Intre timp, turistii care se pregatesc de vacanta in Grecia se intreaba cum ii poate afecta criza actuala.
- Urmareste LIVETEXT evenimentele zilei din Grecia
00:40 Agentia de rating Fitch a plasat luni la "default partial" (incetare de plati partiala) patru banci grecesti importante ca urmare a introducerii de controale de capital in tara pentru a stopa scurgerea de capital masiv si panica bancara, anunta AFP.
"Degradarea NBG (National Bank of Greece), Piraeus, Eurobank si Alpha reflecta opinia Fitch ca aceste banci au esuat si nu au reusit, daca controalele de capital nu erau in vigoare, avand in vedere rata mare de retrageri de depozite si decizia BCE din 28 iunie de a nu ridica plafonul de numerar de urgenta (ELA) de la Banca Greciei ", spune agentia intr-un comunicat.
00:15 Grecia avertizeaza ca va actiona in Justitie pentru a opri Grexitul/ "Tratatele UE nu prevad iesirea din euro si refuzam sa o acceptam. Calitatea noastra de membru UE nu este negociabila", a declarat Varoufakis.
23:00 Standard & Poor's a retrogradat luni ratingul Greciei cu o treapta, la nivelul CCC-, afirmand ca premierul elen Alexis Tsipras pune in pericol stabilitatea economica a tarii, prin convocarea referendului referitor la masurile de austeritate propuse de creditorii tarii, relateaza MarketWatch. S&P a mai retrogradat o data ratingul Greciei, pe 10 iunie.
22:00 17 mii de protestatari in Piata Syntagma din centrul Atenei.
20:40 China "vrea ca Grecia sa ramana in zona euro" si sa ajunga la un acord cu creditorii sai, a declarat premierul chinez Li Kequiang, aflat in vizita la Bruxelles, potrivit AFP.
"Ceea ce doreste China este sa vada o Europa unita, o Europa prospera si un euro puternic", a declarat Li, deoarece "acest lucru nu serveste doar interesului Europei, ci si cel al Chinei" si restului lumii.
19.52: In Piata Syntagma din centrul Atenei s-au strans sute de greci pro-Syriza
19:00 Usa negocierilor "ramane deschisa", a afirmat luni seful Eurogroupe, Jeroen Dijsselbloem.
"Continui sa repet ca, in ceea ce ne priveste, usa ramane in continuare deschisa, desi intre timp posibilitatea si timpul (pentru incheierea unui acord) au devenit foarte limitate", a afirmat acesta, la Haga.
18:40 Presedintii francez si american Francois Hollande si Barack Obama au "convenit sai-si conjuge eforturile pentru a favoriza o reluare a discutiilor" asupra crizei grecesti, intr-o convorbire telefonica, luni, scrie AFP.
17.48: Premierul italian Matteo Renzi creste presiunea asupra lui Tsipras: referendumul nu e despre Tsipras vs. Comisia Europeana, ci despre euro vs. drahma (Twitter)
17.22: Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, face apel la greci sa voteze DA la referendum
16.41: Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel (social democrat), declaratie dura la adresa premierului grec: Politicile si ideologia lui Tsipras pun in pericol intreaga Zona Euro
15:35 Guvernul grec a afirmat ca se indoieste de sinceritatea lui Jean-Claude Juncker, replicand la afirmatiile sefului Comisiei Europene."Indiciul necesar pentru buna credinta si credibilitate intr-o negociere este sinceritatea", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, citat de AFP.
15.17: Marea Britanie: Reuniune de urgenta a premierului cu guvernatorul Bancii Angliei si ministrul de Finante pentru o solutie de rezerva in cazul Grexit
14:20 Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut luni Europei sa nu cedeze in fata guvernului grec, denuntand "iresponsabilitatea" premierului Alexis Tsipras.
"Daca Europa, euro da senzatia ca cedeaza va fi afectata credibilitatea intregului sistem european", a declarat fostul presedinte, citat de AFP.
"Prin iresponsabilitatea primului sau ministru, Grecia s-a autosuspendat din zona euro", a acuzat Nicolas Sarkozy.
14.10: Juncker despre decizia lui Tsipras de a face referendum: Am vazut egoism, jocuri tactice, jocuri populiste. Dupa toate eforturile mele, ma simt tradat
14.08: Atac al lui Jean Claude Juncker la adresa guvernului Tsipras: Alte tari europene au luat "decizii foarte dificile" (aluzie la faptul ca Grecia nu face reformele pe care alte tari le-a facut in ultimii ani)
14.06: Angela Merkel: Daca euro esueaza, UE esueaza
13:52 Rusia se declara "ingrijorata" de faptul ca evenimentele din Grecia ar putea avea consecinte asupra intregii UE, si asta in ciuda faptului ca Rusia a intretinut iluzia guvernului grec ca poate fi o alternativa la ajutorul financiar din partea UE.
"Moscova urmareste foarte atent dezvoltarile din Uniunea Europeana in contextul crizei financiare din Grecia", a declarat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, citat de Reuters.
"Suntem foarte ingrijorati de posibile consecinte negative pentru intreaga UE", a subliniat el.
13.29: Reporterii The Guardian transmit ca incep sa apara crize de carburanti (exemplu in Creta) si cazuri de supermarketuri luate cu asalt de localnici
13:05 Societatea britanica William Hill a anuntat ca nu mai primeste pariuri privind o posibila iesire a Greciei din zona euro in acest an, in fata afluxului de oameni care mizau pe acest scenariu, scrie AFP.
"Intr-o situatie atat de volatila, in care evenimentele pot evolua foarte rapid, este dificil sa ne asiguram ca avem cote foarte precise", a explicat Graham Sharpe, purtator de cuvant al societatii.
Inainte de inchidere, William Hill oferea o cota de 2/9 (pariind 9 lire, castigi 2) pentru faptul ca Grecia ramane in zona euro in acest an. Cota pentru Grexit a fost adusa de la 5/1 la 3/1 (pariind 1 lira castigi 3).
