Banca Centrala Europeana (BCE) a creat linii secrete de finantare, constand in facilitati de credit bilaterale, catre Romania si Bulgaria, in cadrul eforturilor de a convinge bancile centrale sa nu opreasca sustinerea subsidiarelor bancilor din Grecia, potrivit Financial Times, preluat de Mediafax.

Informatia referitoare la acest sprijin pentru subsidiarele bancilor elene a aparut in conditiile in care Banca Centrala Europeana a decis joi sa extinda finantarea de urgenta a bancilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la aproape 90 de miliarde de euro.

Bancile elene Piraeus Bank, National Bank of Greece, Eurobank si Alpha Bank detin active substantiale in Europa de Est. Bancile elene detin aproximativ 12% din activele bancare din Romania (prin Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Bancpost si Alpha Bank) si peste o cincime in Bulgaria.

Daca aceste active ar fi trecute sub controlul bancilor centrale nationale, bancile mama ar fi afectate imediat, ceea ce ar putea da o lovitura finala sistemului financiar elen.

"Exista temerea ca daca cineva va actiona primul, toata lumea va urma exemplul", a spus o persoana apropiata situatiei.

Sursa a spus ca BCE a creat aranjamente speciale swap, sau linii bilaterale de creditare cu Romania si Bulgaria, pentru a le asigura ca bancile elene vor beneficia de finantare pe perioada crizei.

Linii swap similare, prin care bancile centrale se pot imprumuta de la BCE pentru a reimprumuta bani pe piata locala, au fost utilizate in perioada crizei financiare din zona euro, dar au fost anuntate public.

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au refuzat sa comenteze in legatura cu noua linie de finantare, dar au spus ca bancile elene din Romania sunt solide si ca acestea pot refuza sa permita actionarilor sa retraga depozite. De asemenea, aceste banci pot atrage lichiditati de la BNR, daca situatia se va inrautati.

Oflicialii BCE si ai Bancii Nationale din Bulgaria au refuzat la randul lor sa comenteze.

BCE monitorizeaza situatia prim teleconferinte zilnice cu toate tarile unde bancile elene desfasoara operatiuni, intre acestea aflandu-se si Albania, Macedonia si Serbia.