Klaus Iohannis a facut apel la "prudenta" in ceea ce priveste noul Cod Fiscal, care a fost trimis spre promulgare presedintelui, avertizand ca o reducere de taxe "poate fi utila" doar daca nu pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Intr-un eveniment organizat la sediul Bancii Nationale a Romaniei, Klaus Iohannis a precizat ca analizeaza noul Cod Fiscal aprobat de Parlament "pentru a decide" daca il va promulga sau nu, dar a exprimat o serie de ingrijorari legate de acesta.

"Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele prin simpla reducere a unor impozite (...) Nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face", a subliniat el, adaugand ca reducerea de taxe "poate fi utila fara sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice, consolidata cu eforturi serioase" in ultimii ani.

Presedintele a avertizat ca, "in prag de an electoral", trebuie inteleasa "distanta dintre tentatia politica si realitatea economica", iar contextul actual si criza greaca impun "abordari prudente, responsabile pentru starea finantelor publice si echilibrele economice".

"Situatia Greciei e fara indoiala una cu adevarat dificila insa in ultima vreme prea des si parca prea nedrept problemele economice ale Greciei au fost trecute in contul monedei comune, al UE, chiar", in conditiile in care aceasta tara s-a bazat de decenii pe un model economic sustinut "prin deficite si datorie publica".

"Astfel de echilibre trebuie corectate profund iar economia arata ca solutii politice miraculoase nu exista", a mentionat acesta.