BNR: Inflatie negativa pana in primavara lui 2016
Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul bancii.
Iata mai jos comunicatul BNR:
Cele mai recente date statistice atesta intrarea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ sub impactul extinderii, incepand cu 1 iunie 2015, a aplicarii cotei reduse de TVA la toate alimentele si serviciile de alimentatie publica. In aceeasi perioada cresterea economica s-a accelerat ca urmare a unui avans consistent al consumului final si a dinamicii pozitive a investitiilor, inclusiv pe fondul revitalizarii procesului de creditare, potrivit sursei citate.
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de -1,6 la suta in luna iunie 2015 de la 1,2 la suta in luna precedenta. Socul dezinflationist produs de efectele de runda intai ale scaderii cotei TVA de la 24 la suta la 9 la suta la produsele alimentare, care acopera preturile a circa 30 la suta din bunurile si serviciile din cosul de consum, a fost mai accentuat decat cel anticipat. Datele statistice releva o scadere a preturilor marfurilor alimentare la care s-a redus cota TVA, de 9,8 la suta in luna iunie fata de luna precedenta.
Rata medie anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 0,7 la suta, in timp ce indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - s-a redus la 1,0 la suta de la 1,1 la suta.
Indicatorii monetari releva revenirea dinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat in teritoriu pozitiv in conditiile expansiunii imprumuturilor in moneda nationala (15 la suta crestere anuala in termeni reali in luna iunie 2015), pe fondul relaxarii graduale a conduitei politicii monetare din ultimul an prin intermediul intregii palete de instrumente: scaderea ratei dobanzii de politica monetara, ingustarea coridorului simetric asociat acesteia, reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii si gestionarea adecvata a lichiditatii.
Stocul de credite in valuta a continuat sa se reduca, ponderea acestuia in totalul imprumuturilor acordate sectorului privat ajungand in luna iunie 2015 la 52,4 la suta de la un varf de 64,4 la suta in luna mai 2012. Aceasta evolutie este benefica din perspectiva consolidarii transmisiei politicii monetare si a atenuarii riscurilor la adresa stabilitatii financiare.
La nivel global, perioada recenta se caracterizeaza printr-o revenire inca modesta a cresterii economice si o accentuare a volatilitatii de pe pietele financiare internationale pe fondul prelungirii incertitudinilor legate de situatia Greciei, evolutiilor economice din China si al divergentei conduitelor politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume.
Pe plan intern, se prefigureaza implementarea unei serii de masuri fiscal-bugetare (pachetul de masuri de relaxare fiscala si noua lege a salarizarii) cu impact direct asupra stabilitatii macroeconomice si asupra mixului de politici economice agreat in cadrul acordurilor de finantare externa cu institutiile internationale.
Toti acesti factori, de natura sa afecteze apetitul global pentru risc si perceptia investitorilor asupra economiei romanesti, influenteaza gestiunea politicilor macroeconomice interne.
In sedinta de marti, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Comparativ cu evaluarea anterioara proiectia trimestriala actualizata implica o noua revizuire substantiala a traiectoriei previzionate a ratei anuale a inflatiei ca urmare a inglobarii impactului anticipat al masurilor fiscale adoptate recent de Parlament, aflate in prezent in procedura de reexaminare. Noua prognoza indica mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ pe parcursul urmatoarele trei trimestre si revenirea ei ulterioara la valori pozitive, plasate sub limita de jos a intervalului tintei, pana la inceputul anului 2017.
Accentuarea pe termen scurt a impactului dezinflationist tranzitoriu al masurilor fiscale mentionate ecraneaza insa acumularea unor presiuni inflationiste pe termen mediu in conditiile inchiderii mai rapide a deficitului de cerere agregata, succedata de cresterea graduala a unui excedent de cerere agregata, si ale majorarii costurilor unitare cu forta de munca.
Riscurile la adresa proiectiei sunt generate atat de evolutiile mediului extern, cat si de cele in plan intern, in principal de incertitudinile privind politicile economice in perioada urmatoare si relatiile cu institutiile financiare internationale.
