Guvernul britanic a anuntat oficial miercuri, in fata Parlamentului, planul de reducere a cheltuielilor sociale cu 12 miliarde de lire, in cadrul prezentarii primului buget 100% conservator al Marii Britanii in ultimii 20 de ani, scrie AFP.

Ministrul Finantelor, George Osborne, a explicat in fata deputatilor ca este vorba de economii de de 12 miliarde de lire sterline (17 miliarde e euro) "in cheltuielile sociale" si inca 5 miliarde de lire "in evaziunea fiscala si in dezechilibrele din sistemul nostru fiscal".

Obiectivul noului guvern condus de Cameron este sa ajunga la un excedent bugetar la orizontul anilor 2019-2020.

"Intotdeauna trebuie sa repari acoperisul atunci cand soarele straluceste", a spus Osborne, intr-o referinta indirecta la problemele de indatorare ale Greciei.

Cresterea britanica este destul de dinamica si ar urma sa atinga 2,4% in acest an.

"Trebuie sa trecem de la o societate bazata pe salarii, cheltuieli sociale ridicate si impozite mari la o societate cu salarii mari, cheltuieli sociale reduse si impozite reduse", a rezumat Osborne.

Printre reducerile de cheltuieli sociale figureaza in special reducerea plafonului maxim de alocatii pe care o familie il poate primi la 23.000 de lire anual (32.000 euro) pentru familiile londoneze si la 20.000 lire pentru restul tarii.

Guvernul va reduce, de asemenea, sprijinul acordat pentru locuinte si va reduce beneficiile pentru familiile numeroase.