Proiect: Guvernul legifereaza bacsisul, impozitat ca venit al salariatilor sau ca profit al firmei

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 15 aprilie 2015, 17:26 Economie | Finanţe


Guvernul vrea sa legifereze bacsisul, care va fi evidentiat pe un bon fiscal separat, firma urmand sa aleaga daca sumele suplimentare vor fi contabilizate ca profit sau vor fi distribuite salariatilor, iar impozitul aplicat va fi de 16% pe profitul firmei sau pe castigul angajatului, dupa caz, scrie Mediafax.

Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului.

Este interzis firmelor sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului. Sumele incasate suplimentar, inregistrate fiscal si contabil, se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.

Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioara, daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.

Impozitarea propusa vizeaza taxarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit in cazul microintreprinderilor, bacsisul nefiind cuprins in sfera TVA.

Daca se decide repartizarea catre salariati, se impoziteaza veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin retinere la sursa, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate.

La ora inceperii programului de lucru, banii personali detinuti de angajatii firmei care isi desfasoara activitatea in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt inregistrati intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens.

Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali. Modelul, continutul registrului de bani personali precum si procedura de inregistrare a acestuia la organul fiscal, se aproba prin ordin al ministrului Finantelor Publice pana vineri, 17 aprilie 2015.

La solicitarea organelor de control, atunci cand se afla in incinta unitatii de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor in care isi desfasoara activitatea si in timpul programului de lucru, angajatii operatorului economic sunt obligati sa prezinte sumele de bani aflate asupra lor.

Daca diferenta constatata de inspectorii fiscali este de pana 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, fapta se sanctioneaza cu avertisment.

Pentru diferente peste 1%, dar pana in 100 lei, se aplica amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei. In cazul unei diferente intre 100 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mica de 1% din valoarea inregistrata in casa de marcat, amenda este cuprinsa intre 10.000 lei si 15.000 lei, iar daca este peste 1% amenda urca la 20.000 lei si se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de doi ani.

Daca diferenta este mai mare de 1.000 lei, dar sub 1% inclusiv, amenda este intre 20.000 lei si 25.000 lei, iar daca depaseste 1% sanctiunea ajunge la 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activitatii, de la a doua abatere intr-un interval de 2 ani.

"Diferentierea sanctiunilor in cadrul celor trei paliere valorice in suma fixa, respectiv sub 100 lei, intre 100 lei si 1.000 lei, respectiv peste 1.000 lei, s-a realizat in functie de ponderea valorica a
diferentelor neinregistrate fiscal, fata de valoarea totala inregistrata fiscal pana la ora controlului", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul estimeaza ca va colecta la bugetul de stat, in urma fiscalizarii bacsisului, 154 milioane lei in acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei in 2017 si 338 milioane lei in 2018, respectiv 1,11 miliarde lei in circa trei ani si jumatate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6483 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  o tampenie (Miercuri, 15 aprilie 2015, 18:07)

  Mihai [anonim]

  Ce tampenie! 90% din oamenii nici nu lasa bacsis. Si daca lasa, bacsisul e 1-2 lei. Numai legi tampite! In loc sa-i impoziteze pe bogatasi, iau tot de la amaratii care mai muncesc in tara asta plina de asistati social.
  • +9 (11 voturi)    
   Astept cu nerabdare (Joi, 16 aprilie 2015, 8:00)

   Fane Babanu [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   Sa vad cand va fi impozitat bacsisul manelistilor fara numarrrrrr adevarrrrrrat
  • +3 (5 voturi)    
   si piele de pe om... (Joi, 16 aprilie 2015, 9:20)

   GAGA [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Victore Victore va impozita și pe cei cu păr pe piept, cică sunt blănuri naturale
  • +2 (6 voturi)    
   realitatea (Joi, 16 aprilie 2015, 9:26)

   RAVI [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Bacsisul devine obligatoriu? Daca nu vreau sa dau bacsis ce se intampla?
 • +10 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 15 aprilie 2015, 18:37)

