Aproximativ 20.000 de persoane au protestat luni seara, in orasele Atena si Salonic, fata de masurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internationali pentru a continua planul de asistenta financiara, in timp ce presa a publicat intrebarea care va fi supusa referendumului. Bursele europene au fost in scadere abrupta, iar actiunile bancilor din Europa cunosc scaderi accentuate din cauza temerii investitorilor ca Grecia nu mai poate fi oprita sa iasa din Zona Euro. Standard & Poor's a retrogradat luni ratingul Greciei cu o treapta, la nivelul CCC-, iar Fitcha plasat in "default partial" patru mari banci grecesti.

Pensionari greci in fata bancilor inchiseFoto: AGERPRES

Intre timp, turistii care se pregatesc de vacanta in Grecia se intreaba cum ii poate afecta criza actuala.

  • Urmareste LIVETEXT evenimentele zilei din Grecia

00:40 Agentia de rating Fitch a plasat luni la "default partial" (incetare de plati partiala) patru banci grecesti importante ca urmare a introducerii de controale de capital in tara pentru a stopa scurgerea de capital masiv si panica bancara, anunta AFP.

"Degradarea NBG (National Bank of Greece), Piraeus, Eurobank si Alpha reflecta opinia Fitch ca aceste banci au esuat si nu au reusit, daca controalele de capital nu erau in vigoare, avand in vedere rata mare de retrageri de depozite si decizia BCE din 28 iunie de a nu ridica plafonul de numerar de urgenta (ELA) de la Banca Greciei ", spune agentia intr-un comunicat.

00:15 Grecia avertizeaza ca va actiona in Justitie pentru a opri Grexitul/ "Tratatele UE nu prevad iesirea din euro si refuzam sa o acceptam. Calitatea noastra de membru UE nu este negociabila", a declarat Varoufakis.

23:00 Standard & Poor's a retrogradat luni ratingul Greciei cu o treapta, la nivelul CCC-, afirmand ca premierul elen Alexis Tsipras pune in pericol stabilitatea economica a tarii, prin convocarea referendului referitor la masurile de austeritate propuse de creditorii tarii, relateaza MarketWatch. S&P a mai retrogradat o data ratingul Greciei, pe 10 iunie.

22:00 17 mii de protestatari in Piata Syntagma din centrul Atenei.

20:40 China "vrea ca Grecia sa ramana in zona euro" si sa ajunga la un acord cu creditorii sai, a declarat premierul chinez Li Kequiang, aflat in vizita la Bruxelles, potrivit AFP.

"Ceea ce doreste China este sa vada o Europa unita, o Europa prospera si un euro puternic", a declarat Li, deoarece "acest lucru nu serveste doar interesului Europei, ci si cel al Chinei" si restului lumii.

19.52: In Piata Syntagma din centrul Atenei s-au strans sute de greci pro-Syriza

19:00 Usa negocierilor "ramane deschisa", a afirmat luni seful Eurogroupe, Jeroen Dijsselbloem.

"Continui sa repet ca, in ceea ce ne priveste, usa ramane in continuare deschisa, desi intre timp posibilitatea si timpul (pentru incheierea unui acord) au devenit foarte limitate", a afirmat acesta, la Haga.

18:40 Presedintii francez si american Francois Hollande si Barack Obama au "convenit sai-si conjuge eforturile pentru a favoriza o reluare a discutiilor" asupra crizei grecesti, intr-o convorbire telefonica, luni, scrie AFP.

18:12 Referendumul anuntat de Alexis Tsipras: Populatia va fi intrebata daca accepta sau nu planul european

17.48: Premierul italian Matteo Renzi creste presiunea asupra lui Tsipras: referendumul nu e despre Tsipras vs. Comisia Europeana, ci despre euro vs. drahma (Twitter)

17.22: Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, face apel la greci sa voteze DA la referendum

16.41: Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel (social democrat), declaratie dura la adresa premierului grec: Politicile si ideologia lui Tsipras pun in pericol intreaga Zona Euro

15:35 Guvernul grec a afirmat ca se indoieste de sinceritatea lui Jean-Claude Juncker, replicand la afirmatiile sefului Comisiei Europene.

"Indiciul necesar pentru buna credinta si credibilitate intr-o negociere este sinceritatea", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, citat de AFP.

15.17: Marea Britanie: Reuniune de urgenta a premierului cu guvernatorul Bancii Angliei si ministrul de Finante pentru o solutie de rezerva in cazul Grexit

14:20 Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut luni Europei sa nu cedeze in fata guvernului grec, denuntand "iresponsabilitatea" premierului Alexis Tsipras.

