Grecia si creditorii sai progreseaza lent spre un compromis, dar starea finantelor tarii, a determinat guvernul de la Atena sa apeleze la un cont special pe care il detine la Fondul Monetar International pentru a-si achita o rata la FMI, in conditiile in care ministrul de Finante a dat un semnal de alarma privind epuizarea lichiditatilor, scrie AFP.

In negocierile care se poarta din februarie intre Grecia si creditorii sai, UE si FMI, pentru deblocarea creditarii tarii, expertii au dificultati in a aprecia situatia vistieriei statului, inclusiv din cauza jocurilor de comunicare de ambele parti.

Doua semnale de alarma s-au aprins insa: ministrul Finantelor, Yanis Varoufakis, a avertizat luni seara la iesirea de la o reuniune cu omologii sai din zona euro ca "problema lichiditatilor este teribil de urgenta" pentru Grecia iar tara risca sa ramana in pana de cash in doua saptamani.

Iar Grecia a fost nevoita sa recurga la un cont special al Bancii Greciei, p rezerva impusa de FMI membrilor sai, pentru a plati 600 dintre cele 750 de milioane imprumutate de la institutia din Washington, care a confirmat marti efectuarea platii. Recurgerea la acest cont nu este o premiera dar valoarea sumei da.

Urmatoarea scadenta importanta pentru Grecia va interveni in 5 iunie, cu o rata de 302,5 milioane euro catre FMI, urmata de patru rate cuprinse intre 340 si 567 milioane pana in 19 iunie.

Guvernul stangii radicale a strans pana in prezent circa 600 de milioane de euro de la colectivitatile locale si la institutiile publice, carora le-a impus sa trasfere fondurile de rezerva la banca centrala.

De asemenea, statul si-a comprimat la maximum cheltuielile, care au fost in primul trimestru cu 1,18 miliarde mai mici decat previziunile.