11.59: Pretul petrolului a scazut luni cu 1 dolar (a ajuns sub 62 de dolari barilul), cel mai mic in ultimele trei saptamani (Reuters)
11.55: Banca Centrala a Elvetiei anunta ca a intervenit in piata pentru a slabi francul (moneda de refugiu in caz de criza), care se apreciase prea mult fata de euro si afecta exporturile elvetiene (Guardian)
11.54: Cea mai slaba zi pentru indicii europeni bursieri din 2011 pana acum (Reuters)
11.35: Republicam lista masurilor cerute Greciei de UE si FMI pentru a continua sa finanteze tara (sursa: CE, via Jean Claude Juncker). Nu e nimic umilitor sau iesit din comun pentru un stat democratic
11.28: Masura de ultima ora a guvernului elen pentru a preveni penuria de combustibil: transportul public din orasele unde acesta e gestionat de guvern va fi gratuit intre 29 iunie si 6 iulie. Ideea e ca cetatenii sa nu mai dea navala la statiile de carburant (sursa: Protothema)
11.26: Ministrul francez al Finantelor admite ceea ce pare deja sa aiba un mare grade de probabilitate: iesirea Greciei din Zona Euro. "Exista intoatdeauna aceasta posibilitate, acest risc", a spus Michel Sapin la Radio France Inter
11.15: Principalele burse europene au deschis cu scaderi puternic, de peste 4%. Cele mai mari scaderi le inregistreaza actiunile bancilor, ajungand si la 14% fata de sedinta de vineri
Context:
Grecii vor putea retrage doar 60 de euro pe zi iar bancile vor ramane inchise pana pe 7 iulie, adica dupa doua zile dupa referendumul anuntat de Alexis Tsipras si aprobat de parlament. Banca Centrala Europeana a decis sa inghete furnizarea de lichiditate de urgenta (ELA) la nivelul de vineri, actiune acuzata duminica seara de premierul grec Alexis Tsipras, care spune ca din acest motiv Banca Greciei este fortata sa impuna o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de numerar. Bursa din Atena va fi inchisa si ea luni si, probabil, si in zile urmatoare.
Cand la mine in buzunar este criza financiara, de ce nu pot bloca platile catre stat in limita a 1 EUR/luna?
Daca nu mai sunt disponibile decât 150 mil. pâini/luna, exista doua soluții:
1) Netul sa se reducă la 15 Euro/luna adică fiecare sa poată lua o jumătate de pâine pe zi.
2) Pâinea sa se facă 2 Euro și câștigul sa rămână la 30 Euro/luna ceea ce înseamna tot 0.5 pâini/zi de om dar și o devalorizare a Euro.
Daca țara are propria sa moneda națională poate aplica atât varianta (1) cit și (2) pe când, lucrând cu Euro, cazul (1) este singura soluție, altfel devalorizezi moneda europeana și afectezi alte state.
Este evident ca drahma le oferă grecilor o flexibilitate mult mai mare în a ajusta valoarea banilor în acord cu marfa existenta pe piața decât Euro care iți impune mereu tăieri de pensii și salarii.
Dar intr-o situatie ca aceasta ajungi sa mori de foame cu cardul in mana.
Poate ca lumea se va destepta dupa episodul Grecia si va protesta acest abuz comis de banci si guverne asupra libertatii financiare a fiecaruia dintre noi
http://cristianpaun.finantare.ro/2015/05/07/cu-foloseste-limitarea-platilor-in-numerar/
Altfel... cand vorbim de Grecia chestia cu "banii munciti" cam suna a Urzica de altadata... pentru cine a trecut macar odata pe la ei si nu avea probleme de "vedere".
In plus, comentariul de mai jos cu 10% bani adevarati si 90% doar niste bitzi in niste calculatoare e absolut adevarat. Orice tara, fara exceptie, ar intra in colaps daca populatia si-ar pune in minte sa-si care toti "bitzi" detinuti... acasa, la saltea! FARA EXCEPTIE!!!
Daca n-ar fi fost masurile de austeritate luate din vreme de guvernul Boc si de presedintele Basescu, la ora asta in Romania era de zece ori mai dezastru decat este acum in Grecia!
Slava domnului, cu taierile de salarii facute atunci romanii n-au saracit, cum nu s-au imbogatit nici acum dupa ce acestea le-au fost reintregite. N-au trait mai rau atunci decat traiesc acum, dar tara s-a salvat de la faliment!
Daca ar fi fost atunci la guvernare niste iresponsabili ca Tariceanu sau Ponta, acum romanii nici n-aveau de ce sa stea la coada la bancomate, ca n-aveau ce scoate! Iar daca comparam forta economica a celor doua tari, daca grecii au acum o limita de retragere cash de 60 de euro din bancomate, pentru romani limita ar fi fost doar de 6 euro!
Sa nu uitam: Grecia are una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri de turism din UE, o flota maritima comerciala impresionanta si este pe primele locuri din UE la exportul de citrice, masline, produse viticole, carne de oaie si de vita si gazduieste pe teritoriul ei cele mai multe si mai puternice baze americane NATO din Balcani.
Toate aceste avantaje au fost anulate in totalitate de o politica socialista si populista tembela care a ignorat criza economica globala din anii 2009-2010 si a refuzat sa aplice masurile de bun simt pentru reducerea cheltuielilor publice bugetare si a deficitului financiar.
Acum au ajuns sa faca cozi la bancomate, sa manance din gunoaie si au o rata a somajului infioratoare de peste 70%!
Respect d-le Boc, respect d-le Traian Basescu pentru ati ferit Romania de asemenea dezastru!
http://www.zf.ro/zf-news/evolutia-datoriei-externe-a-romaniei-din-2004-pana-in-prezent-13892541
O tara se poate indatora pe pietele financiare internationale aproape nelimitat, in conditiile in care economia este competitiva si produce bani si plus-valoare.
