George Soros, care sustine de mult timp impozitarea suplimentara a bogatilor, a acumulat 13,3 miliarde de dolari doar prin amanarea platii impozitelor, profitand de faptul ca legislatia americana a permis acest lucru in cazul reinvestirii comisioanelor platite de clienti fondurilor de investitii.

George SorosFoto: Agerpres

Soros a acumulat 13,3 miliarde de dolari din averea sa de 30 de miliarde de dolari, pana in 2013, folosindu-se de o lege care prevedea ca in cazul reinvestirii banilor in fonduri de investitii taxele urmeaza sa fie platite abia la incasarea efectiva a acestora, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Legea a fost modificata in 2008, iar managerii de fonduri au timp pana in 2017 sa plateasca taxele acumulate in acest fel.

Inca inainte de modificarea legislatiei americane Soros si-a transferat activele in Irlanda, multi considerand ca a facut acest lucru tocmai pentru a evita sa fie impozitat in Statele Unite.

Potrivit calculelor analistilor, bazate pe informatile publice, Soros ar putea datora fiscului american 6,7 miliarde de dolari, taxe a caror plata a fost amanata an de an.

Strategia de amanare a platii taxelor a adus managerilor de fonduri sume uriase de bani, potrivit unui profesor de finante de la University of Illinois, Vyacheslav Fos. Astfel, un manager de fonduri care ar fi investit 12 milioane de dolari in plasamente similare cu cele efectuate de Soros in ultimii 40 de ani ar fi castigat 15,9 miliarde de dolari. Acelasi manager care ar fi platit taxe autoritatilor federale, statale si locale ar fi ramas cu numai 2,4 miliarde de dolari, la sfarsitul aceleiasi perioade, a aratat profesorul.

Unii analisti considera ca acest fapt arata ipocrizia unei persoane care sustine cresterea taxelor dar in acelasi timp le ocoleste.

Intr-un interviu acordat in 2012 la CNN, Soros a spus ca sustine majorarea taxelor pentru cei foarte bogati.

"Da, as face acest lucru, pentru ca aceste mari averi sporesc inegalitatile", a spus Soros la acea data.

James Sitrick, consilierul fiscal al lui Soros, care a lucrat si la Trezoreria SUA, in domeniul politicii fiscale, considera ca miliardarul a jucat corect, conform regulilor. El a explicat ca nicio persoana nu are datoria constitutionala de a plati taxe mai mari decat are obligatia legala sa o faca.

Soros, originar din Ungaria, si-a inceput cariera financiara in anii '50, in New York City, si este renumit pentru cistigarea unui miliard de dolari prin plasamente care au mizat pe deprecierea lirei sterline.