"Daca Europa, euro da senzatia ca cedeaza va fi afectata credibilitatea intregului sistem european", a declarat fostul presedinte, citat de AFP.

"Prin iresponsabilitatea primului sau ministru, Grecia s-a autosuspendat din zona euro", a acuzat Nicolas Sarkozy.

14.10: Juncker despre decizia lui Tsipras de a face referendum: Am vazut egoism, jocuri tactice, jocuri populiste. Dupa toate eforturile mele, ma simt tradat

14.08:Atac al lui Jean Claude Juncker la adresa guvernului Tsipras: Alte tari europene au luat "decizii foarte dificile" (aluzie la faptul ca Grecia nu face reformele pe care alte tari le-a facut in ultimii ani)

14.06: Angela Merkel: Daca euro esueaza, UE esueaza

13:52 Rusia se declara "ingrijorata" de faptul ca evenimentele din Grecia ar putea avea consecinte asupra intregii UE, si asta in ciuda faptului ca Rusia a intretinut iluzia guvernului grec ca poate fi o alternativa la ajutorul financiar din partea UE.

"Moscova urmareste foarte atent dezvoltarile din Uniunea Europeana in contextul crizei financiare din Grecia", a declarat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, citat de Reuters.

"Suntem foarte ingrijorati de posibile consecinte negative pentru intreaga UE", a subliniat el.

13.29: Reporterii The Guardian transmit ca incep sa apara crize de carburanti (exemplu in Creta) si cazuri de supermarketuri luate cu asalt de localnici

13:05 Societatea britanica William Hill a anuntat ca nu mai primeste pariuri privind o posibila iesire a Greciei din zona euro in acest an, in fata afluxului de oameni care mizau pe acest scenariu, scrie AFP.

"Intr-o situatie atat de volatila, in care evenimentele pot evolua foarte rapid, este dificil sa ne asiguram ca avem cote foarte precise", a explicat Graham Sharpe, purtator de cuvant al societatii.

Inainte de inchidere, William Hill oferea o cota de 2/9 (pariind 9 lire, castigi 2) pentru faptul ca Grecia ramane in zona euro in acest an. Cota pentru Grexit a fost adusa de la 5/1 la 3/1 (pariind 1 lira castigi 3).

11.59: Pretul petrolului a scazut luni cu 1 dolar (a ajuns sub 62 de dolari barilul), cel mai mic in ultimele trei saptamani (Reuters)

11.55: Banca Centrala a Elvetiei anunta ca a intervenit in piata pentru a slabi francul (moneda de refugiu in caz de criza), care se apreciase prea mult fata de euro si afecta exporturile elvetiene (Guardian)

11.54: Cea mai slaba zi pentru indicii europeni bursieri din 2011 pana acum (Reuters)

11.35: Republicam lista masurilor cerute Greciei de UE si FMI pentru a continua sa finanteze tara (sursa: CE, via Jean Claude Juncker). Nu e nimic umilitor sau iesit din comun pentru un stat democratic

11.28: Masura de ultima ora a guvernului elen pentru a preveni penuria de combustibil: transportul public din orasele unde acesta e gestionat de guvern va fi gratuit intre 29 iunie si 6 iulie. Ideea e ca cetatenii sa nu mai dea navala la statiile de carburant (sursa: Protothema)

11.26: Ministrul francez al Finantelor admite ceea ce pare deja sa aiba un mare grade de probabilitate: iesirea Greciei din Zona Euro. "Exista intoatdeauna aceasta posibilitate, acest risc", a spus Michel Sapin la Radio France Inter

11.15: Principalele burse europene au deschis cu scaderi puternic, de peste 4%. Cele mai mari scaderi le inregistreaza actiunile bancilor, ajungand si la 14% fata de sedinta de vineri

Context:

Grecii vor putea retrage doar 60 de euro pe zi iar bancile vor ramane inchise pana pe 7 iulie, adica dupa doua zile dupa referendumul anuntat de Alexis Tsipras si aprobat de parlament. Banca Centrala Europeana a decis sa inghete furnizarea de lichiditate de urgenta (ELA) la nivelul de vineri, actiune acuzata duminica seara de premierul grec Alexis Tsipras, care spune ca din acest motiv Banca Greciei este fortata sa impuna o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de numerar. Bursa din Atena va fi inchisa si ea luni si, probabil, si in zile urmatoare.