De exemplu, tara cu cea mai mare datorie externa de pe glob este USA, adica exact tara cu cea mai eficienta si mai competitiva economie din lume!
Mai mult, la sfarsitul anului 1989, Romania era singura tara din Europa care avea ZERO datorii externe! Cu toate astea, nivelul de trai al populatiei era cel mai scazut din Europa, sub pragul critic de saracie, iar economia era in colaps!
Problema Greciei nu este nivelul datoriei externe, ci politica desantata si nesimtita de sorginte bolsevica de a consuma mai mult decat produce si de a mentine un aparat bugetar supradimensionat care consuma resurse financiare imense, cu salarii si pensii la nivelul Germaniei, dar cu eficienta economica ZERO!!!
Populatia Greciei este jumatate fata de cea a Romaniei. Cu toate astea, in Grecia, tara cu o economie capitalista de cand se stie, trei sferturi din forta activa de munca este platita de la buget: salariati la stat, pensionari, someri, asistati sociali, handicapati, lenesi cu acte in regula, activisti socialisti, bolnavi inchipuiti de cand s-au nascut, boemi dansatori de sirtaki, etc.
Mai mult, in megalomania lor au trecut fara discernamant la euro (de, sa nu fie mai prejos decat francezii si nemtii!!!)! Daca si-ar fi pastrat drahma, acum rezolvau criza extrem de simplu: o devalorizau rapid fata de euro si ieseau la liman!
Dar de, capra raioasa tine coada sus, nu-i asa?
Intelege odata ca asta este apanajul si dreptul celui mai puternic! Rusii de-asta ii invidiaza pe americani de o suta de ani, pentru ca nu pot face si ei chestiile astea! In Europa, rolul asta il detine Germania si si-l joaca pe plan local la fel ca si USA pe plan mondial.
Grecia in schimb n-are ce face, trebuie sa se vanda pana la blana ca sa iasa la liman. Daca nu se lacomeau ca prostii la moneda euro, puteau si ei sa tipareasca acum la drahme cat cuprinde, la fel ca cum tiparesc SUA dolarii.
Prostia si inganfarea se platesc, si grecii platesc asta acum.
Tu crezi ca Anglia, Danemarca, Suedia, Cehia sau Polonia au refuzat adoptarea monedei euro pentru ca au economii instabile? Eu cred ca au decis asta pentru ca sa nu-si lege propria politica economica si financiara de loteria unor tari ca Romania, Ungaria, Bulgaria sau Grecia!!!
.....Asta nu prea o face performanta atunci cand consumi mai mult decat produci. Nu mai spun de faptul ca economia Americana nu e chiar performanta tinand cont ca e bazata pe financial services (70%) si ceva fast food. Poti sa-mi spui de economia Germana ca e performanta pt ca e bazata pe export si te cred dar USA. Avantajul USA e ca dolarul (petrodollar) e moneda de rezerva si ca ei se imprumuta in moneda pe care o pot tipari.
But remember: The only difference between USA and Greece is TIME.
Cifra e adevarat nu e 70% e undeva pe la 52% dupa ultimele estimari ale data.worldbank.org/country - deci sorry pt exagerare.
America nu e cel mai mare producator de titei, iar acuma decand cu pretul petrolului scazut industria lor de fracking cam sufera (pretul barilului trebuie sa fie undeva la $50 ca industria de fracking sa fie pe plus). Nici cei mai mari exportatori din lume nu sunt. China, EU, Germany si Japan au exporturi mai mari decat USA.
Si I-ti spun asta nu dupa pozitia unuia platit de KGB sau Voiculescu sau cine crezi tu ci dupa pozitia unuia care traieste in US si e angajat federal (e adevarat pt DoD) din 2009.
"O tara se poate indatora pe pietele financiare internationale aproape nelimitat, in conditiile in care economia este competitiva si produce bani si plus-valoare."
pana in 2008 a crescut datoria privata (gigel s-a imprumutat sa-si cumpere pereti de bca)
dupa 2008 nepotii pensionarului s-au imprumutat ca sa-i plateasca pensia umflata
din 2012 s-a schimbat ceva? da. Ponta imprumuta la fel de mult ca Boc (cum altfel ar putea avea bugete cu deficit? 2-3%), dar sectorul privat echilibreaza balanta.
- capitalul grecesc e la Londra nu la atane ( toate averile armatoruilor fara exceptie).
- Boc a avut de unde taia pentru ca A reusit Tariceanu sa faca economia sa duduie atunci, cu un guvern minoritar ! Nu conteaza cat de jos a ajuns acum tariceanu ( sau conteaza mai putin). Atunci a fost probabil cel mai bun prim ministru post revolutie.
Va recomand sa cititi.
In timpul guvernarii Tariceanu, cresterea economica medie a fost de...5,2% anual, tim pde 4 ani.
Eu cred ca am citit, daca-mi e permis, oricat de rauvoitoare s-ar vrea remarca dumneavoastra.
nu am curajul sa citez din Biblie dar chiar seamana cu " au ochi si nu vor/pot sa vada".
Un om isi arat adevarata valoare in momentele de criza.. nu cand totul e bine si frumos..
-crestere economica cu buletinul 8.8%
-6.5 miliarde de euro, de la Diapora(care ponta nu o lasa sa voteze de frica),
-3.7 miliarde de euro, din vinzarea BCR,
- vinzarea petrolului din Marea Neagra, desi procesul in carea a fost implicata Romania, nu se terminase,
-cu toata aceasta risipa sleatca de infractori pnl-psd, a pierdut alegirile,
Rezultat financiar la 31.12.2008, publicat de INS:
-minus 5.5% din PIB,
Asa a fost luata, tara de sub infractorii viitori uselisti,guvernarea Basescu-BOC, peste care a venit si criza din 2009-2010,
- 2008 = 8,8% creşterea PIB pe semestrul I 2008 fata de 2007 !!!
