Imbunatatirea situatiei economice in Statele Unite ar trebui sa "justifice" o majorare a dobanzii de interventie in acest an, in ciuda "incertitudinilor" legate in special de scena internationala, a afirmat miercuri presedintele Federal Reserve (Fed), Janet Yellen, citata de AFP.

"Daca economia evolueaza asa cum este prevazut, situatia economica ar trebui sa justifice la un moment dat in cursul anului majorarea dobanzii federale si inceperea, astfel, a normalizarii politicii monetare", a reafirmat ea, intr-un discurs sustinut in Congresul american.

Din 2008, Fed mentine dobanzile in apropiere de zero, pentru a sustine activitatea economica, dar in ultima perioada s-au inmultit semnalele legate de intentia de majorare a dobanzilor, in conditiile in care activitatea economica se apropie de cele doua obiective: un nivel bun al angajarii si o inflatie anuala de 2%.

Ferindu-se sa ofere o data precisa, Yellen a continuat sa pledeze pentru ca aceasta majorare sa aiba loc pana la finele lui 2015 dar a facut apel sa nu se "supraestimeze" importanta acestei decizi.

Urmatoarea reuniune de politica monetara a Fed este prevazuta in 28 - 29 iulie.