Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a respins joi orice comparatie intre datoria tarii sale dupa 1945, stersa in mare parte de Aliati in 1953, si cea a Greciei din prezent, afirmand ca "paralela creeaza confuzie", scrie AFP.

"A face o comparatie cu anii '20", dupa ce Germania, invinsa in 1918 si sufocata de cererile de despagubiri, "sau cu 1953 nu are nicio legatura cu situatia cu care ne-am confruntat in cursul ultimilor ani in zona euro (...) si acest lucru starneste confuzie", a declarat, in cadrul unui colocviu al Bundesbank, Schauble, ostil oricarei reduceri a datoriei elene.

Mai multi economisti, printre care francezul Thomas Piketty, au solicitat reducerea datoriei Greciei. Joi, Angela Merkel a respins inca o data aceasta ipoteza, pe care o considera "in afara discutiei".

"Germania este tara care nu si platit niciodata datoriile. Ea nu are legitimitatea sa tina lectii altor natiuni", a afirmat recent Piketty, pentru Die Zeit. El a reamintit ca in 1953, la opt ani dupa infrangerea Germaniei naziste, Aliatii au sters la conferinta de la Londra "60% din datoria externa" a tineri Republici Federale Germane.

Miercuri, premierul grec Alexis Tsipras a folosit acelasi argument la Strasbourg : "in 1953, popoarele europene au aratat (...) ce inseamna solidaritatea europeana". "60% din datoria Germaniei a fost stearsa. A fost manifestarea cea mai semnificativa de solidaritate din Istorie", a sustinut acesta.

"Aceasta paralela duce la confuzie, sa nu facem aceasta greseala", a replicat Schauble. "Evident, a existat nazismul si aliatii au luat decizia foarte inteligenta de a sterge datoria germana dupa al Doilea Razboi Mondial dar circumstantele erau total diferite", a argumentat el.