In aceste conditii si pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
CA al BNR reafirma ca deciziile sale vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica intr-un cadru macroeconomic sustenabil, in conditii de pastrare a stabilitatii financiare. Pentru aceasta este necesar ca pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi aplicat in perioada urmatoare sa nu pericliteze stabilitatea macroeconomica, care este un activ public deosebit de important si de care depinde perceptia favorabila a Romaniei.
Implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici monetare si fiscale, alaturi de progresul in sfera reformelor structurale, sunt esentiale pentru pastrarea echilibrelor la nivel macroeconomic, asigurarea unei cresteri economice durabile, continuarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana si intarirea robustetii economiei romanesti fata de eventuale socuri sau conditii adverse pe plan mondial.
BNR reitereaza ca monitorizeaza permanent evolutiile interne si ale mediului economic international in vederea utilizarii si dozarii corespunzatoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si pentru mentinerea stabilitatii financiare.
Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 august 2015. Conform calendarului anuntat urmatoarea sedinta CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 30 septembrie 2015.
Vom reveni cu amanunte

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Ce sa mai zic, am ramas mut!!
Perioada aia a trecut.
Da' daca se aproba maririle alea de salarii la bugetari, pe cat punem pareu ca o sa fie din nou inflatie?
Ha?!?
Pai se poate asa mon cher?
Sa simta oamenii ca le-a crescut venitul?
Asa ceva n-am sa cred in ruptu' capulu'!!!
Nu cred ca poate sa fie atat de mica, ca o ... de furnica..., pentru ca sunt o serie intreaga de obligatii care fac ca pretul creditului - dobanda - sa fie putin mai mult sau mai putin peste zero...
Poate o banca sa stea pe dobanzi negative?
Pentru o scurta perioada DA, dar pe durate mai lungi dispare.
Deci intram in era consumismului - mancam si ne veselim si atat - dar asa nu ajungem in UE, pentru simplul motiv ca nu suntem competitivi.
Mai devreme sau mai tarziu ne mananca restul de economie ailaltii si noi o sa ramanem cu mancatul, ..., dormitul - adica sclavi pe plantatiile detinute de ceilalti.
Daca situatia este de scurta durata cum zice nenea MI - poate mai avem o sansa...
Dar daca NU?
Stiu eu ce o sa faca gigel din Rusia sau cel din China? NU, ca astia sunt nascuti instabili, irationali ca si stimabilii din Grecia...
Carevasazica "inflatia negativa" sau deflatia este toxica deoarece aveau astia o "cifra tintita".
Cu alte cuvinte, banii salariatilor si pensionarilor romani vor valora mai mult dar este un lucru extrem de rau pentru nenea Isarescu.
Mie-mi spune bunul simt ca, atunci cand banii tau valoreaza mai mult ar trebui sa fie un lucru bun!
Mai ales intr-o tara bananiera (sau cocotiera?!?) unde o gramada de alte lucruri (abonamente mobil, internet, rate banci, etc) ti se calculeaza intr-o alta moneda, adicatelea euroiul.
Deci, revenind, deflatia e un lucru in folosul poporulu' muncitor si platitor de taxe (si de rate la banca!).
P.S. Nu mai cred in ruptu' capulu' in explicatiile alea cu exportul care nu merge daca exista un proces dezinflationist. Ma intereseaza doar pielea mea si a poporulu' meu.
Sic!!!
Noi nu mai avem asa minune dar avem o gramada de cetateni care platesc servicii si rate in alta moneda.
Pe cale de consecinta, pentru majoritatea romanilor dezinflatia ar trebui sa fie un lucru bun.
"A general decline in prices, often caused by a reduction in the supply of money or credit. Deflation can be caused also by a decrease in government, personal or investment spending. The opposite of inflation, deflation has the side effect of increased unemployment since there is a lower level of demand in the economy, which can lead to an economic depression. Central banks attempt to stop severe deflation, along with severe inflation, in an attempt to keep the excessive drop in prices to a minimum.
The decline in prices of assets, is often known as Asset Deflation.