- 2008 a fot anul cu cel mai mare PIB din istorie (posibil sa-l fi depasit din nou in 2014).
- România a fost in 2008 pe locul 2 în Europa la creştere economică. A batut in anul acela pe Polonia, singura tara care nu a fost in recesiune, din europa in timpul crizei.
Realizez ca nici nu mai scri rapsunsul pentru dvs. ci pentru oamenii care chiar vor sa aiba o informatie corecta. E ASA GREU DE IESIT DIN PARTIZANTA POLITIC ??? Din partea mea putea sa fie Guvernul lui NED STARK, numai sa fi avut aceleasi rezultate. Si imi dorecs pentro noi, ca oricare guvern, indiferent de culoare sa aiba macar 60% din performanta guvernului Tariceanu.
sau poate milionul de bugetari subit s-a pus pe munca? :))
cand un apartament in Bucuresti se cumpara in ianuarie 2007 cu 50.000 si se vinde in iunie 2008 cu 100.000 (imprumutati in CHF), creste si PIB-ul, dar aia e crestere economica? PIBul este un indicator cantitativ. daca nu faci nici un efort sa intelegi ce se afla in spatele lui, te poate pacali usor.
daca pun biciul pe tine si-ti creste productia, te vei lauda in biserica ce performant esti? dar daca te imprumuti ca sa-ti cumperi masina, te lauzi ca esti mai bogat? tot prostul poate trai pe datorie.. e ceva mai complicat sa fii tu ala care produce mai mult decat ai nevoie, ca sa mai dai si la amarati.
1. in 2009 a venit PDL si....am inegistrat -7,1% "crestere" si 0,8% in 2010. JAF SI PULBERE.
2. in 2013 am depasit PIB-ul din 2008. ( 139,7 md EUR vs. 140,6 in 2013 - an agricol f bun).
Asta spune cat de praf a fost guvernarea PDL.
3. si da, la 8,1% ( 2006) si 8,5% ( 2008) crestere, economia DUDUIE, dupa orice standarde economice.
Sursa aici in ziarul financiar : http://www.zf.ro/zf-utile/pib-ul-romaniei-evolutia-produsului-intern-brut-ins-8264863
Mai interesant, intre timp am calculat CAT DATOREAZA grecii pana la sfarsitul lui ianuarie 2016. cam in 6 luni APROX;
ei bine, trebuie sa dea inapoi 12,41 Md EUR. Pentru o poulatie de vreo 11,5 milioane e enorm....nu se sustenabil pur si simplu.
Strausskahn nu e prost, a dat sah guvernelor occidentale propunand o solutie desteapta...in folosul tuturor ( mai putin a rechinilor financiar. Cautati-o si vedeti, e de azi.
Sunt fraieri ca nu dubleaza preturile la turism si sa-si plateascarapid datoriile (e valabil si pt. Italia si Spania) si sa-i lase pe desteptii astia sa mearga in vacanta in Tunisia si in Alaska...
Daca nu ma insel, criza a pornit din sectorul imobiliarelor!
Pe vremea aia, toti Gheorghe si Vasile din Romania dadeau asalt la banci ca sa-si credite cu buletinul pentru achizitionarea de apartamente noi, de terenuri pentru case de vacanta sau de vile prin Pipera.
Tot romanul lua credite pentru vacante in Grecia si Turcia la "all inclusive" si-si punea termopane la ferestre, isi cumpara ultimul I-phone si cel mai nou tip de plasma! Iar Loganul il schimba pe Ford sau Audi!
Dupa mintea ta, astea erau produse care nu erau cerute pe piata? Te asigur eu, era chiar bataie pe ele, cozi mari!
Criza a venit de la prostia omeneasca; tot taranul a crezut ca se poate metamorfoza brusc in boier daca ia credite cu nemiluita de la banci! Bancile au speculat din plin aceasta idiotenie si le-a dat sa-i sature! Apoi, taranul a descoperit ca nu are de unde plati ratele si bancile au aflat ca degeaba le ia inapoi casele si masinile datornicilor ca n-are cui sa le revanda sa-si scoata paguba!
De-aici a pornit criza!
In alta ordine de idei ar trebui sa fii mai logic in argumentatie: pe de o parte spui ca Grecia are o infrastructura nemaipomenita, export, etc, etc , pe de alta parte ii faci TEMBELI...pai nu prea merge...
Pe mana clasei politice o sa ne ducem fix in neant. Lasa-ma cu Basestii si Bocii tai. Suntem la fel de saraci si cu si fara ei. La fel cu Poanta si cu alte lipitori puturoase.
Nu ne-a imprumutat pentru datorii, iar cu imprumuturile respective nu s-au facut plati nici macar la pensii.
Si basescu mai voalat a spus ca e pentru "centuri", dar stie cineva si pana in ziua de astazi unde s-au dus banii???
Si de ce ne tot imprumutam mai departe?
Realitatea dupa mai bine de 6 ani de la descoperirea minciunilor din raportarile oficiale privind situatia financiara a tarii (pe baza carora au primit mare parte din imprumuturile ce nu au de unde le returna) e ca Grecia inca consuma mai mult decat produce. NU datoria sau dobanzile ce trebuie platite statelor europene si FMI sunt problemele ce au blocat inca un bailout acum ci faptul ca oricati bani le dai grecilor ei nu au de unde sa plateasca nici macar datoria, daramite dobanzile pentru bani.
Cand produci in tara de 8 lei si cheltui 10 zi de zi nu e de niciun folos ajutorul financiar extern, sunt bani aruncati intrun sac fara fund.
