Banca centrala a Rusiei a anuntat luni inchiderea a trei banci medii, agravand astfel bilantul crizei economice si monetare pentru sectorul financiar rusesc, scrie AFP.

Metrobank, clasata pe locul 248 din 802 in sectorul bancar rusesc, OPM-Bank (257) si Sibneftebank (446) au ramas fara licenta bancara si o administratie provizorie va fi insarcinata cu lichidarea lor, a anuntat Banca Rusiei, intr-un comunicat.

Clientii vor fi despagubiti in limita sumei de maxim 1,4 milioane de ruble (24.000 euro) de catre fondul de garantare a depozitelor.

Aceste trei institutii promovau o politica financiara "de risc foarte mare", fragilizand capitalul la un nivel considerat inacceptabil de catre autoritatea de reglementare, potrivit sursei citate.

Sectorul bancar a fost puternic afectat de criza monetara de la inceputul lui decembrie si trebuie acum sa faca fata intarzierilor masive in rambursarea creditelor.

In total, banca centrala, care incepuse inca dinaintea crizei o operatiune de curatenie in multitudinea de banci rusesti, a inchis 18 banci de la inceputul trimestrului al doilea. Alte banci, considerate prea importante pentru a intra in faliment, au fost sustinute din fonduri publice.

La jumatatea lui, falimentul bancii Transportny, locul 103, a fost evaluata la 40 miliarde ruble (715 milioane euro) in termeni de despagubiri acordate clientilor, o suma record pentru fondul de asigurare a depozitelor.

Acesta ar putea fi nevoit sa ceara bancii centrale un credit de 110 miliarde ruble (1,9 miliarde euro) pentru a putea face fata obligatiilor de plata, potrivit editiei de luni a cotidianului Kommersant.