Profitul net al celei mai mari banci a Rusiei, Sberbank, s-a redus cu peste jumatate in primul trimestru, la 30,6 miliarde ruble (533 milioane euro), scrie AFP.

Seful sau, Gherman Gref, membru influent al aripii liberale a echipei lui Vladimir Putin si un critic acerb al actualului guvern, a avertizat ca "2015 si 2016 nu vor fi cei mai simpli ani pentru economie si sectorul bancar".

"Indicatorii macroeconomici s-au degradat in aprilie si nu vad o sursa de crestere care sa permita o schimbare de tendinta", a spus acesta.

Pe langa retragerea masiva din depozitele bancare, panica financiara din decembrie a determinat banca centrala sa majoreze drastic dobanda de interventie. Pentru banci, actiunea s-a tradus in cresterea dobanzilor platite clientilor pentru depozite si o franare brusca a creditului.

Caderea abrupta a puterii de cumparare a gospodariilor generata de puseul inflationist a provocat intarzieri masive ale rambursarilor datoriilor, afectand un credit din cinci si 40% din cartile de credit, potrivit studiilor citate de presa rusa.

Sberbank, pe langa o scadere de 16% a veniturilor din credite, a trebuit sa faca un provizion de 115 miliarde ruble (2 miliarde euro) in primul trimestru din cauza degradarii portofoliului de credite.

A doua banca rusa, VTB, a fost si mai afectata, cu venituri legate de credite la jumatate si provizioane de 275,4 miliarde ruble (4,8 miliarde euro), care au aruncat bilantul pe rosu in primul trimestru.