Financial Times: Riscuri in crestere in Romania
FT incepe prin a nota ca economia Romaniei, ca si a altor tari din Europa centrala care beneficiaza de o cerere germana solida, creste puternic, dar se confrunta cu trei zone de ingrijorare.
Prima dintre ele, Romania nu este imuna la problemele din Grecia, fiind expusa in principal prin intermediul sistemului bancar, unde bancile grecesti detin 10% din totalul activelor bancare.
Situatia este insa controlabila, dar problema s-ar putea acutiza daca bancile grecesti incep sa retraga agresiv linii de credite si sa directioneze banii spre Atena, dar si in acest caz pozitia BNR este "relativ puternica".
In al doilea rand, acordul de tip preventiv cu Fondul Monetar International, in valoare de 4 miliarde de euro, expira in septembrie si negocierile pentru prelungirea sa sunt intrerupte, pe fondul divergentelor legate de subventiile pentru gaze si alte probleme fiscale. Aceasta linie de credit nu a fost folosita niciodata de Romania si a servit mai degraba ca un buffer dar si ca un simbol al sustinerii acordate de FMI politicilor fiscale interne. Aceasta sustinere pare sa fi disparut iar guvernul a anuntat o politica bugetara si mai expansionista pentru 2016 decat se credea initial.
Din ianuarie, sau chiar mai devreme, guvernul planuieste sa reduca TVA de la 24 la 19%, sperand ca pierderea de venituri sa fie compensata partial de imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor si prin marirea deficitului bugetar la 2,9 din PIB, anul viitor.
Dar, noteaza FT, atat BNR cat si oficialii europeni s-au aratat sceptici ca guvernul poate mentine deficitul sub 3%.
In al treilea rand, relaxarea fiscala este, partial, o tentativa a coalitiei de guvernare de a-si spori popularitatea inaintea alegerilor parlamentare de anul viitor si o incercare de a deturna atentia de la acuzatiile de coruptie aduse premierului Victor Ponta.
"(...) disputele politice, izul coruptiei, esecul cu FMI si relaxarea fiscala nu sunt ingredientele pentru o economie de piata supra-performanta. Se pare ca semnalele negative incep sa le depaseasca pe cele pozitive in Romania", concluzioneaz aanalistul.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Astia de la FT sunt "adversari" d-astia !!
Dar, noi "românii de bună credinţă "să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca ţara şi societate", chema Ponta natiunea la rezistenta patriotica!!
Cred ca Ponta ar trebui sa le raspunda si astora , asa in stilu-i caracteristic!!
Ponta a facut greseala de a deschide prea multe fronturi. Codul fiscal, problema personala cu DNA-ul, noul PDL si Iohannis, FMI-ul, PPE-ul / Merkel. In locul lui as semna ceva cu FMI-ul. Nu conteaza ce. O frectie dar sa fie.
Jos tiranii capitalisti si sustinatorii lor! Urmariti Antena3 si RTV ! Nimic altceva, toti ceilalti incearca sa va abureasca si sa va spele creierele ! (cu exceptia lui Costi Rogozan bineinteles)
Brrr.....ne transforma "astia" intr-o Nicaragua a anilor '80 !
Din Wikipedia: "The first challenge to the governent(of Nicaragua) came from the Contras, groups of Somoza's Guard organized, trained and funded by CIA elements" !
adica , pe scurt, "amenintarea pentru guvern a venit de la grupari organizate, antrenate si finantate de CIA"
In momentul in care zici asa ceva, e clar ca nu stii despre ce vorbesti.
Diferenta majora dintre "politicienii hoti" si "oamenii" de rand, e in creditori. FMI sta cu ochii pe ei si spun daca vad probleme.
La oamenii de rand ... poate ca nu sunt majoritatea idioti cand e vorba de bani, dar cu siguranta neinformati. Criza de 2008 poate ca nu a fost vizibila, dar nu trebuiau sa fie prinsi atatia cu pantalonii la glezne.
iar de eu n-am pomenit deloc...
Pentru relaxarea fiscala trebuie sa aibe un pachet de crestere al amenzilor , sa aibe de unde echilibra balantza .
Punem pariu ?!
ar fi fost culmea sa fie invers.
Problema cea mai mare e ca pleaca unii si vin alti mai prosti .
Din fericire, e un sistem care colapseaza in timp, adica e doar o chestie de timp pana se ajunge la un grad de prostie indeajuns de mare ca sa se strice castelul din dume. E trist pt popor ca nu realizeaza asta.
Adica... din cate am abservat banii aia nu se folosesc in investitii sau in alte zone ce aduc plus-valoare economiei. Atunci... pentru ce este obligatoriu acordul cu FMI?
- tanti Romania are si ea un chiosc langa bloc la care vinde diverse. Dar in ultima vreme nu prea i-a mers bine si ar avea nevoie de un imprumut ca sa isi relanseze afacerea dar nu are bani:
- atunci, tanti Romania se duce la banca de peste drum sa ceara un credit;
- banca zice: io-ti dau, dar cu ce garantezi? Ca de cand ma uit eu la tine de peste drum mi s-a parut ca mai si bei, mai faci si petreceri...nu prea esti serioasa dumneata;
- tanti Romania se jura pe ce are ea mai scump ca de data asta baga toti banii in afaceri si va muncii cinstit.
IMPORTANT: tanti Romania nu are nimic cu care sa garanteze, si-a ipotecat de mult casa si e deja cam datoare!
- banca nu cedeaza si ii zice ca nu ii da imprumutul fara garantie.
Tanti Romania pleaca si in fata bancii se intalneste cu mine, nea Femeiu'. O vad suparata, imi spune ce are si atunci eu vin cu propunerea:
- tanti Romania, eu am vreo 10 milioane in cont, mergem la banca mea si blochez 1 milion in favoarea ta, bani pe care ii vei putea folosi oricand in caz ca intri in rahat. Dar eu, nea Femeiu' ii cer sa imi dea in scris ca nu mai bea, nu mai face petreceri si baga banii in afacere. Tanti Romania merge cu mine, semneaza si eu ii dau o hartie prin care blochez in favoarea ei milionul de care am zis.
- tanti Romania ia hartia si se duce cu ea la prima banca, aia rai care nu ii dadeau imprumut. Le arata hartia si aia ii dau banii, stiind ca daca tanti Romania nu e serioasa ei isi vor recupera banii de la mine oricum iar eu, nea Femeiu' ramane sa ma spal pe cap cu tanti Romania.
Cam de asta avem nevoie si noi de acordul cu FMI: se numeste credibilitate!
Inca din anul 1927 existau Memorii formulate de Sfaturile Negustoresti prin care se solicita Parlamentului Romaniei sa fie scoase noi legi pentru protejarea capitalului negustoresc, avertizand ca se apropie o criza economica la nivel mondial.
Guvernantii de atunci au decis inghetarea salariilor, curbele de sacrificiu. Ele au fost precedate de reducerea fiscalitatii si impozitarii. Prin astfel de masuri Romania a reusit sa detina una din cele mai stabile economii ale acelor timpuri.
Sar aceste masuri au stat la baza propagandei comuniste, care mentiona ca a organizat greve, ca s-a trecut la exploatarea de tip capitalist, culminand cu sirena lui Vasile Roaita.
Guvernul actual daca va continua sa actioneze in mod contrar cu politicile economice din perioada interbelica, ne va duce din nou in barbaria comunistoida. Ar trebui sa nu uitam furaciunile practicate de la 1946 pana in prezent.