Noua banca de dezvoltare a statelor membre BRICS a fost inaugurata marti in metropola chineza Shanghai, cu scopul declarat de a permite economiilor emergente o finatare alternativa fata de institutiile multilaterale cu sediul in Washington, scrie AFP.

Fondata de cei cinci membri BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - noua banca internationala este dotata cu un capital estimat la 100 de miliarde de dolari.

Din capitala economica a Chinei, noua institutie va avea ca vocatie finantarea marilor lucrari de infrastructura de interes general.

Tarile membre BRICS reprezinta 40% din populatia mondiala si o cincime din PIB-ul planetei.

Infiintarea acestei noi institutii financiare a fost considerata o tentativa de a schimba guvernanta economica mondiala, in special Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM), criticate pentru incapacitatea lor de a reflecta ascensiunea economiilor emergente.

Noua banca de dezvoltare a BRICS, a carei infiintare a fost anuntata in iulie 2014, va fi condusa de un fost bancher indian, K.V Kamath, cu un mandat de cinci ani.

Deschiderea noii banci vine la doua saptamani dupa un summit BRICS organizat in Rusia, la Ufa, sub egida presedintelui Vladimir Putin.

Moscova, afectata dur de sanctiunile legate de criza ucraineana si caderea rublei, vede in aceasta banca un recurs impotriva institutiilor mondiale precum FMI si BM, sub influenta americana.

A doua economie mondiala, China a prezidat lansarea unei alte instutitii financiare multilaterale, Banca asiatica de investitii in infrastructura (BAII), cu sediul la Beijing.

Corectarea dezechilibrelor

Cu un capital de 100 miliarde dolari, BAII a fost infiintata la finele lui iunie cu circa 50 de state fondatoare - dintre care 20 de tari occidentale precum Franta, Germania si Marea Britanie.

China este cel mai mare contributor, cu 30% din actiuni. SUA si Japonia nu participa la aceasta banca.

Ministrul chinez al Finantelor, Lu Jiwei, a respins ipoteza unei concurente intre noua banca de dezvoltare a BRICS, BAII si alte institutii internationale.

Banca BRISC "va lucra de maniera pozitiva in complementaritatea sistemului financiar international deja existent si va cauta inovatii in modelul de guvernanta", a spus Lu, la ceremonia de deschidere.

Operatiunile concrete ale noii banci de dezvoltare a BRICS vor incepe la finele lui 2015 sau la inceputul lui 2016, a adaugat el.

Creand propriile institutii financiare, economiile emergente din BRICS incearca sa modifice guvernanta economica mondiala, fiind insa departe de detronarea actualului sistem nascut dupa al doilea Razboi Mondial si dominat de occidentali.

FMI si BM raman in continuare stalpii mobilizarii financiare globale. Dar cele doua institutii de la Bretton Woods sunt criticate in mod regulat, din cauza guvernantei lor. Atat FMI, cat si BM au fost conduse doar de europeni sau americani, de la crearea lor. A doua economie mondiala, China are o pondere in FMI putin mai mare decat Italia.

In acest context, lansarea bancii de dezvoltare a BRICS pare o tentativa de corectare a dezechilibrelor. Acest eveniment trimite, de asemenea, un semnal puternic cancelariilor occidentale, unde exista indoiala ca membrii BRICS vor reusi sa isi depaseasca divergentele.