Prima extragere lunara a Loteriei bonurilor fiscale, aferenta bonurilor din iunie, va fi organizata duminica, de la ora 20:10, in studioul TV al Loteriei Romane, si ulterior vor fi desemnati maximum 100 de castigatori, printr-o alta extragere, fondul de premiere fiind tot de un milion de lei.

Ca si in cazul ultimei extrageri ocazionale desfasurate in cadrul Loteriei bonurilor fiscale, selectia castigatorilor va fi realizata in doua etape.

Duminica, Loteria Romana va organiza extragerea din urne a bilelor care vor desemna ziua si valoarea bonurilor castigatoare in prima etapa de selectie. Dupa centralizarea bonurilor castigatoare, daca numarul acestora este mai mare de 100, va fi organizata cea de a doua extragere, pentru determinarea a maximum 100 de bonuri castigatoare, se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Extragerea va avea doua etape, astfel ca in prima se va extrage o bila reprezentand ziua emiterii bonului, iar apoi vor fi trase trei bile pentru valoarea bonului, care poate fi intre 1 si 999 lei.

Rezultatele vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si al CN Loteria Romana (CNLR), pentru o perioada de minimum 30 de zile.

La extragere participa toate bonurile fiscale emise in perioada 1-30 iunie, fara a fi necesara inregistrarea prealabila a acestora intr-o baza de date.

Cei care au bonuri castigatoare trebuie sa depuna cererile de revendicare in maxim 30 de zile de la extragere, incepand chiar cu ziua urmatoare acesteia, cu bonului fiscal castigator in original, alaturi de copia actului de identitate si de o cerere, la orice administratie fiscala din structura ANAF.

Un bon fiscal este considerat castigator doar daca indeplineste cumulativ conditiile prevazute de lege, avand inscrise elementele obligatorii care arata ca a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul si seria fiscala ale aparatului de marcat electronic fiscal, data si ora emiterii precum si numarul de ordine).

Fiecare unitate teritoriala ANAF, la care se depun bonurile fiscale castigatoare in prima etapa de selectie, va elibera o copie a acestora cu mentiunea "conform cu originalul", pe care va fi scris numarul unic de inregistrare.

Pentru asigurarea transparentei, lista cu numerele unice de inregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicata pe site-urile MFP si ANAF.

In situatia in care, dupa finalizarea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, lista centralizatoare cuprinde cel mult 100 de cereri, premiul de 1 milion de lei este impartit persoanelor care le-au depus, dupa verificarea autenticitatii bonurilor castigatoare.

In cazul realizarii celei de a doua etape de selectie in cadrul Loteriei bonurilor fiscale, va fi extras un numar din lista numerelor unice de inregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. Si aceasta extragere va fi realizata cu urnele CNLR si va fi televizata, organizarea acesteia urmand sa fie anuntata ulterior.

Dupa stabilirea celor 100 de bonuri fiscale castigatoare, acestea vor fi centralizate si transmise in termen de doua zile catre ANAF in vederea incarcarii rezultatelor in "Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale", respectiv pentru verificarea autenticitatii bonurilor fiscale castigatoare de catre Directia Generala Antifrauda Fiscala, prin directiile regionale antifrauda fiscala.

Pentru bonurile din iulie, extragerea Loteriei se va organiza la 16 august.

Finantele au platit luni premiile pentru prima Loterie Fiscala, respectiv cate 56 de lei pentru 17.837 bonuri, dupa ce au respins 313 cereri care nu indeplineau conditiile, iar alte 65 de bonuri au fost invalidate, Fiscul suspectand fraude.