E oficial: Grecia a devenit prima economie avansata care a intrat in incetare de plati in raport cu FMI / Reuniune cruciala a Bancii Centrale Europene, miercuri
Atena nu mai are acum acces la resursele financiare ale FMI care, la randul sau, se confrunta cu cea mai mare neplata din istoria sa.
"Confirm ca plata (...) datorata FMI de catre Grecia astazi nu a fost facuta", a precizat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, citat intr-un comunicat.
Grecia avertizase marti ca nu isi va putea onora obligatia fata de FMI, care a participat, alaturi de europeni, la doua planuri de salvare a acestei tari, insotite de o cura drastica de austeritate.
Acest esec constituie un serios revers si pentru credibilitatea FMI, care nu a mai inregistrat un default din 2001, cu Zimbabwe, si care a acordat Greciei cel mai mare credit din istoria sa.
Recent, Fondul spunea ca se asteapta ca Atena sa-si onoreze angajamentele financiare.
Si problemele FMI cu Grecia nu se opresc aici. Tara trebuie sa vireze in total 5,4 miliarde de euro in conturile Fondului in acest an, dintr-o datorie totala de circa 21 miliarde de euro.
Urmatoarea plata de 284 milioane de euro are scandenta in 1 august.
In paralel, componenta europeana a planului de ajutor pentru Grecia a incetat, asa cum era prevazut, la ora 22,00 GMT, privand tara de 16 miliarde de euro de ajutoare sub toate formele (credite, profituri din obligatiunile detinute de BCE, fonduri de ajutor).
Privata de injectiile de capital ale institutiilor (FMI, UE, BCE) care tin tara sub perfuzie financiara din 2010, Grecia supravietuieste acum doar datorita ajutorului de urgenta oferit bancilor sale de catre BCE.
Consecintele sunt dificil de prevazut dar presedintele american Barack Obama a avertizat marti asupra unui "impact semnificativ" al crizei asupra cresterii economice europene.
Loviturile de teatru incercate de Tsipras
Grecia avertizase ca nu va putea plati transa catre FMI, pe care il auza de "comportament criminal" dupa ce a impus o cura drastica de austeritate populatiei din aceasta tara.
Dar autoritatile au incercat in extremis sa activeze o clauza exceptionala a FMI care permite o amanare a platii.
Consiliul de Administratie al Fondului a fost informati marti si a inceput sa studeze solicitarea, potrivit unei surse apropiate de discutii, citata de AFP, dar se va reuni ulterior pentru a o aproba sau nu.
Consiliul de Administratie se va reuni "in timp util", a precizat Rice, fara a oferi alte explicatii.
"Este o pagina trista a unui capitol trist. FMI si-a asumat riscuri enorme cu acest plan de ajutor", a comentat reprezentantul Braziliei la FMI, Paulo Nogueira Batista, care a precizat ca se exprima in nume personal.
In cursul zilei, Grecia a incercat o alta lovitura de teatru, facand noi propuneri creditorilor europeni, dupa ce a rupt negocierile sambata si a anuntat un referendum, duminica viitoare, pentru continuarea planului de ajutor.
In detaliu, Grecia a cerut Eurogrup sa poata incheia cu Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de sustinere din zona euro, un acord pe doi ani care sa ii permita sa isi acopere nevoile financiare, respectiv circa 30 de miliarde de euro, restructurand si datoria sa.
Grecia a lasat sa se inteleaga chiar ca ar putea sa suspende organizarea referendumului asupra propunerilor creditorilor daca se reiau negocierile cu UE, a declarat o sursa apropiata negocierilor.
Aceasta idee a unui al treilea plan de ajutor, prin intermediul MES, va fi studiata "prin intermediul procedurilor normale", a declarat Alexander Stubb, ministrul finlandez de Finante, dupa o conferinta telefonica a Eurogrup, in seara de marti. Ministrii isi vor relua discutiile miercuri.
In cursul zilei de marti, cancelarul german Angela Merkel afirmase ca Germania nu e pregatita sa discute un nou ajutor pentru Grecia inainte de duminica, ziua referendumului.
Ministrul german al Economiei conditionase noi discutii de anularea scrutinului, care starneste temeri foarte mari in Europa.
Reuniune cruciala a BCE
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a aratat enigmatic in fata ziaristilor, la Bruxelles, prezicand "evenimente importante (...) la care nu sunteti pregatiti".
In acest timp, cel putin 20.000 de persoane manifestau la Atena in favoarea unui Da la referendum, in opozitie fata de guvernul lui Alexis Tsipras care pledeaza pentru un "puternic nu".