Declining prices, if they persist, generally create a vicious spiral of negatives such as falling profits, closing factories, shrinking employment and incomes, and increasing defaults on loans by companies and individuals. To counter deflation, the Federal Reserve (the Fed) can use monetary policy to increase the money supply and deliberately induce rising prices, causing inflation. Rising prices provide an essential lubricant for any sustained recovery because businesses increase profits and take some of the depressive pressures off wages and debtors of every kind."
Inflatia puternica din anii '90 o stiu desigur, si nu era bine!
Despre devalorizare imi povesteau si parintii, din anii 40-50.
Dar acum?
Nu simt de loc ca au scazut preturile, nici macar dupa ce a scazut TVA la alimente.
CU dobanda la banca aproape de zero m-am obisnuit de cativa ani, insa CARE sunt pretruile ce au scazut?
By the way - aveti card si salariul pe card?
HN poate sa ceara niste opinii de la bancheri apropo de cifrele anuntate pentru inflatie...
Dar poate se doreste intoarcerea la troc?
Cred ca trocul face poc si gata...
iar dac atot avem banii pe card, o sugestie pentru Stat: in anii'90, guvernul Vacaroiu practica "impozitul pe inflatie": firma avea cont in dolari, pentru ca trebuia sa importe componentele. Daca leul scadea, se facea socoteala ca cei 1.000 USD din cont valoreaza "mai mult", deci firma a avut profit, care se impozita!
Cu cat era inflatia mai mare, cu atat ne taxa mai mult pentru "profit"!
De ce sa nu procedeze si acum similar?
Deflatia insemna ca aeeasi suma d ebani valoreaza MAI MULT, deci statul ar putea sa taxeze direct de pe cardul de salariu acel "mai mult"!
Te rog frumos sa te mai inforemzi inainte de a spune lucruri de genul celor din postarea ta.
Eu inteleg ca romanii au o cultura generala redusa si ca "vorbeste gura fara ei" dar te rog frumnos sa nu mai raspundesti astfel de prostii pe forum.
Nu mai induce in eroare oamenii! Pune mana pe carte si citeste si tu, incearca sa intelegi. Dupa aia mai vorbim.
========
Pentru cititorii postului lui pathfinder: acesta spune lucruri neadevarate. In realitate deflatia este un fenomen negative foarte dificil de stapanit. Detalii pe net - suficiente pentru cine are chef sa citeasca.
Vreau sa vad si eu ziua aia d-le Isarescu cind nu o sa te mai poti tu juca cu cursul de schimb leu/euro sau $ !!!!!!!!!!!!! ce aranjamente o o sa mai faci??????
Inflatia negativa inseamna ca preturile scad (sau mai bine zis scad preturile care compun cosul de consum al populatiei). Insa nu scad toate preturile din economia nationala, spre ex preturile din industrie nu scad (dar ele nu intra in cosul inflatiei pt ca nu sunt destinate populatiei).
Prin contrast, delfatia inseamna o stare generalizata de scadere de preturi in toata economia. Preturile scad continuu, in toate sectoarele, si nimeni nu mai cumpara bunuri, asteptand sa scada in continuare.
Atat inflatia negativa, cat mai ales deflatia, sunt stari care nu impulsioneaza economia (pt ca taie consumul). Buna pt dezvoltarea economiei este o inflatie mica, de 1-2%, ca sa se incurajeze si exporturile si consumul intern.
Vezi ca a mai fost unul care a vrut asta si l-au impuscat...
Si gretzii tot asa credeau ca pot ei sa faca pe dreacu in patru si pana la urma l-au facut ghem...
Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ - curat ghinion!
Pe de o parte scaderea de preturi la produsele alimentare nu a produs o scadere a consumului pentru simplul motiv ca in marea majoritate nivelul consumului de alimente era pe minim - stare de avarie. Cred ca se pot compara consumul la lapte, paine, oua, orez si alte alimente de baza din RO cu alte tari europene. Mai mult m-am uitat pe o statistica cu preturi europene de producator si Ro este scumpa... Deci ce facem daca reducem TVA-ul numai? Nu prea multe....
