Inflatia continua sa stagneze la nivele extrem de slabe in zona euro in timp ce numarul somerilor a repornit in crestere, potrivit datelor publicate vineri, punand presiune asupra Bancii Centrale Europene sa isi continue sustinerea pentru economie, scrie AFP.

Inflatia a ramas stabila in iulie, la 0,2% in cifre anualizate, a precizat Eurostat, publicand o prima estimare a acestui indicator.

Cifra este in conformitate cu asteptarile analistilor dar dezamagitoare pentru BCE, care a pus in practica de mai multe luni un vast program de achizitii de active pentru a creste inflatia.

Aceste data arata ca "BCE are inca mult de lucru", spune James Howat de la Capital Economics.

Programul de rascumparare de datorii publice si private, relaxarea cantitativa, urmeaza sa continue pana in septembrie 2016 si sa injecteze peste 1.100 de miliarde de euro in economia zonei euro.

Pentru acest analist, datele de vineri indica posibile masuri suplimentare de politica monetara pentru a aduce inflatia spre tinta de 2% vizata de BCE.

In iulie, preturile energiei au afectat din nou negativ: ele au scazut cu 5,6%, mai mult decat in iunie (-5,1%).

Un alt semn ingrijorator pentru sanatatea zonei euro: numarul somerilor a crescut in iunie (+31.000) pentru prima oara de la inceputul anului. Rata somajului ramane stabila la 11,1%, nivel la care se afla din aprilie.

Cresterea este datorata in principal Italiei, care a inregistrat 55.000 de someri in plus, in timp ce majoritatea economiilor europene au afisat scaderi.

In iunie, zona euro avea 17,75 milioane de someri, cu 811.000 mai putini decat in urma cu un an.

Cea mai redusa rata a somajului se inregistra in Germania - 4,7%. Fara surpriza, cea mai mare rata era in Grecia - 25,6%, date din aprilie, urmata de Spania (22,5%).

In ansamblul UE, rata somajului era de 9,6% in iunie, ceea ce corespunde unei cifre de 23,29 milioane de persoane, dintre care 4,72 milioane de tineri.