 31 martie 2015, 18:41 Economie | Finanţe


Activitatea unei firme va fi suspendata de ANAF doar daca diferenta de bani gasita in plus sau in minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocata in aceeasi zi daca este achitata o amenda reprezentand de 10 ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate, informeaza Mediafax. Modificarile vor fi operate de Guvern in aceasta saptamana sau cel mai tarziu saptamana viitoare, premierul Victor Ponta aratand ca este nevoie de o serie de "reglaje" care sa previna eventuale excese ale inspectorilor ANAF.

"Nu vreau sa cadem in extrema cealalta, a unor abuzuri si lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis sa facem niste reglaje. Masura suspendarii activitatii unei companii sa poata fi luata doar daca diferentele gasite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plateste doar amenda. Atunci cand se ia masura suspendarii activitatii, aceasta sa poata fi revocata in aceeasi zi dac se plateste o amenda de 10 ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate Ai 400 lei in plus in casa ? Platesti 4.000 lei si prima data te iert. A doua oara - asta ramane sa discutam - putem sa punem de 20 ori suma respectiva si a treia oara sa nu mai existe nicio amenda si sa se suspende activitatea", a spus Ponta.

El a sustinut ca 90% dintre informatiile prezentate public, cu firme inchise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevarate si ca isi doreste insa ca ANAF sa ramana foarte puternica si a aratat ca verificarile inspectorilor au generat, in primul trimestru al acestui an, cresterea cu 25% a numarului de societati care folosesc case de marcat.

Vineri, Ponta afirma ca inspectorii Directiei Antifrauda trebuie sa aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar in limita legii si a bunului-simt, fara excese.

Mesajul a fost transmis dupa ce, in ultimele zile, in presa au fost relatate cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacsis" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1736 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  FARA CUVINTE (Marţi, 31 martie 2015, 21:00)

  Nicusor [anonim]

  "Activitatea unei firme va fi suspendata pentru 300 de lei"....tara de nebuni!
  Altii fura cu sacii de bani si fac arest la domiciliu!
  Omoritati toti privati!!! Si atunci, de unde lefuri de lucratori la stat?
 • +1 (1 vot)    
  Despre ce fel de firme (Miercuri, 1 aprilie 2015, 4:22)

  zar-zar [utilizator]

  este vorba? Comerciale dar si productive, dar ... mici si foarte mici: 300-500 lei, plus-minus, pe parcursul unei zile. Si atunci, care este contributia la PIB a acestora? Daca pentru ele isi pierd timpul atitea capete luminate.
  A.T. Kearney este o firmă de consultanță strategică, in anul 2007 a deschis un birou la București (detine 30% din consultanta romaneasca, cam 35 milioane euro). Conform acestei firme, munca la negru in Romania a fost 33% in 2009, 30% in 2011 si 28% in 2013.
  "Nu spun că nu avem evaziune fiscală, dar nu la asemenea dimensiuni. Dar noi avem o cotă de 16%. Dacă facem cota unică de 24% să vedeţi cum ne cresc veniturile", a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, la postul public de televiziune TVR (27 oct 2011). Fondul salarial al bugetarilor este planificat pentru 2015 sa fie redus la 7% PIB (de la 1/13, la un bugetar pentru 75 locuitori; salariul mediu pe bugetar de 20,000 lei este general valabil in lume), pe vremea aceia Basescu si-l dorea de 40% (este drept vorbea de buget, in general) si avea dreptate: o economie trebuie sustinuta de un buget solid. In 2010 fiscalitatea asigura 27% PIB si era cea mai mica din Europa. Cu numarul de bugetari se mai poate discuta.
  Si totusi, care este legatura intre munca la negru si evaziunea fiscala?
  “Din 734.000 de firme, 453.000 au cifră de afaceri mai mare ca zero și 180.000 au cifră de afaceri zero. Eu m-aș aștepta de la Ministerul de Finanțe, de la ANAF, să scape de ele. Ce fel de firmă este asta, cu cifră de afaceri zero? Pe nimeni nu interesează să facă curățenie. Din cele 454.000 de firme active, 380.000 au cifra de afaceri sub un milion de lei, iar 1.200 de companii fac peste 50% din cifra de afaceri a României". (Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, 1.10.2014). Este adevarat, nu exista cifra de afaceri zero, dar de la asemenea firme in 3 luni ANAF a obtinut 29 milioane lei in amenzi (de 10 ori diferenta).
 • +1 (1 vot)    
  Si totusi, o companie, (Miercuri, 1 aprilie 2015, 4:25)

  zar-zar [utilizator]