"Nesimtirea" imperialistilor din Troica a fost sa le ceara grecilor ca inainte de orice nou plan de asistenta financiara sa isi limiteze cheltuielile la nivelul veniturilor proprii. Nu sa plateasca dobanzi nesimtite sau macar un cent din datoria existenta. O "jignire" de neintalnit pentru prim-sinistrul Tzaziki care a iesit din sala de la negocieri.
Restul e sirtaki, iar grecii vor incepe sa danseze in curand desculti. Fiecare doarme cum isi asterne si e responsabil pentru actiunile lui. In Grecia tocmai a sosit ziua scadentei.
De asta SUA are datorie externa de trilioane $$ .. ei consuma exact cat produc :D
1. trei decenii de clasa politica imbecila si neprofesionista ( nu doar corupta) care...pentru a se mentine la putere, dat fiind ca nu faceau nimic bun...AU MITUIT PE GRECI CU MASURI POPULISTE NESUSTEBNABILE, care au sfarsit prin a corupe insasi fibra natiei grecesti.
2. Nu explici insa CUM DE S-A AGRAVAT SITUATIA Greciei in mod ACCELERAT, tocmai de can TROICA a INCEPUT SA-I "AJUTE". (40% in plus la datoria publica in 3 ani si 9 luni).
3. Pentru ca...guvernele german si francez, care detineau mai mult de 40% din sistemul bancar grec (Piraesu Bank era detinut de Credit Agricole) au dat bani in nestire GUVERNULUI ( nu poporului grec) pentru a putea permite bancilor lor sa se retraga in securitate din peninsula = AU INDATORAT PE GRECI in ritm accelerat pentru a-si limitat lor pierderile. daca asta nu e cinism....ce spun eu...ar trebui sa fie penal.
Ori despre asta se tace malc in presa.
Nu ma intelegeti gresit, eu nu zic ca grecii nu sunt de vina. Dar prea se spune doar o parte a adevarului.
Exact banca care a deschis prima balul atacurilor speculative asupra Greciei 11 ani mai tarziu.
Cine stie care sunt rezervele de aur din banci, cum se misca acestea si cum se misca sistemul monetar? E greu de zis!
Grecia inchide usile si de maine isi emite propria moneda in functie de necesitati si rezerva de aur care sigur nu s-a miscat.
Ce va face occidentul? Nu va mai colabora cu grecia? Ce prostie!
Acum gracia nu mai dispune de moneda europeana pentru ca anumite state fac un comert in care au atras toate resursele acestora (ex Germaniei) lasandu-i pe aestia in fundul gol.
Dar aurul n-a plecat aici e bataia!
Nu ca nu ar fi o cerere de bun simt. dar cand bunul simt se pune in contra masinariei de propaganda, sfarseste zdrobit.
"Otio catule tibi molestant" - adica " Rusancule lenea duce la vodka, vodka la crima"
Diavolul se ascunde in detalii.
Libertatea de a alege, inseamna sa poti efectiv alege fie ca se dovedeste bine sau rau. Referendumul e salutar pentru Grecia. O "gura" de oxigen democratic.
Pentru ca asa s-a cerut !
Pentru ca asa se asigura dominatia economica.
Sigur, oamenii aia raman pe drumuri, insa alocatia de somaj e mai mica decat salariul - asa ca au facut o economie.
Daca vorbim de umilinte: in Grecia alocatia pentru copii era (poate inca mai este) mai mare ca in Germania. SI asta tot umilitor era, nu?
Tu daca te imprumuti prosteste la banca ca sa-ti cumperi plasma si sa-ti faci concediul in Grecia ca sa te simti "domn", desi salariul tau nu-ti permite extravagante de genul asta si nu mai poti plati datoria, atunci banca iti va lua plasma, casa, terenul, porcul din cotet, gainile din curte si chiar costumul de haine pe care l-ai cumparat pentru nunta!
Daca te-ai fi limitat la un televizor comun si la vacante la Olanesti, ramaneai si cu televizorul, si cu porcul si gainile, si cu costumul de la nunta!
Pe lumea asta, nimic nu-i pe gratis, poate doar ajutoarele pentru asistatii sociali!
Grecia nu este asistat social pentru UE, asa ca trebuie sa plateasca cu absolut tot ce are!
Pentru situatia asta, trebuiesc executati in piata publica cei care au avut pe mana destinele tarii, adica guvernul si parlamentul; in niciun caz UE sau FMI!!!
Capisci?
Sigur ca da, TAANSTFL!
Ajutoarele acelea sociale sunt din banii nostri, ai celor ce PLATIM taxe si impozite, iar pentru destinatari, ele implica obligatia de a vota cu partidul lui Ilici, sau cu cine le spune primarul care imparte ajutoarele respective!
Ce treaba are un stat profund corupt sa posede active pe care nu le poate eficientiza.
S-a umplut iar forumul de moldo-rusnaci muritori de foame. La oase potai!!
Tsipras nu va mai fi probabil in fruntea guvernului din spetembrie dar....va fi fost intre timp un TERMOPILE modern.
Categorisirile astea facile nu ajuta cu nimic discutia.
Tsipras devine - oricat de atipic apare si oricat nu-mi vine nici mie sa cred ca o scriu - un EROU AL TIMPRILOR NOASTRE. Cu toate bubele/hibele lui. DE CE ?
Pentru ca, intr-o situatie de catastrofa nationala, are curajul sa stea drept si sa ia pumnale in spate, ARE CURAJUL sa faca apel la popor , ceea ce nu mai convine clicii politica actuale europeene care se simte prinsa in ofsaid.
Pentru ca acest Tsipras, reevoca, asa cum numai grecii care au dat numele continentului Europa, reevoca pentru masele occidental tot mai ignorante conceptul de libertate si libera alegere ( free choice) trimitandu-ne direct la Benjamin Constant ( "spere libertatea anticilor si libertatea modernilor") si Isaiah Berlin si conceptuele de libertate "negativa " si libertate "pozitiva". CEEA CE E ACTUALMENTE PUR SI SIMPLU PREA MULT pentru politicienii europeni actuali si pentru masele indobitocite.