  [anonim]

 • +1 (7 voturi)    
  Faramituri fiscalizate (Miercuri, 15 aprilie 2015, 20:35)

  dani [anonim]

  Alta aiureala a guvernului, in frenezia de a demonstra cum lupta cu evaziunea fiscala. Bacsisul e ceva benevol, o atentie in general mica pentru un serviciu de care clientul e multumit. Cum sa fiscalizezi cincizeci de bani sau un leu in plus dati la taximetrist? Sau cativa lei dati ospatarului la restaurant? Cu un pic de bacsis isi mai rotunjesc unii angajati pe bani putini veniturile, caci salariile legale si asigurate social din Romania sunt de "rasul curcilor"intr-o serie de branse, cum sunt si cele in care "mai pica ceva de la client". In Germania, la taxi sau la restaurant se lasa, in general,intre 5-10% din valoarea consumatiei, ca bacsis, E adevarat insa ca serviciul e acelasi, fie ca dai bacsis sau nu. Conditionarea calitatii si promptitudinii serviciului de bacsis este insa de nedorit.
 • +4 (10 voturi)    
  Inca un heirupism marca PSD (Miercuri, 15 aprilie 2015, 20:54)

  bigbrother [utilizator]

  fraza asta spune tot ce trebuie: "Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client". Deci VOLUNTAR, nu obligatoriu. Cu alte cuvinte:

  - sa nu se treac bacsisul pe nota de plata pt ca eu nu-l voi plati, este decizia mea daca vreau sau nu sa las ceva. Poate serviciul este atat de prost ca nu merita nici nota de plata sa fie achitata..sau poate vreau sa dau mai mult decat scrie pe nota..este decizia mea pentru ca sunt banii mei.

  - bacsisul este folosit de multi patroni pentru a oferi salarii minime si restul din ce "pica" de la clienti. Nu asta trebuie sa fie mentalitatea, omul trebuie sa aiba un salariu corect si restul sunt bani suplimentari, dati de client pentru serviciile bune oferite, servicii prestate de angajat care prin ceea ce face ii aduce patronului mai multi clienti deci mai multi bani.

  - suma pe care o platesc ca bacsis catre o persoana fizica a fost deja impozitata, am platit impozit cand mi-am luat salariul. Nu cumva este dubla impozitare in acest caz?
 • +4 (8 voturi)    
  Bacsisul . (Miercuri, 15 aprilie 2015, 21:43)

  adrian88000 [utilizator]

  La restaurant dau bacsis in functie de caliatea serviciului. Felul incare sunt servit, calitatea alimentelor si a bauturii , ambianta , etc., bacsisul este de la 0(zero) pana la 20% din valoarea consumatiei.
  Si chelnerii stiu asta.Probabil majoritatea clientilor procedeaza asemanator. Si din acest motiv inceraca sa faca in asa fel incat sa obtina maximul de la client,
  facandu-l sa se simta cat mai bine.
  Daca bacsisul s-ar fiscaliza , chelnerii se vor blaza si eu nu voi mai da nici un bacsis !
  • +1 (7 voturi)    
   ca chelner (Joi, 16 aprilie 2015, 0:38)

   dan [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   evident ca nu-mi place noua taxa, dar pentru 16% in minus la bacsis nu voi turna berea in capul clientilor. nu-mi va afecta comportamentul.
   • +2 (4 voturi)    
    Cred ca (Joi, 16 aprilie 2015, 9:25)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui dan

    am inteles diferit. Eu am inteles ca bacsisul se trece pe un bon fiscal separat. Si patronul decide : intra in venitul lopcalului si el va plati impozitul , sau il imparte la toti salariatii dupa ce scade impozitul. Deci, chelnerul nu ia bacsisul ! ( minus 16%).
 • +3 (7 voturi)    
  Ponta tine neaparat (Miercuri, 15 aprilie 2015, 23:47)

  emil bobu [utilizator]

  sa fie dat jos cu forta.
 • +10 (16 voturi)    
  Doua treburi (Joi, 16 aprilie 2015, 1:02)

  sile [anonim]