  Petrom, care in ianuarie-septembrie 2014 are vinzari de 16.2 milioane lei, obtine un profit brut (inainte de impozitare) de 3.4 bilioane lei si profit net (dupa impozitare) de 3.6 bilioane lei. Ce nu este clar? Profitul net este mai mare decit profitul brut, simplu, la case mari asa se poarta. Dupa asta compania anunta o "investitie" de 1.3 bilioane euro (5.73 bilioane lei) pentru exploatare si productie (care sunt in scadere din cauza pretului). Si atunci la ce-ti foloseste investitia? Sa vezi la ce. Presiunea fiscala le creeaza dificultati in activitate si pe chestia asta ei investesc in "activitate" incit ajung la profit negativ, care nu se penalizeaza de 10 ori LIPSA, ci din contra, nu platesti impozit (care din profit se calculeaza). Si dupa toate astea, tot ei anticipa discutii cu autoritatile pe marginea unui sistem de impozitare mai favorabil - tupeu peste Dumnezeu, ca pentru unii ciuma si pentru altii muma nu mai este in vigoare. Dar ce as fi vrut ca domnul Pârvan sa vada, costul platit al evaziunii in suma de 29 milioane (in 3 luni) nu se compara cu costul neplatit al evaziuniii de 1.3 (adica 3.6/3) bilioane lei. Si asta numai asa dintr-un condei. Aaaa, Rompetrol, cel mai mare exportator al Romaniei (Petrom nu exporta, el repatriaza), i s-au "sters" 490 milioane dolari (1,670 milioane lei), ca altfel ar fi ramas si el pe ZERO. Unde este ANAF sa faca curatenie?
  In feb 2011, Isarescu spunea ca munca la negru nu poate fi combatuta cu o decizie, aratind ca fiscalitatea romaneasca este mica la nivel de PIB si prea mare la nivel de companie si sugereaza ca situatia s-ar datora dezechilibrului dintre contribuabili (cam 4 milioane) si asistati sociali (cam peste 5 milioane). Sa fim foarte clari, grosul asistatilor sociali sunt pensionari, care si-au facut datoria si nu-i poti arunca la gunoi - urit din pertea lui Isarescu, el crede inca ca este asigurat, dar roata continua sa se invirta.
 • +1 (1 vot)    
  Pentru a clarifica (Miercuri, 1 aprilie 2015, 4:27)

  zar-zar [utilizator]

