Scenariul Grexit provoaca turbulente pe pietele financiare internationale
Pietele europene erau cele mai afectate, fara a se inregistra insa miscari de panica.
In jurul orei 09,30 (07,30 GMT), Bursa din Frankfurt pierdea 4,23%, cea din Paris 4,00%, Londra 2,15%, Madrid 4,38% si Milano 4,33%.
Euro se deprecia si el, fara excese, insa, la 1,1081 dolari, dupa ce trecuse sub pragul de 1,10 dolari in tranzactiile asiatice, fata de 1,1160 dolari la finele saptamanii trecute la New York.
Si piata datoriilor traversa o zona de turbulente. Randamentul titlurilor pe zece ani ale Greciei a ajuns la 14,574%, cel mai mare nivel de la finele lui 2012 (10,845% la inchiderea de vineri).
In acest context, si datoriile tarilor din sudul zonei euro erau afectata, dobanda dobanda pentru Spania crescand, spre exemplu, la 2,317% (fata de 2,110% vineri).
Unii analisti, precum cei ai bancii suedeze Nordea, cred ca un "Grexit" nu este inevitabil, chiar daca "orizontul s-a intunecat mai mult". "Luni va fi o zi volatila, dar nu ne asteptam la o noua criza financiara", afirma acestia.
"Grexit a inceput dar BCE ajuta, nu va fi contagioasa pentru restul zonei euro", crede Bruno Cavalier, economist sef la Oddo Securities.
"Situatie foarte volatila"
Si pietele asiatice au acuzat lovitura, in special bursele chinezesti, care isi continuau caderea, dupa o corectie de circa 20% in ultimele doua saptamani, legata de temerile de supraevaluare a pietei, dupa luni intregi de crestere.
Tokyo a inchis cu o pierdere de 2,88%, Sydney a cedat 2,23%, Seul 1,42% si Taipei 2,39%. Hong Kong a inchis cu o cadere de 2,61%.
Bursele continentale chinezesti, care au suferit o degringolada spectaculoasa vineri - peste 7% - au cunoscut o scurta apreciere, inainte de a reveni puternic pe scadere.
Shanghai a terminat in scadere de 3,34% iar Shenzen 6,06%.
"Situatia va ramane foarte volatila, multe lucruri se pot schimba foarte rapid, nu exista un scenariu antedatat", avertizeaza agentia financiara Bloomberg News.
Premierul grec Alexis Tsipras a provocat stupoare in noaptea de vineri spre sambata cand a anuntat un referendum asupra cerintelor creditorilor internationali, prevazut in 5 iulie, dupa cinci luni de negocieri cu UE, BCE si FMI.
Speranta unui acord de ultim moment nu a disparut complet, avand in vedere ca Banca Centrala Europeana (BCE) a acordat o gura de oxigen Greciei mentinand intact plafonul de lichiditati de urgenta pentru bancile grecesti (creditele ELA).

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
premierul lor vrea pus si simplu sa obtina totul si sa nu dea nimic. chiar daca (pron absurd) va obtine acest lucru.... este doar amanarea inevitabilului pentur ca grecii nu par sa realizeze ca problema e la ei , nu la ue