Grecia are acum ochii indreptati spre o alta scadenta cruciala: reuniunea de miercuri celor 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE.
Acestia vor discuta in special despre mentinerea sau nu a unei linii de credite de urgenta in favoarea bancilor grecesti, fragilizate de retragerile masive de bani ale grecilor.
Tehnic, institutia ar putea decide sa inchida robinetul financiar catre Grecia, chiar daca acest lucru pare putin probabil.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Masline ?
Pana ulei de masline i-au luat nemtii :) :)
Daca falimentezi un concern important pe langa faptul ca destabilizezi situatia,trbuie sa refaci totul de la zero si asta costa timp si bani si putere
Eu nu primesc scrisori sau somatii nici de la FMI nici de la banci nici de la vodafone,asta pentru ca ma incadrez in ceea ce castig si nu intru pe mana camatarilor.
Grecii prea s-au crezut smecheri,ca sa poata intra la moneda euro au falsificat rapoartele,si acuma striga ca occidentul cel rau care a pompat bani la greu in Grecia ,vrea sa-i umileasca.
Cum va explicati ca ei au un somaj de 30% si la tineri de 50%,si firmele din Romania recruteaza mii de tineri romani pentru a lucra in Grecia ,pai romanii lucreaza pentru 700 euro dar grecii nici nu se scoala din pat pentru banii astia.Au pensii la fel cu germanii dar economia lor e o caricatura,pentru ca si-au votat la conducere incompetenti care au dat de inteles ca au gasit o vaca de muls fara sa aiba grija de ea.Isi merita soarta.
- mentalitati balcanice (cum sa facem sa eludam legea - emblematica poveste cu 324 de piscine declarate catre fisc versus 17.000 vazute din satelit http://www.nytimes.com/2010/05/02/world/europe/02evasion.html; cum sa trisam in statistici ca sa putem adera la euro)
- populismul politicienilor care n-au avut curajul sa le zica 'fratilor, traim mult peste ce ne permitem'
- marea criza financiara ce a lovit intreaga lume
- ideile 'creationistilor economici' de la Berlin, flancati de contabilii de la FMI, ce au pus Grecia pe spirala mortala a austeritatii, ducand cu masurire lor somajul la 30% si scaderea totala a GDP la 33%.
Istoria se repeta.
Este pacat ca aceasta tara frumoasa sa fie locuita de niste mincinosi si puturosi. Vor trebui sa vanda caci nimeni nu le va mai da bani.
Apoi, poate tgoate ambasadele si propriettile, vapoare daca mai au, avioane, etc.. le vor fi sechestrate pentru plata datoriilor. Nu este usor sa scapi dupa asa un jaf. Toate tarile contribuitoare la FMI vor suporta paguba, inclusiv Romania
cocotierii nu fac banane.
Dar o vom face...
Grecia (2014) are un GDP per capita undeva la 21000 USD;
In concluzie, un roman produce intr-un an jumatate din cat produce un grec in acelasi an.
Cu alte cuvinte, afirmatiile tale sunt total lipsite de temei si extremiste, ceea ce ma face sa cred ca esti o persoana slab pregatita (scoala nu ti-a placut), nu citesti, fiind radacina rautatii si frustrarii venita din neintelegerea unor aspecte din viata ta.
veti vede ca tovarasii greci vor fi salvati.
cat despre contim...oltchim...peanuts...au fost aranjate de si pentru politicienii romani
Eu as zice ca daca populatia dein EU nu e tampita cu totul vor iesi si ei pe strazi. Oricum va fi greu sa mai spui vreunuia ca acum trebuie sa luam masuri.
1. Auditarea datoriei publice şi renegocierea dobânzilor la datorie şi suspendarea plăţilor până în momentul revitalizării economiei şi apariţia creşterii economice şi a pieţei muncii
2. Cerere adresată UE de a schimba rolul Băncii Central Europene astfel încât să finanţeze Statele şi programele de investiţii publice
