Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca exista zone ale economiei in care nu se poate reglementa 100% impozitul pe bacsis, relateaza Agerpres.

Eugen TeodoroviciFoto: Guvernul Romaniei

"Cel care primeste acasa pizza nu trebuie sa mearga el mai departe cu cel care adus pizza pentru a se convinge ca pe bonul de casa va fi batut bacsisul. Cel care livreaza acel aliment, daca primeste o astfel de suma, la momentul la care ajunge la sediu, atunci are aceasta obligatie legala sa marcheze pe casa suma primita ca bacsis. Sunt zone pe care nu putem gasi printr-un act normativ o reglementare 100%, cum e livrare de pizza acasa si taxi", a spus Teodorovici la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca in Romania exista "o inventivitate dusa la extrem" in domeniul platirii de taxe, iar taxarea bacsisului a fost ceruta din piata.

"Au fost luate in discutie exemple din alte state europene, din afara Europei, modul in care acolo bacsisul este reglementat si impozitat. Din cele existente pentru Romania, asta a fost masura care asigura o abordare cat de cat echilibrata din toate celelalte propuneri", a mentionat ministrul Finantelor.

Teodorovici a precizat ca s-a luat in calcul includerea bacsisului in nota de plata, dar atunci s-ar fi aplicat inclusiv TVA de 24% la suma si s-ar fi impus in mod obligatoriu, legal, scoaterea bacsisului din buzunarul omului, ceea ce nu era corect.

"Au fost multe discutii pe tema asta, orice idee, orice propunere trebuie sa fie luata in calcul si vom putea veni cu astfel de modificari pe care trebuie sa le reglam din mers. Este un pas foarte mare fata de ce a fost inainte, dar nici vorba sa poti regla absolut toate posibilele spete", a conchis Teodorovici.

Cu o zi in urma, ministrul Eugen Teodorovici declara ca persoanele care livreaza pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacsis, dar numai daca este lasat la firma unde acestea lucreaza, cumparatorul avand obligatia sa se deplaseze la acea locatie pentru a le fi eliberat bonul fiscal.

El a raspuns astfel intrebat de presa cum este fiscalizat bacisul dat celor care livreaza pizza. "Daca eu vreau sa dau bacsis baiatului care imi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?", l-a intrebat un jurnalist pe ministru, acesta explicandu-i ca, daca este multimit de "gustul si serviciile prestate", ii poate da bacsis.

Intrebat insa in continuare cum poate fi dat acestuia bacsis fara sa primeasca bon fiscal, ministrul a raspuns: "Daca doriti sa lasati un bacsis, mergeti la unitatea respectiva, iar acolo, pe casa, bate bonul fiscal, bacsisul respectiv, si asta este. Sau cu taxiul, vreti sa ma intrebati si de taxiuri, daca mergeti cu taxi?".

Guvernul a decis recent sa legifereze bacsisul, care sa fie astfel evidentiat pe un bon fiscal separat si va fi taxat cu 16%.

La momentul deciziei, ministrul Finantelor explica faptul ca, pentru calatoria cu taxi, aparatul de marcat va trebui modificat astfel incat acesta sa emita, in afara bonului fiscal emis conform distantei parcurse si tarifului perceput pe kilometru, si un bon fiscal pentru bacsisul dat de client taximetristului.

Jurnalistii l-au intrebat si atunci daca fiscalizarea bacsisului va fi aplicata si in cazul celor care livreaza pizza la domiciliu sau altor servicii de curierat la domiciliu, fara sa fie prezentate insa detalii.