Victor Ponta, 10 intrebari pentru partidele politice, inainte de dezbaterea Codului Fiscal: De ce Romania ar fi nesustenabila cu un deficit de 2 - 2,5% din PIB si o datorie de 40% din PIB?
Intr-un mesaj postat pe Facebook duminica noaptea, Ponta afirma ca partidele politice au "datoria (inainte sau in timpul dezabaterii care incepe maine in Parlament) sa raspunda opiniei publice la 10 intrebari legitime si utile".
Care sunt intrebarile formulate de primul ministru:
1. Considera ca noul Cod Fiscal propus de Guvern este un instrument legislativ categoric mai bun decat cel aflat acum in vigoare? Ajuta economia romaneasca sa se dezvolte in continuare, pastrand si crescand numarul de locuri de munca, platind salarii mai decente, achitand taxe mai mici si mai putine (sprijinind efortul autoritatilor de combatere a birocratiei si evaziunii fiscale)? Daca nu sunt de acord cu aceste afirmatii de ce voteaza pentru?
2. Cand au votat in unanimitate Codul Fiscal au stiut ce voteaza? Au citit textul, specialistii lor au inteles prevederile si consecintele? Daca da, de ce unele partide au considerat dupa vot si dupa trimiterea la reexaminare ca noul Cod Fiscal este iresponsabil, nesustenabil, prost conceput etc.?
3. De ce reprezentantii PNL/PDL au depus un amendament privind scaderea cotei generale de TVA de la 20% (propunerea Guvernului) la 19% si chiar au conditionat votul pozitiv de acceptarea acestui amendament? Au avut calcule de impact sau a fost o simpla propunere electoralista si populista? Daca era o propunere buna de ce au solicitat acum sa se revina la varianta Guvernului de 20%?
4. Care a fost impactul estimat al cresterii TVA de la 19% la 24% si al taierilor de salarii si ajutoare sociale din 2010? Care dintre partidele actuale considera si acum ca a fost corecta si utila viziunea economica a guvernarii PDL de atunci cand sute de mii de firme au dat faliment, s-au pierdut peste 170.000 de locuri de munca stabile, s-a redus cu 0,5 puncte procentuale potentialul economic, a avut loc o cadere economica drastica, a explodat evaziunea fiscala, rata inflatiei s-a dublat fata de 2009, iar puterea de cumparare a scazut dramatic chiar cu 40% in cazul profesorilor, medicilor si a categoriilor sociale cu venituri reduse?
5. Care este opinia partidelor politice actuale - Romania ar trebui sa renegocieze tintele de deficit bugetar ESA mai mici de 1% din PIB prevazute in actualul Medium Term Objective sau sa tina cura de slabire (austeritate) si sa acumuleze deficite de dezvoltare? Sau ar fi mai bine tintirea unor deficite bugetare ESA in jurul a 2% din PIB si astfel sa se accelereze procesul de convergenta fata de media UE28?
6. De ce Romania ar fi nesustenabila in conditiile unui deficit de 2 - 2,5% din PIB si o datorie bruta guvernamentala de 40% din PIB, iar Spania cu un deficit bugetar de 3,7% din PIB si cu o datorie de 103% din PIB, Franta cu un deficit bugetar estimat de 4,1% din PIB si o datorie publica de 98% din PIB, Portugalia cu 2,8% din PIB si o datorie publica de 124% din PIB, Polonia cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB si o datorie de 50% din PIB sau Marea Britanie cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB si o datorie bruta de 91% din PIB s.a.m.d., ar fi cu toate sustenabile?
7. Stiu partidele politice ca 2014 a fost primul an din ultimii 12 cand Romania a obtinut sold bugetar primar pozitiv, de 0,1% din PIB (adica soldul bugetar fara plata de dobanzi a fost pe plus)? Este nevoie in continuare de austeritate sau de masuri de crestere economica si noi locuri de munca ? (o dezbatere ideologica fundamentala azi in cadrul Uniunii Europene).
8. Stiu Partidele politice ca in 2014 Romania a atins tinta de deficit bugetar structural de 1% din PIB definita drept regula fiscala in Tratatul privind coordonarea, stabilitatea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare alaturi de Olanda, Germania, Danemarca si Austria? Si ca a avut un deficit bugetar MAI MIC decat cel prevazut in acordurile cu FMI/CE/BM ? Este bine sa pastram aceasta situatie sau sa cheltuim mai mult din banii nostri pentru dezvoltare si cresterea nivelului de trai?
