China si-a devalorizat moneda pentru a doua zi consecutiva, ajungand la o pierdere de 4%. Analisti citati de Reuters considera miscarea un ajutor pentru exporturile lovite de o incetinire a cresterii economice. Surse citate de Reuters au anuntat ca miscarea de devalorizare a monedei (yuan sau renminbi) va continua, guvernul de la Beijing fiind favorabil acestei masuri.

Sursele citate sustin ca yuanul s-ar putea deprecia pe termen scurt cu circa 10%, astfel incat masura sa poata fi transformata intr-un ajutor pentru exportatori.

Banca Centrala a Chinei a sustinut in ultimii ani un yuan puternic, in linie cu politica Partidului Comunist de a transforma consumul intern in principalul motor al economiei, in detrimentul exporturilor. Incetinirea cresterii economice si criza recenta de pe piata bursiera interna par sa fi determinat conducerea Chinei sa parieze din nou pe exporturi, scrie Reuters.

Bloomberg arata ca sprijinirea indirecta a exportatorilor a produs nemultumire in SUA, iar bursele europene au reactionat la schimbarea de directie din China, actiunile inregistrand scaderi pentru a doua zi consecutiv.