FMI: Pachetul de taxe aprobat de guvern ar crea un gol fiscal semnificativ
"Estimarea noastra arata ca pachetul de taxe, asa cum a fost aprobat de guvern, ar crea un gol fiscal semnificativ comparativ cu tintele fiscale ale guvernului. Gasirea masurilor de compensare care sa acopere acest gol ar fi foarte importanta, dar, totodata, ar fi o mare provocare", a declarat reprezentantul FMI.
Deputatii de la Putere si din Opozitie din Comisia de buget au adoptat, in unanimitate, un amendament al PNL la proiectul noului Cod Fiscal privind scaderea TVA standard de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016. Amendamentul fusese depus de Andreea Paul.
Din Turcia, premierul Victor Ponta, presedintele PSD, anuntase deja masura de reducere a TVA la 19%.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Ultima data cand am intrebat cele de mai sus, cel mai interesant raspuns a fost al unuia care spunea ca "FMI imprumuta numai presedinti seriosi, capabili sa puna dijme serioase in spatele populatiei, nu d-astia care scad taxele" (asta era ideea generala, comentariul a fost mai lung, cu Basescu pe post de erou pozitiv pentru FMI). Mi-am zis: uite, ca o data sunt si eu de acord cu un basist: cel mai bun presedinte pentru FMI a fost Basescu !"
Pana aici, corect. Dupa aia apar intrebarile: ca poate guvernul zice ca o sa aiba bani pentru ca x, y si z, iar FMI zice ca guvernul nu o sa aiba bani pentru ca a, b si c. Cam cum e in viata reala: un antreprenor vine cu ce crede el ca va fi business-ul lui, iar unul de la banca se uita pe niste tabele si statistici si zice cum crede si el.
Acum, e normal ca fiecare sa-si apere pozitia, ca doar n-o sa vezi FMI zicand "e bine ca taiati taxe si impozite, si a fost gresit ca v-am pus sa mariti TVA-ul acum cativa ani".
Problema e alta: daca intr-adevar reducerea asta de TVA e o masura buna din toate punctele de vedere. Da, pentru noi e bune, ca scoatem mai putin din buzunar cand cumparam ceva. Si, asa cum cresterea TVA a scufundat si mai mult economia acum cativa ani, asa acum ar putea sa ajute la crestere.
Dar ramane intrebarea: daca Guvernul va face mai putini bani, din ce va sustine cheltuieli, etc. Trebuie platite salarii si pensii, dar trebuie facute si investitii (autostrazi, drumuri, spitale, etc). Daca taiem banii de investitii sau daca ne imprumutam ca sa le facem (sau chiar ca sa platim pensii si salarii), nu stiu daca mai e asa bine. Si mai ganditi-va la ceva: taierea de TVA se vede imediat (o vedem toti), dar daca statul se imprumuta sau taie investitiile nu vedem. Adica vedem doar partea frumoasa...
Sper doar sa nu fie si o parte intunecata si sa se stranga suficienti bani la buget, chiar si cu scaderea TVA.