9. Doresc partidele politice un nou Acord Stand By cu Fondul Monetar International stiind ca Romania indeplineste criteriile de calificare pentru pentru un alt tip de Acord - accesarea unei Linii de Credit Flexibile (avand conditii macroeconomice similare cu ale Poloniei)?
10. Considera partidele politice ca actualul curs de crestere economica neintrerupta din 2012, scadere a somajului si ridicare a puterii de cumparare si a nivelului de trai al populatiei este sau nu afectat de crize si scandaluri politice avand ca pretext masuri economice? Sau de inconsecvente legislative absolut ridicole (de felul 'votam in unanimitate Codul Fiscal si dupa o luna anuntam ca este gresit si nu il mai sustinem')? Este necesar si se poate incheia un acord politic pentru dezvoltare economica si cresterea nivelui de trai (care sa cuprinda cel putin principalele obiective privind nivelul de fiscalizare, salariul si pensia medie, modul de finantare in educatie si sanatate) - asa cum s-a facut pentru Aparare?
"Astept si eu si toti cetatenii acestei tari raspunsurile partidelor politice parlamentare la aceste intrebari clare si importante care definesc politicile publice in domeniul economic social! Cine nu raspunde (daca va fi cineva) este evident ca de fapt habar nu are ce sa faca cu economia si viata de zi cu zi a acestei tari!", incheie acesta.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Actuala crestere economica se datoreaza exclusiv consumului, exact ca in 2007-2008.
N-or fi prosti aia de la BNR si Consiliul Fiscal care trag in continuu semnale de alarma.
Dar eu as zice altceva. Fiecare guvernare sa faca modificari de amploare (taxe, impozite, reforme etc) IN PRIMUL AN DE MANDAT ! Nu in ultimul, cand practic se incediaza holdele, se otravesc fantanile si asteapta ca noiii veniti sa crape. Adica tehnica specifica PSD-ului.
Acum a ajuns impostorul de doctorate sa puna intrebari?
de ce un penal mitoman fara nici o realizare personala este prim ministru?
1 de ce a crescut economia inca din primul an de guvernare, 2012 cand a guvernat pe bugetul Boc si nu a luat nici o "masura", nici cu plus , nici cu minus ?!
Raspunsul meu e ca guvernul Romaniei (acesta ca si celelalte) nu stiu nici de ce se intampla sa creasca/scada economia ! Ne amintim de saracul tariceanu care nici el nu stia de ce are crestere economica , nici ca criza economica va afecta si Romania, dinpotriva , ne asigura ca nu ne va afecta !
2 stie nea Fonta ca nu a dat economiei un "nou"cod fiscal (rescris) care sa corecteze aberatiile, ambiguitatile celui precedent rezultate din miile de modificari, balbe, neutilizarea corecta a limbii romane etcetc ? Asta a promis Boc (rescrierea) in 2011, asta a sustinut la sosire Fonta si asta nu s-a intamplat urmand ca noi cetatenii sa ne tavalim in spagi si procese nesfarsite cu ANAF.
Codul fiscal (ca si cel de procedura fiscala) e nou in masura in care in fiecare an avem un nou cod fiscal.Anul acesta , in 6 luni s-au produs 30 de modificari si dupa fiecare a rezultat un "nou" Cod fiscal.
Codul fiscal 2016 contine cateva prevederi care vizeaza modificari importante ca : revenirea la tva 19% ...
Spun ca cred ca 19% e mai bun ca 24% si mai spun -in logica premierului-, de ce nu 15% , ca asa poate fi si mai bunnnnnn!!!!!!!
Deasemenea ii spun ca cred ca psd trebuie sa se gandeasca cum sa ne dea impozite si nu sa ne ia daca chiar vrea la guvernare....
Campioni la prostie: "Ochii_pe_voi", "Ouyang", "Sachei".
Atat au primit de la partid, atat pot raspunde.
Cum isi permit romanii croaziere pe cele mai luxoase nave, asta ai fi inteles asa-i?!!!
Cam asa suna si "maretele" performante enumerate de populistul si mincinosul Ponta!!
Ponta NU zice nimic de faptul ca desi intre 2012-2014, "actualul curs de crestere economica neintrerupta din 2012, scadere a somajului si ridicare a puterii de cumparare si a nivelului de trai al populatiei" a fost insotit de ZERO masuri de REFORMARE a statului roman:
- Sistemul de Sanatate este la pamant, medicii pleaca pe capete si cei ramasi AMENINTA acum cu greva
- Educatia e la pamant, fara nici o sansa de resuscitare cu actuala clasa politica, rata analfabetismului e uriasa, Romania e pe PRIMUL loc in UE la analfabetism!
