Guvernul Greciei a cerut in mod oficial, joi seara, Fondului Monetar International (FMI) amanarea pana la sfarsitul lunii iunie a ratelor care au scadenta luna aceasta, primind un raspuns pozitiv, anunta surse guvernamentale elene citate de site-ul agentiei AFP.

"Am exploatat o posibilitate prevazuta in contractul cu FMI, iar in acest fel vom avea si timp pentru negocieri", a explicat un oficial guvernamental grec, potrivit Mediafax.

FMI a confirmat solicitarea din partea Greciei, precizand ca s-a stabilit termenul de 30 iunie pentru plata sumei de 1,6 miliarde de euro.

Grecia avertizase miercuri creditorii internationali ca, in lipsa unui acord rapid, nu va plati rata de 300 de milioane de euro catre Fondul Monetar International (FMI), scadenta vineri.

Grecia mai are inca trei rate de achitat catre FMI in iunie, in total de 1,23 miliarde de euro.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.