  Prima ar fi ca pe nicaieri n-am vazut doua bonuri pentru o consumatie. Bacsisul il treci frumos pe univul bon. Dar din nou, in Romania nu se poate ca in lumea civilizata.
  A doua ar fi ca daca fiscalizezi bacsisul, la ce mai schimbi legea si nu mai sanctionezi ca pana acum pentru sume mici nejustificate in casa? Pana acum comerciantii spuneau ca alea-s bacsisuri.

  Si un bonus: eu sint de parere ca asistam la castrarea ANAF-ului de fapt. Nu mai au timp de marii evazionisti ca acum e ordin sa se razboiasca cu terasele. Reteta aplicata pe vremea lui Nastase PNA-ului.
 • +11 (15 voturi)    
  Nici alb, nici negru... Totul este Cacao! (Joi, 16 aprilie 2015, 5:13)

  Guvern plictisit [anonim]

  As propune sa legifereze bacsisurile care se dau pentru achizitiile publice, ca sa le poata impozita cu 16%. Cred ca ar veni un pic mai multi bani la buget.
 • +3 (7 voturi)    
  jos Ponta (Joi, 16 aprilie 2015, 9:03)

  Kpriciu [utilizator]

  Ce incapabili suntem cu totii, Opozitie, Presedinte, mare parte din popor, diaspora, daca inca ne mai guverneaza mascariciul asta. Ii dam cu "jos Ponta" si protestam doar pe forumuri, acasa in fata televizoarelor, pe unde apucam, insuficient insa pentru a inlatura cloaca de golani pesedisti nesimtiti de la carma statului.
 • +6 (10 voturi)    
  impozit pe orice venit, cadou, bacsis, zambet, su (Joi, 16 aprilie 2015, 9:04)

  marta [anonim]

  pentru viitoarele pensiile umflate ale parlamentarilor.
  O gasca de derbedei, fara nici un fel de ideologie, care s-au imbogatit prin furt si care vor pensii suplimentare.
  De ce pt doctori, profesori nu se gandesc la salarii occidentale?
 • +5 (7 voturi)    
  pentru că prostia trebuia să poarte un nume (Joi, 16 aprilie 2015, 9:09)

  periscop [utilizator]

  i s-a spus "proiect de lege pentru legiferarea bacșișului"...
 • +3 (9 voturi)    
  Ce tâmpenie! (Joi, 16 aprilie 2015, 9:13)

  vali47 [utilizator]

  Când o veni chelnerul cu bonul ca să-mi stabilească cât bacșiș să-i dau,îi dau cu farfuria în cap.bacșișul se dă că vrei,nu că ți-l impune Ponta,să mai ia Pponta o cotă și din bacșiș.Nu,că înebunesc când văd la câtă hoție și nesimțire se pretează Ponta.Pune taxe//din toate pozițiile//vorba lui Nelu mentorul lui Ponta și minte că ne dă.
 • +3 (7 voturi)    
  Taxes (Joi, 16 aprilie 2015, 9:28)

  Bastiaan [anonim]

  Unbelievable! Why spend so much time on inventing taxes on tips? That is not where the money is. Let the waiters that already have a low salary just have that money! It is good for economy; they will spend it and buy essential goods. Are the corrupt ministers and senators getting angry now the DNA stops their practices and revenge on the normal people? Focus on other things like honest project finance and no longer allowing off shore companies for senators.
 • +1 (3 voturi)    
  cred ca tine fiecare si atunci eu (Joi, 16 aprilie 2015, 11:15)

  Cp [anonim]

  am o intrebare: DE CE SA DAU BACSIS? de ce sunt fortat sa platesc ceva daca nu consider necesar? doar asa sa aruncam cu banii in stanga si-n dreapta sa ne consideram bastani in localuri ?
 • +3 (3 voturi)    
  Sedinta de guvern: (Joi, 16 aprilie 2015, 11:25)