- autostrazile promise NU exista, suntem ultimii la Km autostrada pe cap de locuitor in UE!!
- companiile de stat sunt asa cum erau acum 25 ani, nerestructurate si adevarate gauri negre, pline de clientela politica si cu pierderi uriase an de an, finantate aceste pierderi de la bugetul de stat
- saracia romanilor e aceeasi, ULTIMII in UE la nivel de trai, la salarii si pensii, milioane de romani au plecat in lumea larga an de an fugind de saracia din Romania lui Ponta!
- in schimb, averile politicienilor au crescut, vacantele lor care mai de care mai exotice sunt de cel putin o luna pe an, salariile si le-au triplat, pensiile parlamentarilor au parut fara nici o contributie, cum zice Legea pensiilor!
Romania lui Ponta este pe primul loc in UE la analfabetism, boli cardiovasculare si decese datorate acestora, la mortalitate infantila si pe ultimul loc la salarii, pensii, autostrazi, la calitatea apelor cand e vorba de TURISM(Albania ne da clasa la ultimele 2 capitole!)!
E bine, e foarte bineeeeeee!
Uite aici cum arata "mandra" Romanie!
http://stirileprotv.ro/stiri/travel/romania-cea-mai-neprimitoare-tara-din-uniunea-europeana-brandul-nostru-turistic-mai-slab
Dar parca mi-as dori sa aiba dreptate cu Codul asta fiscal. Chiar daca nu e al lui, chiar daca nu stie ce vorbeste si chiar daca pentru el e doar un gest populist si politicianist.
M-am saturat de chestii de macro-economie, in care BNR si Consiliul Fiscal imi spun ca se destabilizeaza nu stiu ce indicatori macro-economici.
Eu vad ca la macro-economie stam bine, avem crestere economica buna, dar la nivel de buzunar al cetateanului nu se vede. Poate o scadere de fiscalitate ar permite sa se vada si la nivelul cetateanului.
Oricum Ponta nu se mai alege. Si oricum, cu toata scaderea de fiscalitate, PSD nu mai castiga alegerile. Dar, parca as vrea sa aiba dreptate cu Codul asta fiscal :)
Eu as zice hai sa progresam cu Codul fiscal. Ca cu maririle de salarii se mai poate temporiza. I-a adormit pe medici cu promisiunile, oamenii nu se mobilizeaza usor, deci asta se mai poate amana putin.
http://www.business24.ro/pro-tv/stiri-pro-tv/videanu-baietii-destepti-din-energie-s-au-transformat-in-baieti-harnici-1482251
Ma rog, revenind la subiect: tu ai cam raspuns pe langa subiect. Spune-mi, ce crezi ca ar fi facut Ponta in 2010, cand era FMI-ul in tara si iti cerea sa reduci salarii sau sa maresti taxe? Iti spun eu, ar fi zis sa mareasca taxe, pentru ca sa puna povara pe toata lumea (a se citi mediul privat). Adica sa platesc eu si mai mult ca sa plateasca salarii la tot aparatul de stat, in care poate 50-60% din oameni isi fac treaba, dar 40-50% sunt degeaba.
Nu zic ca taierea brutala de 25% la bugetari a fost buna, dar iti spun ca Ponta nu ar fi facut asta. Si cred ca ar fi fost mult mai rau. Ca uite cum ne certam sa scadem TVA-ul, crezi ca daca marea impozitele le-ar fi redus acum? Eu zic ca nu...Asa, salariile s-au reintregit...
2. Plafonarea despagubirilor ANRP - Bica
Faci singur calculul cu plafonare la 10-15% doar pe "marii beneficiari":
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/21366/13717304/2/lista-dosarelor-de-despagubire-primele-30-pozitii.pdf
3. Card de sanatate - economie 100 milioane / luna - 1,2 Mld / an
4. Inghetare pensii 2009 (in loc de crestere 5%) ca sa nu ai de ce propune scaderea cu 15% anul urmator.
5. Neaplicarea masurii de crestere a CAS din 2009 (4,5%) - ca sa ajuti economia
6. Hidroelectrica - 400 mil / an (impozit pe profit plus dividende minus bani lasati in companie pentru technologizare):
http://bucurestifm.ro/2015/06/11/hidroelectrica-a-scapat-de-baietii-destepti/
7. Neaplicarea impozitului forfetar care oricum nu a adus nici un ban ci doar a inchis IMM-uri
8. Neaplicarea maririi TVA la 24% ca sa nu sugrumi economia si mai rau.
Sa stii ca s-a dovedit pe cifre concrete si efective ca de fapt toate masurile (scadere salarii, tentativa scadere pensii / impozitare, marire TVA etc) puteau fi evitate daca se evitau alocarile suplimentare de bani spre "furaciuni". Venise criza si nu mai erau bani de furat. Asta a fost problema in Romania anilor 2009 - 2012.