Desi neverosimil pentru mine, BRAVO TSIPRAS. A te intoarce la popor intr-un asemenea moment e un gest de o noblete antica ( si de o legitimitate politica perfecta).
A, si tot vad ca se uita chestia asta. In campania electorala, Syriza a promis ca face curatenie, se lupta cu coruptia, cu evazionistii, cu hotii si cu White Walkerii. De cand e la putere, nu a facut nimic.
Mai ales ca la noi, idolii tai Ponta, Dragnea, Ghita, Sova si Mazare sunt cam pe tobogan.
Visam, cu un bun coleg, sa stam spijiniti de un chiparos cu fata la marea azurie, muscand cu pofta dintr-o portocala, dupa ce am mancat putina feta cu masline.
Sper sa imi pot realiza acest vis...de paradis simplist, daca imi va da Domnul zile.
- Vreti sa se dubleze pensiile ? DA sau NU ?
Cum crezi ca va iesi acel referendum?
Te-ai gandit ? Acum ai inteles ?
1. Nu am inteles aluzia dvs.
2. comentariul dvs nu merita un raspuns adecvat...chair fan de SF si/sau "fantasy" fiind, cele 2 situatii expuse neputandu-se compara.
Cel putin nu la modul " Ghencea" folosit de dvs.
Am descris o situatie ipotetica si am pus cateva intrebari. Nu era un comentariu. Si nu asteptam raspuns la ceea ce nu este.
Asteptam raspuns la intrebari. Daca nu puteti raspunde, nu e nici o suparare.
Dar nu are rost sa deviati problema si sa ma atentionati asupra " limbajului ".
Nu cred ca exista argumente pentru acesta critica. Folositi un paravan in spatele caruia incercati sa ascundeti imposibilitatea de a raspunde cinstit la intrebarile mele.
Sanatate !
Tzipras e un comunistoid clasic iar grecilor le-as recomanda niste vizite in Venezuela. Sa vada cum o tara muuult mai bogata ca Grecia poate fi transformata in ruine de comunisti.
O sa va pape gaia si pe voi cat de curand. Cu petrol la 40 USD/baril o sa opriti livrarile.
Referitor la oaiele grecilor mi-e teama ca grecii l-au redescoperit simultan pe Tesla.
Oricum Grecia este calcaiul lui Achille ,asa ca trebuie cat mai repede sa se faca Grexitul ca sa fie mai bine pentru toti !
Dupa parerea mea, o iesire a Greciei ar relega UE-ul la statut de NAFTA, sau undeva pe-acolo.
Unde noi nici nu suntem, ca tara.
Asa ca nu e mare drama...doar exagereaza presa in sprijinul speulatiilor bursiere si ale atacurilor eurosceptice.
Cum poti sa compari o asociere de liber schimb cu UE ?
toti suntem ingnoratin in anumite domenii, nu putem stii tot, fara suparare:
Evantual puteai compara NAFTA ( mai putin aspectul colonialistic mascat) cu tratatul CECA ( din 52). Asadar, in afara de 42 de ani de intraziere pentru nAFTA nu prea ai ce compara cu UE.
In plus, la greci e mai simplu: ies din zona euro, ies din UE, vorba aia, nu respecta minimele standarde decente pt. UE (daca a ajuns Ponta sa fie mai sus decat tzatziki asta e grav, foarte grav pentru viitorul UE)...
Iar pt. binele UE, e mai binhe cu Grecia complet out, sa se descurce.
Daca bibanul merita luminat caci pare de buna credinta, aici e ori rea credinta ori prostie.
Sa iei ad litteram declaratia politica a lui Merkl si sa neglijezi aspectele juridice minime ale integrarii europeene....e de nivel stadionul Ghencea ( sau oricare altul, nu e o aluzia la o echipa anume).
Uniunea a existat inintea zonei euro, ba chiar EXISTA SI ACUM IN AFARA / in plus de zona euro.
Pentru nivelul GHENCEA: poti sa fii in FIFA fara sa fii in UEFA.
" Ne sutor ultra crepidam " ( Adica :,Cizmarule, nu mai sus de sanda !").
Problema e ca grecii nu a au fost niciodata o tara sanatoasa si au masluit la statistici zeci de ani de zile.
Multa vreme i-au pacalit pe ceilalti pur si simplu, apoi a urmat o perioada in care au fost iertati ca poate isi revin dar acum s-a ajuns la fundul sacului. Koniet filma cum ar zice un clasic de la Kremlin,
Pana acum grecii au plătit jumătate din împrumut, 18 miliarde si mai au tot atât de plata.
O extensie a datei scadente nu justifica cererile creditorilor mai ales ca pana acum Grecia a plătit datoriile la timp, dar cu o mana se da cu alta se ia, politica deja cunoscuta din păcate.
Daca pana acum nu se platea nimic, atunci intelegeam pozitia creditorilor, dar asa e prea de tot si se cer prea multe de la greci, fie ei buni sau mai putini buni administratori.
premierul lor efectiv isi bate joc de ei, nu are nici o idee ce va face (nici daca iese, nici daca ramane), da ei sunt ofticati pe UE?!
ce vor? sa ii tina ue in brate?!
cred ca o greseala fatala pentru ue nu este grexitul, ci ajutorul neconditional dat greciei. daca ue cedeaza in fata acestui santaj, atunci s-a terminat pentru uniunea europeana!
Bai dar in anii '90 cand noi chitaiam de foame dupa comunism si "gretzii" explotau romanii pe piata neagra a muncii...atunci ei erau drepti cu noi?
Nu discut despre faptul ca acum, lucrurile sunt simple: s-au imprumutat trebuie sa plateasca, nu pot- sa isi vanda insulele...Oricum UE nu cere banii inapoi, ci doar le zice STOP la robinetul european...daca vor banii sa caute alti prosti.