  Kevi [utilizator]

  -Sa se impoziteze bacsisul!
  -Perfect, dar cum o facem?
  -Cat mai confuz cu putinta. Primul pas e sa nu fie clar ai cui sunt banii...
  -Adica?
  -Pai sa fie ai patronului si doar daca o vrea patronu' sa ii dea la ospatari. Si impozitare dupa caz.
  -Super! Dar cum tin evidenta?
  -Pai separat desigur, sa mai emita un bon, sa fie mai multi castigatori la loteria bonurilor, sa fie oamenii fericiti, Ponta fie preaslavit!
  -Si... si... si... registru nu le dam?
  -Hahahahah, dar cum sa nu? Sa fie registru bacsisului, A3, landscape, snuruit, numerotat, infoliat si-n alte feluri.
  -Perfect, ne-am inteles, sa fie OUG!
 • 0 (0 voturi)    
  Nimeni nu mai striga "Jos Ponta!" De ce? (Joi, 16 aprilie 2015, 13:04)

  George [anonim]

  Cei care vor avea de pierdut sunt chelnerii. Va disparea bacsisul. Cine va mai da bacsis stiind ca o parte din banii sai vor ajunge in buzunarele lacome ale statului hot? Aceasta lege este o mizerie. De ce Ponta inca mai este premier? Pentru ca poporul asta de mamaligi inca tolereaza in fruntea sa un derbedeu plagiator. Rusine!
 • +2 (2 voturi)    
  O problema a premierului demagog! (Joi, 16 aprilie 2015, 13:26)

  hotnewsfil [utilizator]

  Simuland ca vrea sa nu ramana niciun leu nerecuperat de la datornici, 'il dottore', face atmosfera cu strangerea unor ciubucuri. dar nu ia hotarari in privinta marior datorii pe cae le au persoanele fizice si juridice.
  Se lasa ca uitate si datoriile unei parti din popuatie catre companiile care le livreaza caldura, apa calda, apa rece si enerbia electrica..
  In Bucuresti, o astfel de datorie - catre Radet este enorma si creste mereu. Neprimind bani de la populatie, Radet ramane datoare catre centralele electrice de termoficare. si lantul datoriilor continua.
  'Il dotoore' se face ca nu vede fiindca vrea sa nu-i supere pe datornici, acestia fiind 'alegatorii din 2016'.
  'Il dottore' nu este ferm, nu ii someaza pe datornici sa isi plateasca datoriile in trei-sase luni, sub somatia ca li se vor scoate la vanzare apartamentele (asa cum fac bancile cu datornicii lor, prin recuperatori).
  Unii dintre datornici sunt de rea credinta, s-au naravit sa nu isi achite datoriile, sar cu gura mare cand sunt somati dar nu renunta la cheltuielile mari cu tigari si bauturi., nu traiesc auster.
  Cei care ajung la concluzia ca nu pot tine pasul cu cheltuiele 'la bloc' si nici nu-si pot abandona 'slabiciunile' trebue sa se mute in zonele in care apa se ia de la coltul strazii, incalzirea se face cu lemne iar la bucatarie se foloseste butelia cu butan.
  In alternativa, companiile pagubite de datornici trebue sa le taie (nu numai sigilare!) legaturile la alimentari cu caldura, apa calda, apa rece, energie electrica., dupa caz, solutie aplicata deja in cateva cazuri.
  Vestea unor astfel de masuri "nemiloase", se va raspani printre datornici, ei isi vor chibzui mai bine banii, vor invata sa traiasca mai auster (sa se intinda cat le este plapuma!), sa nu ii puna in situatii imposibile pe vecinii lor buni platnici (cand companiile pagubite taie alimentarile tuturor celor racordati, din cauza celor rai-platnici.
  Are curaj 'il dottore' sa faca ordine in aceasta privinta, sa se puna rau cu alegatorii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by