3. Creşterea taxei pe venit cu 75% în cazul veniturilor care depăşesc plafonul de 500.000 Euro
4. Schimbarea legilor electorale în favoarea unui sistem proporţional
5. Creşterea taxelor pe companiile mari pânăă la media europeană
6. Adoptarea unei taxe pe tranzacţiile financiare precum şi unei taxe speciale pe produsele de lux.
7. Interzicerea tranzacţionării derivativelor financiare speculative
8. Abolirea privilegiilor financiare acordate Bisericii şi industriei constructoare de nave
9. Combaterea „măsurilor secrete" ale băncilor şi a fugii capitalurilor peste graniţă
10. Tăierea drastică a cheltuielilor în domeniul apărării
11. Ridicarea salariului minim la nivelul de dinaintea tăierilor de austeritate, adică la nivelul de 750 lunar
12. Folosirea unor clădiri ale guvernului, băncilor şi Bisericii pentru adăpostirea persoanelor fără locuinţă
13. Deschidrea unor săli de mese în şcolile publice pentru a se putea oferi copiilor masa de dimineaţă şi prânzul
14. Servicii de sănătate gratuite pentru oamenii străzii, şomeri şi cei cu salarii mici
15. Contribuţie cu până la 30 din valoarea ratelor în cazul familiilor sărache care nu pot achita datoria
16. Creşterea alocaţiilor pentru şomeri. Creşterea protecţiei sociale pentru familiile mono-parentale, bătrâni, handicapaţi sau pentru familiile fără nici un fel de sursă de venit
17. Reduceri fiscale la bunurile de primă necesitate.
18. Naţionalizarea băncilor
19. Naţionalizarea companiilor de servicii publice din sectoarele strategice pentru creşterea economică a ţării (căi ferate, aeroporturi, poştă, distribuţia apei)
20. Favorizarea energiei regenerabile şi prote
22. Limitarea „angajărilor precare" şi sprijin pentru contractele pe perioadă nedeterminată.
23.Exitinderea sistemelor de protecţia muncii şi salariilor în cazul muncitorilor cu normă redusă.
24. Reluarea contractelor colective de muncă.
25. Creşterea activităţii inspecţiei muncii şi cerinţe noi în cazul companiilor care participă la licitaţii pentru contracte publice.
26. Reforme constituţionale în scopul garantării separării între Biserică şi Stat precum şi pentru protejarea dreptului la educaţie, sănătate şi mediu
27. Referendum asupra tratatelor şi altor acorduri pe care le avem cu Europa.
28. Abolirea privilegiilor pentru deputaţii din Parlamentul naţional. Înlăturarea protecţiei juridice speciale în cazul miniştrilor, permisiune dată curţilor de justiţie să acţioneze împotriva membrilor guvernului.
29. Demilitarizarea Gardei de Coastă şi a forţelor speciale anti-demonstraţii. Interdicţie ca poliţiştii să porte măşti sau să folosească arme de foc împotriva manifestanţilor. Schimbare conţinutului cursurilor la şcolile de poliţie pentru a insista asupra unor tematici precum imigraţia, drogurile şi factorii sociali.
30. Garantarea respectării drepturilor omului în centrele de detenţie pentru imigranţi.
31. Facilitarea reîntregirii familiale pentru imigranţi
32. Depenalizarea consumului de droguri în favoarea unei bătălii împotriva traficului de droguri. Creşterea fondurilor pentru centrele de reabilitare pentru drogaţi.
33. Reglementarea legală a „obiecţiei de conştiinţă"
34. Mărirea fondurilor pentru domeniul sănătăţii publice până la media nivelului european (media europeană este de 6% din PIB, în Grecia este de 3%)
35. Eliminarea tuturor plăţilor făcute de cetăţeni pentru ceea ce sunt servicii naţionale de sănătate.
36. Naţionalizarea spitalelor private. Eliminarea sistemului de participare privată la sistemul naţional de sănătate.
37. Retragerea trupelor greceşti din Afganistan şi din Balcani. Nu va m
http://www.grips.ac.jp/teacher/oono/hp/lecture_F/lec10.htm
2. Nu îți vinde plapuma străinilor, că rămâi fără ea.
3. În Grecia poți dormi foarte bine și fără plapumă.
SI ACUM INTREBARILE:
1- Cum se face ca inainte de UE Grecia era o tara fara probleme, grecii erau f. multumiti si acum au ajuns unde au ajuns ??
2 - Daca toate tarile sunt datoare cu sume imense (printre care USA are cea mai mare datorie externa) se pune intrebarea logica CINE ESTE ACEA ENTITATE CARE A IMPRUMUTAT PE TOATA LUMEA SI DE UNDE MAMA DR... A AVUT EA ATATIA BANI (probabil din munca cinstita nu ca lenesii de greci) ??
Hai ca e cusuta cu ata albastra...
1. Inainte de UE americanii au pompat bani in Grecia la fel ca in Germania si alte tari (Planul Marshall)
2. Cei care au imprumutat pe toata lumea sunt bancherii si dau un singur exemplu Goldman Sachs restul cauta si tu. De unde au bancherii bani? Din camata legala numita creditare, care se deruleaza de sute de ani.
Uitati-va la Grecia, suntem pe acelasi drum. Noi nu suntem insa membri ai EUR.