Vad ca atat rusii cat si ailalti preteni intr-un ideologie, chinezii...nu se grabeste nimeni sa le dea bani de-a moaca SRL. Oare de ce?
Vai noua.
Pe mine ma intristeaza sincer, dincolo de dezbaterea in sine pentru ca denota ceva dureros despre noi ca popor.
Si apoi pe HNews..cei mai multi nu mai comenteaza..site-ul fiind intoxicat de postaci platiti care creeaza o anumita opinie...speciala dictata!
"Încă mai datorăm 1 miliard € din această afacere. Asta e de trei ori suma care i-a fost cerută Atenei ca reduceri suplimentare de pensii ca să obțină pachetul de ”ajutor” al UE."
Conform ”Stockholm International Peace Research Institute” (Sipri), Franța nu este cu mult în urmă. Aproximativ 10% din vânzările sale totale de arme merge către Grecia, care este membru al NATO. Din 2002 până în 2006, Grecia a fost al patrulea importator mondial de arme conventionale. Acum este de pe locul 10.
"Ca proporție din PIB, Grecia cheltuiește de două ori mai mult ca oricare alt membru al UE în domeniul apărării", a declarat Papadimoulis, care este, de asemenea fost deputat european.
"Și după ce criza economică a început, Germania și Franța au încercat să încheie tranzacții profitabile cu arme, în timp ne împingeau să facem reduceri drastice în domenii precum sănătatea."
http://www.theguardian.com/world/2012/apr/19/greece-military-spending-debt-crisis
Diferenta esta ca turcii si-au permis chestia asta si economic sunt pe crestere de peste 20 de ani(fara nici un fel de ajutor de la UE, x sau y) pe cand grecii au considerat ca e suficient sa cheltuiesti ca sa te crezi o mare putere. Cam ca rusii inainte de '90.
Lui Tzipras i s-a propus reducerea bugetului pentru aparare (inarmare), iar el a refuzat!
In plus, manifestul Syriza prevede iesirea din UE si NATO.
Mi se pare ciudat ca nimeni, nici in media, nu spune lucrurilor pe nume: Grecia nu isi va plati niciodata datoria actuala. Nici in 300 de ani nu isi vor plati macar jumatate din datoria actuala. Asta au inteles si creditorii, iar lista de masuri solicitata de ei, nu face decat sa mai alunge din impresia (catre piete si cetatenii buni platnici ai tarilor din zona Euro) ca Grecia ar putea scapa cu banii si (de facto) iertata de datoriii.
Era destul de predictibil ca se va ajunge aici, nu era foarte clar cand, pt ca:
1. Syriza a castigat alegerile pe principiul ca nu vor plati
2. Tsipras este un comunist suta la suta. (Pe fiu-su l-a numit Ernesto, dupa Che Guevara.) Doar nu o fi prost sa lase puterea din mana.
3. Grecia si-a masluit statistica pt a accede in zona Euro si a face smecheriile pe care le-a facut. Daca va uitati in lista publicata de HN a cerintelor creditorilor, una se referea la numirea la Institutul de Statistica a unui director care sa nu masluiasca cifrele.
4. Datoria e regula in Grecia. lasand la o parte datoria suverana, in Grecia e sport national neplata datoriilor, inclusiv ale populatiei catre banci (un punct de campanie al Syriza era ca cei cu case mici sau apartamente nu vor fi evacuati daca nu platesc banca). Contribuabilii au datorii la Fisc (certe, nu economie neagra) in jur de 77 mld Euro. In plus evaziunea e in floare
5.Nu a vorbit nimeni pana acum de datoriile bancilor din Grecia, in special catre Banca Centrala Europeana care le-a pompat cam 86 mld Euro. Banii astia sunt printati, ceea ce se traduce prin inflatie pentru cetatenii din zona euro.
6. Nici un guv grec nu a impl mare lucru din masurile convenite deja
a) Maine: Grecia nu plateste FMI (nu vrea, ca are bani si ar putea, motivul e povestea cu dobanzile pe care le datoreaza BCE -Greciei - tare nu?)
b) Poimaine: FMI pune Grecia in "intarziere" - nu in faliment, pentru ca BCE o tine pe oxygen (nespus- pentru ca nu vrea sa genereze si mai mult instabilitte si oricum nu stie ce sa faca...)
c) Miercuri: BCE sustine mai departe Grecia, trecand din ELA pe imprumuturi (ca doar FMI nu a declarant-o insolvabila - va amintiti?)
d) Joi: Grecia declara ca mai sunt doua zile pana la referendum si e oricum prea tarziu sa mai schimbi ceva (nespus- veti vedea de ce)
e) Vineri - liniste (nespus - (pregatiri pentru drahma si doua moenzi paralele- asta nu e interzis de nimic, nici de eurozona si multumeste si poporul grec...
f) Duminica - grecii voteaza (nu are importanta cum, veti vedea de ce)
g) Luni - daca e DA, nu conteza ca pachetul e desuet si oricum conditiile s-au schimbat, se renegociaza etc...
Daca e NU , iar nu conteaza - tot din motivul de mai sus
Intre timp insa, saptamana a condus la emiterea sistemului cu doua monezi, Grecia a scapat de plata la FMI, Eurozona a scapat de contagiune, poporul grec e fericit cu drahma lui (mai sarac decat cu euro, dar demn...).
+++++++++
La ce a folosit? Simplu - s-a trecut la drahma mai repede decat prin mecasnimele eurozonei (ar fi trebuit create, dar asa sub presiune a mers mult mai repede). Tsipras pastreaza conducerea, Grecia ramane in Euro. Si in UE.
Cine facut posibila aceasta aiureala?