Dar nu s-a intamplat. Si, as zice, si daca era un guvern PSD/USL, nu se intampla, erau altii la butoane si ar fi vrut si ei sa se infrupte.
Prin urmare, pornesti de la situatia de fapt: ai niste politicieni ticalosi, la care vine banca (FMI) de la care au luat un credit discutabil de 20 miliarde si le zice: copii, trebuie sa luati din banii astia si sunteti in galeata, ca mie imi apare ca cheltuiti prea mult si nu pot sa va dau banii. Ia mai taiati voi din cheltuieli, ca sa fie bine, sa luati banii, sa iau si eu dobanda, etc.
Astia se uita si zic: "de unde taiem"? De la Udrea? Nu. De la Bica? Nu. Taiem salarii la bugetari sau crestem impozite la popor. Hai sa taiem salarii la bugetari.
Daca era la PSD era: de unde taiem? De la Dragnea?Nu. De la madam Plumb? Nu. Taiem salarii la bugetari sau crestem impozite la popor. Pai hai sa crestem impozite, cum sa taiem salarii, ca nu ne mai voteaza.
Asta-i problema, nu prevederile intr-adevar benefice ale noului Cod Fiscal!
In an preelectoral sau electoral sa vii sa scazi taxe cand vii in acelasi timp cu cresteri de salarii uriase, NU este decat calea catre revenirea la anul de trista amintire 2010!
25% promisi la medici, acum Ponta discuta cu cei din Educatie, politistii cer si ei si ameninta ca vin la Bucuresti, cei din administratia publica au sarit si ei cu cereri similare!
Despre toate astea NIMIC de la Ponta, nu stiu cum se potrivesc in mintea lui Ponta, parca nu este vorba tot despre BANI de la bugetul Romaniei, asa cum se lauda cu noul Cod Fiscal care va revolutiona finantele Roamniei!
Iar Ponta n-o fi prost sa zica "da, am pus un cod fiscal bun, dar majorarea salariilor e de rahat si strica Codul fiscal". El o tine sus si tare cu Codul fiscal, ca e bun, etc.
Asa am face si noi daca am fi in locul lui, va spun eu. Ca sa ne aparam pozitia. Ca el e un mincinos, ca nu stie oricum despre ce vorbeste, e altceva, dar situatia fundamentala ramane: el trebuie sa isi apere Codul fiscal si, in asta, va omite ce nu ii convine si va sublinia ce e bun. Asa ar face orice politician de pe pamant cu o lege pe care o sustine.
"http://www.b1.ro/stiri/eveniment/nicolae-banicioiu-economiile-facute-dupa-introducerea-cardului-de-sanatate-vor-merge-catre-cheltuielile-de-personal-in-prima-luna-de-la-implementare-s-a-inregistrat-o-economie-de-100-milioane-lei-115901.html"
In rest in tot ceea ce postezi pe aici ai la fel de multa "substanta" ca si tantalaul de Predoiu. Lozinci propagandisice populiste, fara nici un fel de argumente si injuraturi cat cuprinde. Cand e vorba despre codul fiscal tu scrii despre Caraibe si alte aiureli. Iti recomand sa-ti recitesti posturile inainte de a le posta. Poate ai un puseu de bun simt si iti dai seama ca 99% numai aberatii scrii. Mult si prost. Plangi sistemul sanitar dar esti revoltata de cresterile de salarii pentru medici. Te contrazici singura la distanta de o postare.
Aduci ca argument aspectele negative din Romania (subdezvoltarea etc) impotriva unor masuri care teoretic ar trebui sa ne indeparteze de ele. Pe sistemul "sunt sarac, de ce sa muncesc mai mult, copilul mi-e bolnav, de ce sa-i fac asigurare de sanatate samd".
Vor be goale, ce mi-e Banicioiu, ce mi-e mincinosul de Ponta!
Sila!