Reducerea TVA-ului la produsele alimentare insa nu a facut sa relanseze consumul in mod semnificativ si nici nu a reusit sa stimuleze, pe un asa termen scurt, investitiile din acest sector - nu apare cresterea competitivitatii in acest sector. Deci masura a fost una populista si a servit unei mase largi de persoane care se chinuie, probabil, sa supravietuiasca, si cam atat...
Pe de alta parte uriasele cresteri salariale care se anunta cred ca vor afecta serios economia. Aceste cresteri salariale, culmea tupeului, sunt prevazute in sectorul bugetar,deci vor impacta bugetele administratiilor centrale si locale - adica birocratii... Deci nici o restructurare/crestere de competitivitate in sectorul privat ci numai o crestere a cheltuielilor salariale in bugetele locale si centrale...Mai rau de atat nici ca se putea.
Ce vor face bugetarii cu mai multi bani in buzunar? Vor cumpara, asa cum au facut si somerii cand au primit gramada salariile compensatorii, frigidere, aer conditionat, masini de spalat, poate isi vor schimba autovehiculele cu unele mai noi, mai puternice, mai... - deci banutii vor merge pe mai toate produse importate, asa ca...
Deci se va crea o mica bula consumista!
Efect pe termen lung - zero sau mai exact sub zero!
Numai ca asta nu a fost nicio clipa intentia guvernului Tonnta, nu a dorit sa relanseze econimia, ci a dat o serie de masuri populiste, ca sa garanteze ca la anul tot pedesereul va castiga alegerile!
Pentru ei este o necessitate absoluta, iar un eventual faliment al tarii ca effect collateral nu ii sperie, adeptii lui Ilici stiu bine ca daca nu castiga alegerile, ajung acolo unde le este locul, la pushcarie!
Deci efectul dorit de Copy-Paste a fost atins 100%!
Uite cum in Ro apare si se confirma o noua lege economica - DNA, sub marca Codruta, poate duce economia pe termen lung peste zero!
DNA nu ne lasa!
Deflatia clasica este intradevar foarte periculoasa. Prea multa oferta pe piata duce la taierea preturilor, producatorii nu mai castiga profit, se inchid facilitati de productie, oamenii sunt dati afara, acestia isi reduc consumul (ajutor de somaj in loc de salariu), iar taieri de preturi samd. O spirala deflationista similara cu cea inflationista doar ca in sens invers. In general cresterea economica e intotdeauna asociata cu o inflatie (nu foarte mare) iar recesiunea cu deflatie.
Astept din partea noului PDL sa propuna masuri pentru cresterea investitiilor private pentru dezvoltarea de capacitati de productie in Romania. Ca asa ar trebui sa faca un partid de dreapta in mod normal.
Deocamdata vad ca noul PDL plange de grija investitiilor publice (a se citi "jafului din banii publici") pe care nu le face guvernul Ponta. Era unul, Marian Petrache parca, de la noul PDL care se plangea ca pentru prima oara in istorie investitiile private sunt mai mari decat cele publice. Noroc ca i-au reamintit ceilalti ca e "de dreapta" si ca o economie de piata sanatoasa inseamna mai degraba investitii private decat publice ca altfel o tinea langa cu "discursul" socialist.
Asta cu "vai vai, o sa creasca cererea interna si o sa importam iar prea mult" daca taie Ponta taxele si au oamenii mai multi bani pare o atitudine de tipul "sa nu cada drobul cu sare". Zic sa producem in tara, in loc sa importam.
Unde vreau sa ajung?
In EMU sau in Zimbabwe?
Prin deflatie creste valoarea banilor, dar pentru cei care ii au.
Gigel are rata 500 ron pe luna din salariul de 5.000 lei care-l castiga.Dupa un timp, datorita deflatiei acei 500 lei ajung cat un salar de 5.000 lei.Dobanzile nu devin negative la credite, aici este smecheria.
Daca avem o defltatie de 10 % iar in prezent dobanda este 2%, aceasta nu va deveni -8%...