Proiectul de lege privind anularea unor obligatii fiscale a fost adoptat luni, de Senat, fiind inregistrate 104 voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere. In actul normativ, Guvernul propune anularea obligatiilor fiscale rezultate in urma reincadrarii de catre ANAF a veniturilor din activitati independente ca activitati dependente, aparute pana la 1 iunie 2015 si neachitate, inclusiv diferentele de TVA aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, anunta Mediafax. Senatul este prima Camera sesizata, proiectul urmand sa fie transmis Camerei Deputatiolor, care este for decizional.

Initiativa adoptata de Senat prevede anularea diferentelor de "obligatii fiscale principale si/sau obligatiile accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

Va fi anulata si obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, neachitata, dar numai pentru persoanele a caror baza lunara de calcul este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014.

Aceeasi masura va fi luata si pentru diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, cu obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate.

In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.

In document este amintit ca organele fiscale au reconsiderat/reincadrat veniturile realizate din desfasurarea ca activitate independenta a unor profesii libere ca fiind venituri din activitati dependente, pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate in diverse domenii, de liber profesionisti (farmacisti, medici, arhitecti, experti contabili, consultanti fiscali, evaluatori, executori judecatoresti, avocati, etc.) si de persoanele fizice in domeniul drepturilor de autor.

"Avand in vedere numarul contribuabililor care sunt inregistrati ca prestand activitati independente (cca 600.000 medici, juristi, consultanti, brokeri, informaticieni etc.) precum si cuantumul foarte mare al diferentelor de stabilit prin aplicarea art.7 din Codul Fiscal se poate aprecia un impact negativ major in acest domeniu. Din informatiile prezentate de ANAF reiese ca in anul 2015 dintr-un total de 749 de verificari pentru 7 cazuri au fost reconsiderate activitatile ca activitati dependente iar sumele stabilte suplimentar pentru acesti din urma contribuabili sunt de circa 10 milioane lei. De asemenea, sunt in curs de verificare un numar de 239 de contribuabili iar pentru 8 dintre acestia se prefigureaza reconsiderarea activitatii desfasurate iar sumele ce pot fi stabilite suplimentar pentru acesti din urma contribuiabili este de aproximativ 9 milioane lei", se arata in document.