Municipiul Bucuresti, alaturi de judetele Ilfov si Suceava sunt zonele cu cele mai multe persoane fizice cu venituri fiscale mari verificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in cadrul primei transe a Programului de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF).

Distributia pe judete a primelor 313 persoane verificate in cadrul programului PFRFFoto: ANAF

Potrivit unei informari de presa, ANAF va verifica averile a 34 de persoane din Ilfov, 31 din Bucuresti si 14 din Suceava.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat joi ca a inceput verificarea persoanelor fizice cu venituri mari si care prezinta "risc fiscal ridicat".

ANAF va urmari categorii precum manelistii, camatarii si personalitati ale vietii publice, anunta presedintele institutiei, Gelu Stefan Diaconu. Decizia a fost luata de conducerea ANAF ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Directia Verificari Fiscale asupra persoanelor fizice.

ANAF va aduna date de la banci, cadastru, notari si de la institutiile unde sunt inmatriculate masinile, ambarcatiunile si avioanele private. ANAF a gasit 7.879 de cetateni in cazul carora va incepe verificarea amanuntita, in prima faza urmand sa fie verificati 5.399. Ei sunt impartiti in cateva mari categorii de risc: interlopi, vedete din show-biz, patroni bogati de firme sarace.

Printre cei care vor fi verificati de Fisc se numara romanii cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate. Actiunea Fiscului vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.