Germanul Jens Weidmann, membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), crede ca institutia monetara nu ar trebui sa mai furnizeze ajutor de urgenta Greciei si a cerut partenerilor europeni ai Atenei sa isi asume aceasta sarcina, scrie AFP.

"Trebuie sa fie foarte clar ca responsabilitatea privind noi dezvoltari in Grecia si orice decizie privind transferul de resurse financiare este acum de resortul guvernului grec si al tarilor care ofera ajutor, si nu al consiliului guvernatorilor BCE", a declarat, intr-un discurs sustinut la Frankfurt, guvernatorul Bundesbank, banca centrala germana.

"Bancile centrale trebuie sa arate unde sunt limitele lor", a adaugat guvernatorul, un opozant declarat al ajutoarelor de urgenta (ELA) acordate de luni de zile de catre BCE bancilor grecesti, fragilizate de retrageri masive ale clientilor.

In fata riscului de esec al negocierilor intre Atena si creditorii sai, institutia monetara a inasprit luni conditiile de acordare a acestor credite, valoarea maxima fiind inghetata de o saptamana la circa 89 miliarde euro.

Pentru a evita asfixia financiara, guvernul grec a impus in paralel o inchidere a bancilor grecesti si controlul capitalurilor, pentru a evita retragerile de la ghisee.

"Bancile centrale nui au mandatul de a salva solvabilitatea bancilor sau a guvernelor (...) In Grecia, indoielile legate de solvabilitatea bancilor sunt legitime si cresc zi de zi", apreciaza Weidmann.