Produsul intern brut al Rusiei, in criza economica din cauza sanctiunilor occidentale si a caderii cotatiei petrolului, s-a contractat cu 1,9% in primul trimestru, potrivit statisticilor oficiale publicate vineri, scrie AFP.

Este vorba despre prima contractare a economiei rusesti in cifre anualizate din 2009. Dar aceasta scadere este mai putin puternica decat previziunile guvernului rus, care se astepta la o recesiune de 2,2%.

Aceste date confirma in acelasi timp ca recenta criza monetara din decembrie, dupa luni de sanctiuni occidentale, se traduce acum intr-o contractie a activitatii economice.

Avansul inflatiei, care atinge 17% in cifre anualizate, afecteaza puterea de cumparare.

Daca guvernul a anuntat ca cea mai dura perioada a socului monetar a trecut, rubla apreciindu-se cu peste 40% fata de dolar, din martie, ministrul rus al Economiei Alexei Uliukaiev a avertizat la finele lui aprilie ca PIB ar putea sa-si accelereze caderea in trimestrul al doilea.

Guvernul prevede o cadere de 2,8% a PIB-ului in 2015 si o revenire la crestere in 2016.

FMI, in previziunile de primavara, se asteapta la un recul de 3,8% al PIB-ului rus in acest an si de -1,1% anul viitor.

Si mai pesimista, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare miza joi pe o cadere a PIB-ului de 4,5% in acest an si de 1,8% anul viitor.