  ambiguitatea lui Isarescu, intreprinderi sunt frmele mici iar comapanie sunt firmele mari. Si atunci, inteleg ca vrea ca reducerea obligatiilor companiilor sa fie compensata de intreprinderi, ca nu acestora le plinge de mila.
  "Realitatea este însă că evaziunea fiscală și economia subterană nu este creată de milioanele de români care își împrumută bani între ei fără acte sau își vând vecinilor canapele vechi sau roșiile din grădina proprie.Sursele evaziunii fiscale sunt rețelele de mafioți bine puse la punct și susținute politic. Ceea ce se numește, într-un cuvânt, cleptocrație... a împovărat păturile sociale care nu sunt cu nimic vinovați de evaziunea fiscală" (George Bara, 26-03-2013 ) . "Fiscalitatea din România crește în paralel cu evaziunea fiscală", spunea el. Logica ar sugera ca reducerea evaziunii s-ar face prin reducerea taxelor, adevarat?
  Pentru ca nicaieri nu se specifica cit este evaziunea fiscala, am sa o estimez ca deferenta dintre 40 si 27, adica 13% PIB, cam jumate din economia subterana. Sa zicem ca 40% (cit este nivelul european) ar fi aportul ideal la buget, pentru sprijinirea economiei. Atentie, in tarile capitaliste europene, bugetul nu sprijina economia. Acolo nu vorbim de o economie centralizata, dovada sunt crizele periodice care se refac pe seama populatiei.
  "La data de 21 decembrie 1989, România avea un produs intern brut de 800 miliarde de lei, adică de aproximativ 53,6 miliarde de dolari, și un curs mediu de schimb de 14,92 lei pentru un dolar. Exporturile României totalizau, în anul 1989, 5,9 miliarde de dolari. Datoria externă a țării, în valoare de 11-12 miliarde dolari, era achitată integral, din februarie 1989. În jur de 58% din venitul național era realizat de industrie și 15% de agricultură. Populația salariată reprezenta peste 73% din cea ocupată. Salariul minim era de aproximativ 2.000 de lei, adică 135 de dolari.
 • +1 (1 vot)    
  Romania avea (Miercuri, 1 aprilie 2015, 4:29)

  zar-zar [utilizator]

  peste opt milioane de salariați (4.3 milioane in 2010) și 3,6 milioane de pensionari (4.7 milioane in 2009). Peisajul bancar cuprindea cinci instituții - Banca Națională a României, Banca Română de Comerț Exterior, Banca pentru Agricultură și Industrie Alimentară, Banca de Investiții și Casa de Economii și Consemnațiuni. În 2006 România a reușit să egaleze (la paritatea dolarului) PIB pe locuitor realizat în 1988. Față de media europeană a produsului intern brut pe locuitor în 2007, de 26.208 de dolari americani și de cea mondială, de 8191 de dolari, România avea un nivel de 7523 de dolari."
  In treacat fie spus, de 20 de ani Canada a avut o crestere economica anuala cam de 3.5%, pina in 2013. Acuma are o descrestere de 1%. Dar fondul acestei cresteri este (dupa cum se arata) data de constructii, mica manufactura si servicii - in principal deservite de emigranti, care au contribuit si la cresterea consumului. Nu sunt vorbe. Populatia Canadei este de 35,540,400 si numarul emigrantilor "economici", numai din 1989 pina in prezent a crescut de la 100,000 anual la cca 150,000 anual. intre 2003 si 2013m cu o medie de 130,000 pot estima un aport de cca 1.3 milioane de participanti ieftini la cresterea economica a tarii. Intre 2011 si 2013, de exemplu, contributia majora (cam 97,000 anual) au adus-o in parti aproape egale Filipine, China si India. In Canada sunt estimate cam 250,000 de ferme mecanizate (numai cele cu peste 2.74 kmp), reprezrntind 3% din populatie - deci cam 68,75 milioane hectare (14% din teritoriu). Comertul agricol este 2.6% din PIB, export (grine, ulei, carne) si 2.0% import.
  Revenind la Romania. Din 2000, PIB a crescut (142 mld euro) intr-o dezvoltare teritoriala desechilibrata, cu efecte evidente in situatia economica. Industria a rescut de la 25% (in'89 era 58%) ;a 30%. Agricultura in 1995 a fost de 18.1% (in '89 era 15%), in 2000 era de 10.8% si acuma este 4.4% (suntem importatori de produse agricole).
 • +1 (1 vot)    
  Ramania are (Miercuri, 1 aprilie 2015, 4:30)

  zar-zar [utilizator]

  o suprafață agricolă de 14,7 milioane de hectare (61% din teritoriu), dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile. După o evaluare făcută în noiembrie 2008 (4.8% PIB), aproximativ 6,8 milioane de hectare agricole nu sunt lucrate" - inteleg ca sunt si arabile, nelucrate.
  Am trecut prin toate aceste date ca sa atrag atentia ca evaziunea fiscala nu este apa de ploaie dar nici apa de baut. Puneti-va intrebarea : cum va arata economia romaneasca cind evaziunea va fi zero?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by