1) FMI - care are o carte de bucate cu o sngura reteta
2) Comisia Europeana, formata din la nivel de functionari persoane incapabile sa inteleaga in ce sunt
Într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru, aproximativ 25 deputați Laburiști și ai Partidului Verde au cerut guvernului să sprijine organizarea unui summit european pentru a conveni asupra anulării datoriilor Greciei.
Publicată de ”The Guardian” duminică, scrisoarea cere de asemenea să se pună capăt politicilor de austeritate distructive care au adus sărăcia și nedreptatea în Europa.
http://www.theguardian.com/world/2015/jun/28/greek-crisis-brings-eurozone-to-a-crossroads
Asta e ca si cum ai spune ca "cercetatorii britanici au descoperit ...bla,bla"
Daca parlamentarii lui PPDD ar face o petitie azi prin care ar sustine ca Grecia trebuie ajutata sau ca Romania trebuie sa iasa din UE ma intreb ce relevanta ar avea.
Datorie externă pe termen lung = 72,23 miliarde Euro
Datorie externă pe termen scurt = 20,07 miliarde Euro
TOTAL = 92,3 miliarde Euro
PIB Romania 2014 = 670 miliarde Lei (200 mld. Dolari)
astazi vedem ca decizia unor oameni politici de a reduce pensiile si salariile din sectorul bugetar este corecta(ar trebui sa meditam si sa ne asumam acesta decizie,noi ca cetateni,in caz contrar noi platim costurile).in 3 ani de guvernare ponta a crescut datoria romaniei cu cca 3 mld euro.problema este ca banii s-au dus in masuri populiste(reintregire pensii,salarii bugetari,etc),nu in investitii (care ar fi justificat acesta crestere a datoriei publice),ar fi creat plus la buget,locuri de munca noi,crestere economica.ne imprumutam ca sa dam pomeni,sau sa finantam furtul si imbogatirea celor care conduc romania de un simplu primar pina la primul ministru.grecii de rand platesc pentru acum mirajul mentalitatii socialiste.ar trebui sa accepte masurile europenilor chiar daca asta inseamna salarii mici,pensii mici,taxe mari.alfel vor plati prin pierderea economiilor.sa nu uitam perioada 1990-1996-in care leul s-a devalorizat masiv.trecerea la drahma asta va insemna,o inflatie masiva,un stat incapabil sa ofere garantii credibile pentru imprumuturi,cel putin 10 ani de haos in prapastia economica.guvernul grec este incapabil sa-si asume raspunderea politica a deciziilor dure.este un muribund care nu vrea sa fie tratat.finalul este aproape.
"Juncker a arătat în mod clar ca de lovit de panică pe parcursul conferinței de presă pentru că Tsipras nu numai că i-a prins pe picior greșit, dar a făcut și o manevră abilă", a declarat Alexis Mantheakis, fostul purtător de cuvânt al partidului de dreapta LAOS în comentarii care vor avea ecou larg în Grecia.
"Guvernul grec a devoalat toată cacealmaua după acel ultimatum ”take it or leave it” adresat Greciei. Tsipras nu mai este în orbita lor de control. El este pasărea care a zburat din cușcă."
Iar guvernul grec a ripostat cu un răspuns energic la lamentările lui Juncker. Într-o declarație concisă, de doar zece cuvinte, purtătorul de cuvânt al guvernului Gavriel Sakellarides a declarat:
"Factorul indispensabil ca semn de bunăvoință și credibilitate în orice negociere este sinceritatea."
acest supliciu ne_a fost iertat in 2010.
Astia ce vor face cu cei 20 de arginti ?
Îmi vine greu să-nțeleg de unde vine atâta nesimțire, bine, poate pt. ceva bănuți se prostituiază, dar pt. câți?
Tariful lor e cam scăzut, raportat la calitatea comentariilor pe care le postează.
Diversitate ecoomica mica + capital uman slab = nivel de trai redus (oricum ai rasuci, tot mitraliera iese..;-)).
Am constatat o mult prea mare incredere in indicatorii economici gen PIB, datorie etc. Acestia nu reflecta decat o situatie de moment si aceea distorsionata, nicidecum nu previzioneaza macar un viitor apropiat.
De-aia orice incercare de a gandi "ce se va intimpla" pe aceste baze e sortita esecului.
Grecia se afla sub stapinirea acestui binom diversitate redusa + capital uman slab. Nu va iesi din aceasta situatie decat in 30-40 de ani (durata a doua generatii).
Asa a fost si inainte de euro, asa e in euro si va fi si dupa - cu Noua Drahma (:-)).
Noi avem comun cu ei capitalul uman slab. o diversitate acceptabila ne-a salvat pana acum, dar politica paguboasa fata de IMM-uri, ne va adduce curand in aceeasi situatie cu Grecia. Doar ca noi vom putea devaloriza leul.
Si nu sunt numai pro-Syriza.
Au inceput "oile" sa se trezeasca la realitate. Nasol de pastori! Aia de la varza de Bruxelles!
"19.52: In Piata Syntagma din centrul Atenei s-au strans sute de greci pro-Syriza"
"Sunt aici pentru a sprijini țara mea", a declarat Katherine, un psiholog.
"Vreau libertate pentru țara mea și demnitate pentru poporul său, pentru că acum țara mea nu este liberă și oamenii săi și-au pierdut demnitatea. S-ar putea să fie foarte greu de duminică încolo, însă libertatea cere trudă."
"Probabil avem mult de pierdut dacă plecăm din Europa", a declarat Alex Zoubouglou, un fotograf.
"Dar va merita dacă asta este ceea ce este nevoie pentru a ne recupera demnitatea. Suntem aici pentru că ne-am săturat de modul cum suntem tratați ca și cum am fi ignoranți. Avem o bună educație, suntem civilizați, suntem mulți și suntem tratați ca și cum n-am exista."
”Noi avem dreptatea de partea noastră. Dacă putem depăși teama, atunci nu mai rămâne nimic de care să ne fie frică.”