Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, dupa ce presedintele Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal, ca taxa pe valoarea adaugata va fi redusa inainte de sfarsitul acestui an. Intrebat cum se va face acest lucru, Eugen Teodorovici a precizat ca fie prin intermediul guvernului, prin ordonanta, fie prin parlament, in sesiune extraordinara. "Modul in care aceste lucruri se vor intampla va fi o surpriza placuta pentru romani si neplacuta pentru cei care s-au opus intrarii in vigoare a Codului Fiscal", a spus ministrul de Finante. Declaratiile au fost facute la cateva ore dupa ce presedintele Iohannis a retrimis in Parlament Codul Fiscal, declinand promulgarea.

Ministrul Finantelor, Eugen TeodoroviciFoto: Hotnews

Acesta a mai spus ca guvernul va lua in calcul "toate instrumentele legale pentru ca tot ce e astazi in Codul Fiscal sa se intample si chiar mai repede decat 1 ianuarie 2016".

Teodorovici a declarat ca "nu exista niciun argument logic" pentru a respinge Codul Fiscal si s-a declarat nemultumit ca o serie de factori de respundere aflati in pozitii cheie au o "abordare negativista".

Alte declaratii ale Ministrului Finantelor:

  • Motivele invocate, acel deficit de 1,2% si alte posibile dezechilibre macroeconomice, nu au nicio justificare. Aceasta raportare, in mod eronat facuta, de ce ne raportam la acest deficit, cine l-a asumat, de ce a facut-o? Nu trebuia sa accepte, sau trebuia sa negocieze un deficit mult mai mare, sau pe un termen mult mai indelungat.
  • Am rugat si astazi, cand am fost la ceremonia de investire a ministrului Transporturilor, daca se doreste o discutie pe Codul Fiscal, nu s-a intamplat. Mi se pare si neprofesional sa nu existe o discutie inainte de aceasta decizie cu reprezentantii Guvernului si ai Parlamentului
  • Modul in care va fi facut bugetul pe 2016 va fi astfel incat sa ne apropiem de ce ne-am asumat.
  • Se intarzie pregatirea bugetului pe 2016, am anuntat ca in luna august vom incepe acest proces. Economia care asteapta acest Cod fiscal este cumva intr-o situatie neclara. Nu in ultimul rand, decizia a creat o bresa in ceea ce inseamna relatia Romaniei cu Comisia Europeana. Romania arata un consens politic in ceea ce priveste reforma in economie.
  • Modul in care cheltuielile pot fi reduse, Romania are posibilitatea de a reduce cheltuieli din sectorul public, fara a afecta investitiile.
  • Ii asigur pe toti ca acest Cod va fi introdus in acest an.
  • Romania poate obtine un deficit, legal, de 2%.
  • Grecia are nevoie de un sprijin, iar Romania va fi parte din decizia luata la nivel european

"Raspunsurile Consiliului Fiscal (care spune ca spune ca noul Cod Fiscal antreneaza deviatii permanente si de proportii de la obiectivele din tratatele europen) sunt foarte categorice si antreneaza deviatii permanente si de proportii de la obiectivele ce decurg din tratatele europene, cat si din legislatia nationala. Aceasta afirmatie a Consiliului Fiscal in raportul adresat Presedintiei este foarte categorica si nu poate fi neglijata. Inainte de asta, insa, Consiliul Fiscal si-a exprimat o opinie larg raspandita si probabil ca nu au luat-o prea multi in seama. Eu cred ca, din moment ce presedintele nu a promulgat Codul Fiscal, acesta se intoarce la Parlament si Parlamentul trebuie sa stabileasca pasii care trebuie urmati de aici incolo. Cred ca unul dintre pasii de urmat este si ascultarea cu atentie a Consiliului Fiscal", spune Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, citat de Agerpres.

Reamintim ca vineri in jurul pranzului, seful statului a decis sa nu promulge Codul Fiscal, un proiect la care se lucreaza din 2011, declarand totodata ca sustine relaxarea si simplificarea fiscala.

"Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", se arata in cererea de reexaminare publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Presedintele a mai spune ca "bunastarea economica unanim dorita de toate fortele politice din Romania in beneficiul cetatenilor si al agentilor economici poate fi atinsa numai printr-o abordare fiscal-bugetara responsabila, predictibila pe termen lung, in concordanta cu obiectivele de crestere economica sustenabila".